Dodaj do ulubionych

Ogórek kiszony i siedmiomiesięczniak?

06.12.06, 10:10
Mój siedmiomiesięczny synek wczoraj wziął ze stołu przy którym siedzieliśmy
ogórka kiszonego i zaczął "ciągnąć", nie gryzł go ale wyciągał wodę z niego.
Zanim zauważyłam że go ma już trochę tej wody popił. Czy ogórek takiemu
maluszkowi nie zaszkodzi?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Ogórek kiszony i siedmiomiesięczniak? 06.12.06, 10:21
      No cóż, jak noc była spokojna, to raczej nie zaszkodził.
      Ale moze się wstrzymaj z eksperymentami ogórkowymi jeszcze przewz kilka
      tygoidni, zwłaszcza jesli to nie są ogórki z domowego kiszenia.
      • mynia0 Re: Ogórek kiszony i siedmiomiesięczniak? 06.12.06, 10:47
        dokładniesmile moja córka dość wcześnie zaczęła zajadać ogórki kiszone / robię
        sama/. uwielbia je - są zdrowe bardzo - i pysznewink zaczynałam od dodawania
        małej ilości do zupki. a potem poszły do drugiego dania, ale to chyba było tuż
        przed 12 miesiącem.
        • anulkas86 Re: Ogórek kiszony i siedmiomiesięczniak? 06.12.06, 12:22
          Ogórek był z mojego własnego kiszenia, a same ogórki z działki teściowej, akże
          pod tym względem nie mam się co martwić. Po prostu myśle że ogórek dla takiego
          maluszka to nie najlepsza rzecz, ale ne jestem specjalistką. A tego
          nieszczęsnego ogórka oczywiście sama mu nie dałam, po prostu robiłam kolację, a
          ogórek leżał na stole inie zauważyłam że maly go tak łapczywie zjadasmile Swoją
          drogą- zastanawiam się co takiemu malcowi może tak smakować w ogórkach?smile
          Pozdrawiam gorąco wszystkie mamusiesmile
    • rozkka Re: Ogórek kiszony i siedmiomiesięczniak? 06.12.06, 13:55
      a wlasnie mam pytanie. Co dajecie nowego z owoców i warzyw 7-miesieczniakom?
      Slyszałam ze mozna podawa pomidory ,ale nei wiem za bardzo w jakiej postaci.
      Poradzcie.
      • anulkas86 Re: Ogórek kiszony i siedmiomiesięczniak? 06.12.06, 14:14
        O pomidorach też słyszłam ale nie daję ze względu na to że teraz pomidory są na
        pewno super sztuczne i nie widzęw tym sensu. a poza tym daję małemu: buraki,
        ziemniaki, marchewkę, pietruszkę seler, groszek (taki malutki i nie dużo), por,
        brokuły i kalafior. i chyba tyle. wszystko to do zupki
    • mama.zosi75 Re: Ogórek kiszony i siedmiomiesięczniak? 16.12.06, 22:55
      W programie "Mamo juz jestem" specjalistka od żywienia dzieci (lekarka chyba)
      proponowała już 6 - miesięcznym dzieciom zupkę ogórkową.
      • agesa Re: Ogórek kiszony i siedmiomiesięczniak? 16.12.06, 23:54
        Ja też oglądałam ten program. Zastanowiło mnie tylko to jajko. Dla półrocznego
        dziecka całe jajko wbite do tej zupy? Nie wiem! Ja "jadę" w/g tego kalendarza, w
        którym 10 miesięcy samo żółtko, a od 11 całe jajko. A co do ogórka, to
        faktycznie, na zimowe dni - wręcz polecany. Tym bardziej, że domowy przetwór.
        • karmelek37 Re: Ogórek kiszony i siedmiomiesięczniak? 17.12.06, 20:04
          Agesa, a co to za kalendarz, gdzie do zdobycia bo ciągle się zastanawiam co
          mogę podać małemu, nigdzie nie spotkałam jakiegoś sensownego programu co w
          którym miesiącu najlepiej zacząć podawać, masz coś takiego?
          • agesa do karmelek37 17.12.06, 20:24
            W "Twoim dziecku" jest zawsze rozdział "Kuchnia niemowlaka", a jakiś czas temu
            była seria "Rady na ..." i po kolei siódmy, ósmy, dziewiąty itd miesiąc. Co
            miesiąc kolejny wraz z przepisami. Wyrywałam sobie i w ten sposób mam i wiem co
            po kolei wprowadzać. Trzymam się tego. A jeszcze z Mamo to ja wyszła
            Encyklopedia "Jem zdrowo" i tam też jest tabelka, co po kolei.
          • mama.zosi75 do karmelek37 17.12.06, 20:32
            karmelek37 - Tu znajdziesz tabelki
            kobieta.gazeta.pl/edziecko/8,54930,2321730.html
            • karmelek37 Re: do karmelek37 17.12.06, 21:25
              WIELKIE DZIĘKI!!!
              • slonko1335 Re: do karmelek37 18.12.06, 08:13
                Dziewczynki radziłam się w tej sprawie dietetyka na forum Pierwsze Dziecko i
                poleca ogórki kiszone dla maluszków, oczywiście takie domowej roboty, są
                rewelacyjne na trawienie. Moja mała zajada się od 8 m-ca, bo dopiero wtedy
                dowiedziałam się że można, oczywiście bez przesady, zjada jeden mały a nie cały
                słoik, zupka ogórkowa też ok.smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka