Dodaj do ulubionych

Pieczarki marynowane

IP: *.* 25.09.02, 20:08
Dzisiaj mój małżonek "uszczęśliwił" mnie ogromną ilością pieczarek i postanowiłam część zamarynować, tylko nie wiem jak ? może znacie jakiś łatwy przepis ?ola
Obserwuj wątek
    • Gość: onka Re: Pieczarki marynowane IP: *.* 26.09.02, 21:20
      Widzę, że nikt Cię na razie nie wspomógł, a pieczarki nie mogą czekać :-), a więc:Pieczarki (duże sztuki przekroić na pół albo w ćwiartki) obgotować krótko w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego; odcedzić.Zalewa:1 szklanka octu 10%5 szklanek wodycukru tyle co octu (czyli szklanka), lepiej trochę mniej, żeby nie było za słodkie1 łyżeczka soliprzyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, szalotkiZagotować wszystko, wtedy dorzucić grzyby i gotować 15 minut.Gorące wkładać do słoików. (Ja wkładam tak, żeby przyprawy były w każdym słoiku)Pasteryzować NIE trzeba!Ta ilość zalewy jest na mniej więcej 2 kg pieczarek.
      • Gość: olaaaa2 Re: Pieczarki marynowane IP: *.* 27.09.02, 12:27
        Onka dziękuje, dziękuje dobra Kobieto ! jeszcze jeden dzień i byłoby po nich, a szczerze mówiąc to już zupy pieczarkowej i pieczarek duszonych itp. mam dość, ble, ble.pozdrawiam i ide po składniki ola
    • Gość: wiesia Re: Pieczarki marynowane IP: *.* 28.09.02, 13:37
      Gdzieś już kiedyś wysmażyłam post na temat "innych" marynowanych grzybków , ale powtórzę: dodać do marynaty kilka...goździków. Tak ,tak ,nie żartuję :co prawda ja sama marynowaniem się nie zajmuję, ale dostałam takie grzybki od kogoś w prezencie i były rewelacyjne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka