Dodaj do ulubionych

Przepis na lasagne

IP: *.* 22.02.02, 14:55
Witam,Pytam Was drogie e-mamy, czy macie jakieś ciekawe przepisy na lasagne? Znam ten typowy z opakowania po makaronie a może macie jakieś swoje sprawdzone metody???Będę wdzięczna za przepisiki.Pozdrówka, Asik mama Kuby
Obserwuj wątek
    • Gość: Urszula Re: Przepis na lasagne IP: *.* 22.02.02, 18:45
      Ja najczęściej robię ze szpinakiem. Trzeba szpinak ugotować na mleku i zagęścić zasmażką z masła i mąki.Doprawić do smaku jak kto lubi, ja najbardziej lubię z odrobiną czosnku. Oddzielnie zrobić beszamel (na porcję z mrożonego szpinaku beszmelu musi być z 3/4 litra mleka i 1/2 kostki masła). Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką. Układać lasagne - szpinak - beszamel - lasagne itd. (ilość warstw zależy oczywiście od wielkości formy.)Wierzch posypać żółtym serem albo polać beszamelem jak został. Zapiekać wstawiwszy do uprzednio nagrzanego piekarnika. Polecam, smakuje nawet moim dzieciakom. Pozdrawiam Ula
    • Gość: Annnia Re: Przepis na lasagne IP: *.* 25.02.02, 09:38
      moja lasagne jest dość kaloryczna, ale mój mąż ją uwielbia.1)sos boloński:30 dkg mięsa mielonego wołowego (może być więcej), ja ostatnio dodaję kurczaka pokrojonego w małą kosteczkę,1 kartonik przecieru pomidorowego,1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 3 ząbki czosnku, oliwa lub olej, 50 ml czerwonego wytrawnego wina(niekoniecznie), liść laurowy, sól, pieprz, majeranek lub oregano.pokrojoną cebulę przysmażyć na oliwie, dodać mięso (odparować), dodać marchew i pietruszkę (startą lub drobno pokrojoną), wyciśnięty czosnek, przecier pomidortowy, wino, przyprawy. dusić pod przykryciem ok. 40 min.2) sos beszamelowy:2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 0,5 litra mleka, sól, pieprz, gałka muszkatałowa.rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, zdjąć z ognia i wlać letnie mleko i wymieszać tak, aby nie było grudek, gotować na małym ogniu do konsystencji budyniu, doprawić do smaku.3)makaron lasagne gotować po 3 min każdy płatek. Na dno foremki wysmarowanej tłuszczem położyć cienką warstwę beszamelu, następnie płat makaronu, beszamel, sos boloński, plasterki sera mozarella (lub innego żółtego) i tak do zużycia składników. Na wierzch położyć makaron, beszamel i starty ser.Włożyć do piekarnika, aby ser się roztopił.Trochę roboty przy tym jest, ale warto.Pozdrawiam Ania :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka