Dodaj do ulubionych

do Pani Redaktor - dżem z grejpfrutów

IP: *.* 23.10.02, 15:05
Droga Pani Redaktor!Gratuluję wspaniałego numeru listopadowego Dziecka - jest naprawdę super!!! Ale... we wstępniaku wspomina pani o dżemie z grejpfrutów i cytryn i aż mi ślinka pociekła, zajrzałam na stronę kulinarną a tam nie ma przepisu na ten przysmak :-( - ziemniaki też lubimy, nie ma sprawy.Ale czy można prosić o przepis, pliizzzz!pozdrawiam,Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: Lilly Re: do Pani Redaktor - dżem z grejpfrutów IP: *.* 25.10.02, 07:27
      Ja też chcę ten przepis, proszę ... :)Już sobie wyobrażam jak w całym domu przecudnie pachnie cytrusami.Czekam niecierpliwie.
    • Gość: Arwen Re: do Pani Redaktor - dżem z grejpfrutów IP: *.* 25.10.02, 12:24
      I ja również bardzooooooooo chętnie skorzystam z przepisu.:) arwen
    • Gość: admin Re: do Pani Redaktor - dżem z grejpfrutów IP: *.* 29.10.02, 10:28
      Odpisuję w imieniu zaganianej Naczelnej Przepis pochodzi z Elle (mam przed sobą podziurawiony szpilkami kawałek papieru z żółtymi plamkami - zapewne wisi niedaleko kuchenki)A oto on:KONFITURA Z GREJPFRUTACzasPrzygotowanie: 20 minutGotowanie: 35 minutSkładniki na 3-4 słoiki o pojemności 50 dag1 kg czerwonych grejpfrutów1 kg cukru500 ml wodyłyżeczka cynamonuszczypta gałki muszkatołowej2 goździkisok z 1 cytryny2 łyżki koniakuPrzygotowanie:1. Grejpfruty dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do jarzyn usunąć tylko pomarańczową część skórki i pokroić w cienkie paseczki, odstawić. Wyrzucić białą część skórki. Podzielić grejpfruty na ćwiartki i zdjąć jak największą ilość białej błony.2. W dużym garnku ułożyć ćwiartki i skórki grejpfrutów, wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Zdjąć z ognia, dodać cukier i przyprawy. Odstawić do ostygnięcia.3. Znowu postawić garnek na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i koniak. Wymieszać dokładnie. Gorącą konfiturę wlać do wyparzonych słoików i zamknąć.Ta dosyć płynna konfitura jest świetna jako polewa do lodów, sernika na zimno itp.
      • Gość: ulcik Re: do Pani Redaktor - dżem z grejpfrutów-Rewelacja IP: *.* 29.10.02, 11:05
        I jest to........coś przepysznego robiłam go 2 lata temu i wszyscy się nim obżerali :Dulcik
        • Gość: ljaworo Re: do Pani Redaktor - dżem z grejpfrutów-Rewelacja IP: *.* 29.10.02, 11:37
          Ja nie lubię grejpfrutów czy zamiast nich można użyć pomarańczy.Ludek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka