Gość: 1966.02.05
IP: *.*
29.07.02, 16:19
Witam! Od niedawna dopiero mam internet. I dotąd tylko korzystałam z waszych porad.Przeglądając stare posty widziałam pytanie o przepis na BAJADERKI i nikt takiego nie znał. Podaję więc:50 dag mąki,25 dag masła lub margaryny,20 dag cukru pudru,2 jaja,łyżka proszku do pieczenia,łyżka kakao,szklanka mleka,5 łyżek dowolnego dżemu,bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa),kieliszek rumu.Mąkę z proszkiem przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier i jaja. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki. Jeden (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum, mleko i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować najpierw dżemem , a następnie przygotowaną masą. Gotową bajaderkę oblać lukrem, pokroić na małe kwadraty, każdy udekorować cząstką orzecha włoskiego.Robiłam to dawno temu (gdy jeszcze mogłam bezkarnie objadać się słodkościami) ale pamiętam że było smaczne. Myślę, że można by ten przepis trochę zmodyfikować tzn. zrobić tylko połowę ciasta (czyli jeden placek) lub też podwójną porcję masy i wtedy robić bajaderki w kształcie kul bez tego spodu z ciasta.Zapytacie zapewne ile tych bakalii. W przepisie tego nie podano, trzeba więc samemu wypróbować wg uznania.I jeszcze jedna rzecz bardzo słodka. Był niedawno wątek masy do andrutów. Podam przepis na ROLADĘ WAFLOWĄ1 paczka wafli,1 paczka herbatników, 1 kostka masła lub margaryny,2-3 łyżki kakao,1 szkl. cukru, 1 galaretka rozpuszczona w 1 szkl. wody,bakalie-ok. 1 szklanki (ale to znów wg uznania).Cukier, margarynę i kakao zagotować, ostudzić i dodać 2 drobno pokruszone wafle, pokruszone herbatniki, galaretkę (płynną!!!!) i bakalie.3 wafle przełożyć wilgotną ścierką aby zmiękły. UWAGA! Zmiękły ale nie rozmiękły!!!Przełożyć wafle tzn. wafel, masa, wafel, masa, wafel, masa i zwinąć roladę. Schować do lodówki aby stężała.SMACZNEGO. Milka