Dodaj do ulubionych

PIEROGI, PYZUNIE, KLUSECZKI

IP: *.* 20.02.03, 16:00
Uwielbiam różnego rodzaju pierogi ale żadnych nie umiem zrobić. Proszę o przepisy na pierogi + różne nadzienie i kluseczki leniwe /mniam,mniam/PomóżcieJola i 34 tygodniowy brzuszek
Obserwuj wątek
    • Gość: Behemot Re: PIEROGI, PYZUNIE, KLUSECZKI IP: *.* 20.02.03, 20:57
      Ciasto na pierogi robię bez jajka sama mąka zwykle pół kilograma, ciepła woda, nieco roztopionego masła, szczypta soli. Wyrabiam elasyczne ciasto. Bez jajka nie jest twarde po ugotowaniu. Farsz na ruskie: mielę biały ser 40 dkg i 80 dkag ugotowanych, wystudzonych ziemniaków, dużo pieprzu, sól, 2 cebule posiekane i przyrumienione na oliwce. Ja dodaję świeżą miętę posiekaną, ale to niekonieczne, chociaż moim zdaniem są wtedy ciekawsze w smaku.Ugotowane polewam roztopionym masłem. Mężowi polewam również przyrumienioną cebulką, sam jadam je z posiekaną i posoloną świezą, ale to chyba :crazy:Smacznego! Gina
      • Gość: burek Re: PIEROGI, PYZUNIE, KLUSECZKI IP: *.* 21.02.03, 02:19
        Kluski śląskie leniwe za bardzo nie są, ale za to są pyyyyszne. Przygotowanie: gotujemy ziemniaczki obrane w ilości ciut większej niż na zwykły obiad. Przeciskamy przez specjalną praskę lub zwyczajnie ugniatamy. I teraz uklepane w misce ziemniaczki dzielimy na cztery części, wyjmujemy jedną z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie wkładamy tę wyjętą część spowrotem do michy i zagniatamy ciasto. Nie dajemy jajek ani zwykłej mąki!!!!! Ważne jest tylko to, żeby ziemniaczki były ciepłe (nie gorące) w momencie łączenia z mąką ziemniaczaną. Ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni.Przeznaczenie: z takiego ciasta można zrobić knedle z dowolnym nadzieniem. W sezonie mogą to być: truskawki, wiśnie, śliwki itp. a nie w sezonie mięsko z rosołu (zmielone na ciepło), pieczarki (starte na tarce i podsmażone z cebulką i łyżeczką mąki) lub tysiąc jeszce innych nadzień. :crazy: Oczywiście z ciasta kluskowego robi się też zwykłe kluski (do mięsa z sosem, a więc wszelkiego rodzaju pieczeni, gulaszy, bitek a nawet kurczaka). Ja w każdej klusce robię palcem dziurkę (nie na wylot) coby się sosik w niej zatrzymał. :pOszczedność: kluski wyjdą również z ziemniaczków, które zostały z obiadu bo nieopatrznie się nagotowało jak dla pułku wojska, :lol: nawet jeśli jest już w nich koperek i masło.Mrożenie: klusek można narobić duuużo i zamrozić.Gotowanie: wrzucamy kluski na lekko osoloną wodę(powinno jej być tyle, żeby było widać,że wypływają) i gotujemy od wypłynięcia kilka minut (3-4). Woda powinna tylko lekko "mrugać". Mrożone powinny się gotować 7-8 minut od wypłynięcia.Podawanie: te beznadziejne już pisałam, że z mięskiem; te z owocami- ze śmietaną, masłem, cukrem, jogurtem, konfiturą.... jak kto woli; a te z mięskiem czy z pieczarkami- z masłem lub cebulką lub skwareczkami.Ufff cały referat napisałam. Bardzo przepraszam,że tak łopatologicznie,ale chciałam wyczerpać temat. Mam nadzieję, ze ktoś się skusi.Pozdrawiam i życzę smacznego. Ania-burek :hello:Ps. Są jeszce kluski szare, ale to już innym razem bo zaślinię klawiaturę.:p
        • Gość: Ewusiek Re: PIEROGI, PYZUNIE, KLUSECZKI-kluski śląskie IP: *.* 21.02.03, 07:49
          Ja robię podobne kluski jak Burek - tylko dodaję jajko, reszta tak samo. I wychodzą pyszne!! :))Moje dzieci je uwielbiająEwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka