IP: *.* 14.02.03, 14:10
nie wiem czy juz ktos tu podawał, potzrebuje sparwdzony przepis.robilam tyle razy i ciagle nie wychodzilo. zawsze straszna klucha.i moze jakis pomysl na to co na pizze?pozdrawiam, kama
Obserwuj wątek
    • Gość: katarzynamaria2 Re: PIZZA ? IP: *.* 14.02.03, 17:24
      Witam serdecznie i podaję przepis na pizzę, która zawsze się udaje! Smacznego!!Przepis pochodzi ze strony mniammniampół kilograma mąki przedniej jakościtorebka drożdży instant albo pół paczki świeżych3 "czubate" łyżki oliwy extra vergineznaczna łyżeczka soliciepła woda - około szklanki Sposób przygotowania: Ciasto na pizzę po upieczeniu powinno łączyć kruchość spodniej warstwy z delikatna puchatością warstwy tuz spod nadzienia. Ciasto zaczynam od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą - wody dodaje tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości - tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy ciasto dobrze wyrobione, gładkie dodaję do niego oliwę i znowu wyrabiam, aż ciasto wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące i doskonale nie łączące się ze stolnicą. Teraz ciasto ląduje w misce, miska jest nakryta ściereczką i odstawiona - miska w ciepłe miejsce. W tym czasie jest czas by przygotować sos i nadzienie. O czym w poniżej w szczegółowych przepisach. Kiedy ciasto podrośnie - zwiększy swoją objętość około półtora raza, wyjmuję je z miski, oprószam mąką i formuję albo placek, albo pieróg, innymi słowy calzone. Tutaj stosuję pewien patent, który wydobyłem kiedyś podczas całodobowego przesłuchania pewnego Włocha, podczas nocnej sesji nad Balatonem - na wysmarowanej blachą oliwie układam ciasto, zawijam trochę brzegi, by nadzienie nie uciekało i smaruję je bardzo obficie oliwą. Dzięki temu nadzienie, które znajdzie się na cieście nie rozmiękczy jego za bardzo i po upieczeniu ciasto będzie odpowiedniej suchości, a nadzienie odpowiedniej wilgotności. Wysmarowane ciasto oliwą smaruję jeszcze w przypadku niektórych nadzień sosem pomidorowym. Dopiero na sos pomidorowy układam nadzienie i... nie, nie posypuje żadnym serem. Na ser dopiero nadejdzie czas. Jeśli to zwykła pizza a nie calzone, wkładam ją do pieca na kilkanaście minut do pieca. To, że pizza jest już prawie gotowa poznaję po brzegach, które lekko przyrumienione. Teraz wyjmują na chwile pizzę z pieca i układam na niej dosyć grube plastry mozarelli. Pizzę z mozarella wkładam jeszcze do pieca na około 3 minut - tak by ser się rozpuścił i dosłownie leciusieńko zażółcił - ułożenia mozarelli przed upieczeniem się pizzy spowodowałoby, iż ser w zasadzie by się spalił i pozostała by z niego tylko cienka, chrupka skórka - taki też jest dobry - ale myślę, że ciągnący się ser na pizzy jest znacznie lepszy.
      • Gość: kamilla Re: PIZZA ? IP: *.* 14.02.03, 23:51
        to tak smakowicie brzmi ze chyba jutro sie za to zabioredziekikama
      • Gość: kamilla Re: PIZZA ? A NADZIENIE? IP: *.* 18.02.03, 15:13
        Haj, a co z tym nadzieniem ? masz jakis pomysł??wprawdzie mam zamiar zrobic z piecZarkami bo to ulubiona mojego meza ale moze jakies inne fajne propozycje?dam znac jak wyszlopa kama

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka