Dodaj do ulubionych

Coś egzotycznego ???

IP: *.* 02.10.02, 19:00
HejsmileMam prośbę o pomysły mam napisać pracę o jakimś składniku egzotycznym używanym do potraw w restauracjach !!!Przychodiz wam cos do głowy ?? Tylko błagam nie owoce morza !!!Prosze pomóżcie !!!z góry dzięki przeogromne :DUlcik
Obserwuj wątek
    • Gość: Behemot Re: Coś egzotycznego ??? IP: *.* 05.10.02, 20:26
      Może być kuchnia japońska?Tofu z warzywami25 dag białej rzodkwi10 dag marchwi10 dag fasolki szparagowej4 suszone grzyby30 dag tofu5 łyżek sezamu2 łyżeczki sosu sojowego10 dag miso (słona pasta ze sfermentowanej soi)łyżka cukrusólRzodkiew i marchew pokroić w słupki, posolić (łyżeczka) i odstawić, póżniej wycisnąć sok. Fasolkę gotować 2 min. i pokroić w ukośne plasterki. Tak samo postąpić z grzybami. Tofu gotować minutę, wylać wodę,Sos: tofu, sezam, miso, sos sojowy, cukier i ćwierć łyżeczki soli zmiksować 30 s. Tym sosem zalać rzodkiew, marchew, grzyby i fasolkę. Delikatnie pomieszać, podawać na zimno.Szczerze mówiąc nie wiem czy jest dobre, ale egzotyczne jest.
    • Gość: wiesia Re: Coś egzotycznego ??? IP: *.* 07.10.02, 12:47
      >Mam prośbę o pomysły mam napisać pracę o jakimś składniku egzotycznym używanym do potraw w restauracjach Możesz uściślić prośbę? Czy interesują Cię przepisy czy informacje teoretyczne ( jego pochodzenie , właściwości?) na temat jakiegoś konkretnego składnika np. jakiejś przyprawy? Czy to ma być może kilka przepisów z tym jednym składnikiem?
      • Gość: ulcik Re: Coś egzotycznego ??? IP: *.* 07.10.02, 16:24
        Hej :) Już spieszę z odpowiedzią ....... Chodzi o składnik egzotyczny potraw serwowanych w restauracjach. Np. W restauracji xyz ośmiornice serwują w następujący sposóba a w restauracji yyy w taki sposób.I wszystko byłoby ok gdybym miała pomysł na ten składnik... bo nie chcę pisać o czymś czego nie jem czyli np o frutti di mare :( więc proszę pomóżcie - powiedzcie co dla Was w restauracjach jest egzotyczne. Błagam o pomoc !!! bo czasu coraz mniej :(pozdrawiam ulcik
        • Gość: wiesia Re: Coś egzotycznego ??? IP: *.* 08.10.02, 22:35
          Egzotyczne dla mnie są przede wszystkim przyprawy. Ziele angielskie - niedojrzałe , suche i pomarszczone owoce wiecznie zielonego drzewa zwanego pimenta, uprawianego głównie na Jamajce, innych wyspach archipelagu Antylskiego i w Ameryce Południowej. Anglicy nazywają je "allspice" ( wszystkie przyprawy) gdyż rzeczywiście ma ono jednocześnie smak goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i pieprzu. Ziaren używa się do przyprawiania mięs, drobiu, ryb, zup i sosów oraz do marynat, koszonej i innych przetworów. Ja dodaję też do sałatki śledziowejCynamon - wysuszona wewnętrzna część kory młodego drzewa cynamonowego, rosnącego tylko w ciepłych krajach., głównie w Azji Południowo-wschodniej .Cynamon należy do najstarszych przypraw - w Chinach stosowano go już około 2700lat p.n.e. Dawniej zbierano go z drzewek dziko rosnących, ale od XVIII wieku zaczęto prowadzić plantacje uprawne. Cynamon jest używany do potraw słodkich takich jak zupy owocowe, kremy, ciasta, kompoty, budynie, napoje mleczne. Jest dodatkiem do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, potraw z baraniny, gotowanych ryb i szynki.Imbir - jest kłączem liliopodobnej tropikalnej rośliny. Charakteryzuje się specyficznym słodko pikantnym smakiem. Używa się go do potraw z drobiu i dziczyzny, ale także do deserów, kompotów i likierów. Można go łączyć z przyprawami egzotycznymi takimi jak cynamon, kardamon czy goździki. Ja stosowałam imbir jako dodatek do marynaty przed grilowaniem kurczaka ( imbir+sos sojowy+sok z limonki+miód+czosnek -w tym kurczaczka potrzymać z godzinkę i na grila -pycha !)A może jakieś warzywa egzotyczne? No to pierwsze nasuwają mi się na myśl pędy bambusa i kiełki sojowe. W każdej restauracji chińskiej, tajskiej czy indyjskiej są niezbędnym dodatkiem i do sałatek i do potraw typu curry i do słodko -kwaśnych i do zup. Grzyby mun - w kuchni dalekowschodniej obecne w zupach, w potrawach z ryżu smażonego, w sosach Sezam- -nie tylko w słynnych sezamkach ,ale i jako składnik panierek . Kurczak w sezamie, węgorz w sezamie, wieprzowina w sezamie - smażone na głębokim tłuszczu.Nie wiem czy powyższe wypociny na cokolwiek się przydadzą. Ja na twoim miejscu po dalsze informacje udałabym się po prostu do pierwszej lepszej wschodniej knajpki i popytała "u źródła".Daj znać czy o to chodzi i jak jeszcze można cię wesprzeć. Mam w domu sterczę czasopism kulinarnych więc i przepisów na potrawy egzotyczne sporo , w razie potrzeby mogę przesłać.
          • Gość: ulcik Re: Coś egzotycznego ??? IP: *.* 09.10.02, 07:46
            Jesteś Wielka - Wiesiu !!!!!!Dzięki ci WIELKIE ZA POMYSŁY !!!!! Skontaktuję się z Tobą na emaila ok ???pozdrawiami dzięki ulcik
            • Gość: wiesia Re: Coś egzotycznego ??? IP: *.* 10.10.02, 07:40
              Z emaila na razie nici, bo znowu mi poczta nie działa :-( ja z "komputerologii jestem cienka, a mąż ciagle mi coś "poprawia" w komputerze i takie tego konsekwencje. Dlatoego mozemy się póki co kontaktowac tylko na forum.
              • Gość: ulcik Re: Coś egzotycznego ??? IP: *.* 10.10.02, 09:48
                Nie ma sprawy !!!szczerze dzieki moim dzieciakom nie zdazylam wczoraj nic napisac :(a co myslisz o mleczku kokosowym ?? czy to egzotyka ??pozdrawiamulcik
                • Gość: wiesia Re: Coś egzotycznego ??? IP: *.* 10.10.02, 11:01
                  mleczko kokosowe też. Tyle , że zastosowania poza drinkiem z malibu nie są mi znane ;-).Mam szukać innych zasotsowań?
                  • Gość: ulcik Re: Coś egzotycznego ??? - mleczko kokosowe IP: *.* 10.10.02, 11:08
                    Hej :) Jeśli tylko masz ochotę to pewnie że proszę o pomoc :)Mnie czeka wyprawa do knajp krakowskich i sprawdzenie do czego mleczka można użyć :)pozdrawiam i wielkie dzięki ulcik
                    • Gość: KasiaBW Re: Coś egzotycznego ??? - mleczko kokosowe IP: *.* 10.10.02, 14:09
                      Mleczko kokosowe używane jest w kuchni indyjskiej i przede wszystkim tajskiej. Jako składnik sosu albo zupy powoduje że w pierwszej chwili potrawa wydaje się cudownie delikatna i kremowa a dopiero po chwili czuć na języku ostrość tak piekielną...że tylko mój mąż jest w stanie to zjeść. No nie, ja też to lubię. Tego typu potrawy jedliśmy w knajpce Maharaja w Warszawie na Starym Mieście (ul.Szeroki Dunaj) ale to było ze 3 lata temu... Oprócz tego mleczko i śmietanka kokosowa są składnikiem ciastek i innych słodkości. Poszukaj kuchni tajskiej albo takiej restauracji.PozdrawiamKasia
                    • Gość: wiesia Re: Coś egzotycznego ??? - mleczko kokosowe IP: *.* 10.10.02, 21:43
                      Wygląda na to , że dzizewczyny sięwłaczyły, to daruję sobie , bo dla mnie temat mleczka kokosowego byłby chyba zbyt trudny przy dwójce maluchów i niewielu egzotycznych restauracji w Kielcach. Ale jesli cośmi się trafi to napiszę.Swoją drogą do czego co to wszystko? Jaka praca i z jakiej okazji???
                • Gość: ganga Re: Coś egzotycznego ??? IP: *.* 10.10.02, 14:21
                  Używam mleczka kokosowego do robienia curry z warzyw. Dodaję go do duszenia zamiast wody. Różnica w smaku dosyć duża, na kożyść (przepraszam ale nigdy nie wiem rz czy ż?) mleczka, oczywiście. Nadaje delikatności i lekkiej słodyczy potrawie. Jak chcesz, mogę Ci podać cały przepis .Ganga
                  • Gość: ulcik Re: Coś egzotycznego ??? IP: *.* 10.10.02, 14:39
                    takkkkkkkkkkkkk bardzo prosze :)ulla
                    • Gość: ganga Re: Coś egzotycznego ??? curyy z warzyw z mleczkim kokosowym IP: *.* 10.10.02, 22:28
                      CURRY Z WARZYWNiemal wszystkie warzywa nadają się do przyrządzenia curry: należy wybierać warzywa o różnych barwach i konsystencji i uważać, aby ich nie rozgotować. Warzywa powinny być miękkie, lecz nie papkowate. Do potrawy zawsze dodaje się cebulę i czosnek, ale często również katemię, bakłażany, paprykę i pomidory. Podaję przepis na 6-8 porcji, można sobie wszystko proporcjonalnie zmniejszyć. Mieszanka przyprawowa jest do zrobienia samemu. Daje to zupełnie inny smak (o niebo lepszy :) ), niż po dodaniu gotowej przyprawy curry. Potrawę podawać na gorąco z ugotowanym na sypko ryżem. 75 ml oleju 1 laska cynamonu6 całych goździków 1,25 ziemniaków, cebuli i marchwi, pokrojonych w kostkę i odstawionych oddzielnie3 ząbki czosnku, drobno posiekane1 kg kalafiora podzielonego na różyczki500g fasolki szparagowej pokrojonej na połówki750g pomidorów, obranych i oczyszczonych z nasion i podzielonych w pół-ćwiartki 250g zielonego groszku450 ml mleczka kokosowegosólMieszanka przyprawowa curry:12 strączków kardamonu6 suszonych czerwonych papryczek chili, oczyszczonych z nasion 3 łyżki nasion kolendry1 łyżka nasion kminu1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy2 łyżeczki nasion kozieradki2 łyżeczki kurkumy2 łyżeczki mielonego imbiruPrzygotować mieszankę przyprawową: strączki kardamonu rozgnieść w moździerzu, wyłuskać nasiona, strączki odrzucić. Na suchą patelnię włożyć papryczki chili, kolendrę oraz kmin i prażyć przez 2 min na średnim ogniu. Gdy ostygną, przesypać do moździerza, dodać ziarna kardamonu, gorczycy oraz kozieradki i drobno utłuc. Dodać kurkumę i imbir i dokładnie wymieszać.W dużym garnku rozgrzać olej. Włożyć laskę cynamony i goździki, smażyć przez 30-60 sekund, aż będą wonne. Dodać cebulę i czosnek. Mieszjąc smażyć, aż cebula będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodać mieszankę przyprawową i ciągle mieszając, smażyć na wolnym ogniu przez 2-4 min. Dodac pozostałe warzywa oraz sól i smażyć przez 3-5 min mieszając, aby warzwa pokryły się przyprawami. Wlac mleczko kokosowe i pod przykryciem dusić warzywa prze 15-20 min, lub do czasu aż będą miękkie. Na koniec wyjąc z curry laskę cynamonu i goździki.
                      • Gość: ulcik Re: Coś egzotycznego ??? - mleczko kokosowe IP: *.* 11.10.02, 09:03
                        Wielkie ci dzięki :D :D :D :D :)ulcik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka