Gość: moniam IP: *.* 02.03.02, 10:22 Hej dziewczyny,z jakiego mleczka robicie swoim bobasom twarożki.Moja Maja skończyła już 9miesięcy,chyba mogę jej już podawać twarożek.Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gemma Re: jakie mleko na twarożek IP: *.* 02.03.02, 14:11 Ja robie mojej Zuzce twarożek tylko z mleka, które przywożą moi teściowie ze wsi - krowa zdrowa, karmiona na pastwisku, "ekologiczna" itd. No ale nie zawsze ma się dostęp do takiego mleka.. Jeśli akurat nie mam takiego, to daję córce serki homogenizowane dla dzieci (pyszne są Bakusie z Bakomy). Oczywiście nie zrobisz serka z mleka UHT, za to ze zwykłego homogenizowanego pewnie bez problemu.Mam taki "przepis" na twarożek: do litra kwaśnego (najlepiej tłustego) mleka dodajesz litr słodkiego, gotowanego i koniecznie gorącego mleka. Całość natychmiast się zetnie, wtedy wystarczy to przełożyć na jakieś sito, żeby odciekło. I już. Serek jest pyszny i co ważne nie za suchy.Pozdrawiam gemma Odpowiedz Link Zgłoś