agysa 29.12.06, 11:36 Dziewczyny potrzebuję dobry, sprawdzony przepis na bigos, ale żebym zdąrzyła zrobić na Sylwestra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ortisana Re: bigos 29.12.06, 11:59 ja robie tak: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 kg pieczarek - kostka masła -1/2 kostki margaryny - 3 duże cebule -sól, pieprz -1/2 łyżeczki chrzanu -ziele angielskie, liść laurowy.Osobno zagotować kapustę. pieczarki obsmażyć na maśle.Włożyć do bigosu. Na maragrynie obsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki. dodać do bigosu. dodać liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, sól i 1/2 łyżeczki chrzanu! gotować tak jak zwykły bigos.ten przepis kiedys w necie znalazłam dla mnie pychotka)mozesz dodac troszke kiełbaski Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agysa Re: bigos 29.12.06, 12:01 Dzięki serdeczne a już myslałam, że sie wygłupilam z tym bigosem Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: bigos 29.12.06, 12:11 Nie no.... do Sylwestra jeszcze prawie 3 dni, zdązysz spokojnie. A co to za bigos bez mięsa, za to z margaryną i peiczarkami? Porządny bigos to przede wszystkim solidny kawał mięsa (na przyklad kilogram łopatki) ugotowany z zielem angielskim, solą, pieprzem, lisciem laurowym. Wywar się odcedza i wkłada do niego z półtora kilograma kapusty kiszonej (jesli bardzo kwaśna, to obgotowanej w wodzie). Mięso kroi na kawałki i dodaje do kapusty. Na patelni przesmaża się jedną lub dwie cebule, wraz z boczkiem (mile wwidziany wędzony, tak ze 30 dag). Ze 4-5 grzybków-podgrzybków (albo innych) namacza się i mmyje, a potem wrzuca do gara. To jest bigos podstawowy w mojej rodzinie. Mozna dodać przecieru pomidorowego, jak kto lubi, albo łyzkę powideł śliwkowych. Kiełbaskę też. Bigos jest [potrawą starpolską, staropolanie nie znali margaryny Odpowiedz Link Zgłoś
agula111 Re: bigos 29.12.06, 12:12 ja dodaje tez biala kapuste ok pol malej glowki. wresja bogatsza bigosu to troche podsmazonego mieska, a zamiast pieczarek grzybki. ale z pieczarkami tez jest pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: bigos 29.12.06, 12:14 dam ci przepis który dała mi kolezanka z forum-robiłam-fantastyczny-nie doczekał konca świat oto on : 2 kg kapusty kiszonej - oczywiscie ważny jest smak samej kapusty żeby nie była za bardzo kwaśna, ale żeby nie była też mdła i trzeba uważać żeby nie byla za bardzo dokwaszana octem; 30 dkg wołowiny - powinna byc lekko przerośnięta, tzn. z tłuszczykiem, ale bez przesady oczywiście; 1/2 kg wieprzowiny - najlepsze żeberka (bo tłuściejsze, no i mają TEN smaczek) 10 dkg grzybów suszonych ok 12 śliwek suszonych (śliwki też oczywiście takie większe, lekko kwaskowe). Generalnie żeby nie były to takie małe, czarne, twarde "kamienie"; I teraz tak: Kapustę odciskamy i z mięsem, grzybami i śliwkami do gara. Na dół mięso, potem kapucha i na wierzch grzybki i śliwki, troszkę to trzeba zalać wodą, no tak troszkę i tak ona musi podczas gotowania odparować(woda potrzebna jest żeby się nie przypaliło); Gotujemy pierwszego dnia jakieś 3-4 godziny. Po tym czasie odstawiamy i można w takim stanie odstwaić do następnego dnia i wtedy zrobić to co zaraz napiszę, albo zaraz po ostygnieciu, a mianowicie, wyjąć mięso i grzyby, (śliwki najprawdopodobniej już się rozgotowały więc nie ma co wyjmować) i pokroić, a następnie zmieszać spowrotem z kapustą. I to właśnie możemy zrobić zaraz jak ostygnie tego pierwszego dnia, albo już następnego dnia. Na drugi dzień gotować jakieś 1,5 do 2 godzin. Pod koniec dodać do smaku: majeranek, pieprz, można troszeczkę papryki czerwonej słodkiej (proszek oczywiście), ale niekoniecznie trzeba ją dodawać. Jeśli uznacie można też dosolić, ale pewnie nie będzie to konieczne. Mama powiedziała, że można dodać też do tego pokrojoną i wcześniej leciutko podsmażoną kiełbaskę i boczek, ale to nie jest konieczne. Ponieważ jednak wołowina jest raczej chuda to ta kiełbaska i boczek tak ten bigos (nie wiem jak to nazwać) dotłuszczają, jednym słowem dodają znów TEN smaczek. No i na koniec 1 kieliszek (jakieś pół szklanki) czerownego wina, oczywiście najlepiej wytrawnego, ale półwytrawne też może być. I koniec!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna123 Re: bigos 29.12.06, 12:34 ok 2 kg kapusty kwaszonej z dodatkami (marchewka + zioła - w sklepach) lub czystej połowa dużej główki białej kapusty lub 1 mała główka garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów (kapelusze albo ogonki, albo i to i to) pół szklanki czerwonego wina (ja daję słodkie mołdawskie marki KAGOR - cena butelki 15 zł, a jest fantastyczne) mięsa: po ok 30 dkg łopatki, wołowego ekstra, boczku surowego, kiełbasy zwyczajnej, kiełbasy swojskiej, takiej bardzo pachnącej Przygotowanie: 1. Kapustę kwaszoną wyciskam (aby nie był bigos za kwaśny) i kroję na desce, następnie wrzucam do gara i trochę podlewam wodą, aby się nie przypaliła. NIE PRZYKRYWAM POKRYWKą. 2. Usuwam głąb z białej kapusty, wierzchnie liście i szatkuję (kroję) i wrzucam do tej kwaszonej. 3. Grzyby suszone wrzucam do garnka z wodą i zagotowuję, gotuję ok. 5 min aby były miękkie, następnie odcedzam i kroję w paski, wrzucam do kapusty, mieszam. Dopiero teraz przykrywam i duszę wszystko na małym ogniu. 4. Śliwki kroję w paski i wrzucam do gara (bez wcześniejszego namaczania). 5. Mięso kroję w kostkę dość małą, solę i pieprzę, smażę na dużym ogniu aż do zrumienienia (szybkie obsmażenie na dużym ogniu gwarantuje, że nie wycieknie cały sok z mięsa i będzie ono miękkie, a nie suche i łykowate). Moja rada: mięso smażyć porcjami, bo jak za dużo wrzucisz na patelnię, to wyciekająca duża ilość soku sprawi, że nie będzie ci się smażyło, tylko gotowało. 6. Cały tłuszcz z mięsa również wlewam do bigosu, a dodatkowo tłuszcz z obsmażonego schabu środkowego, gdy go oczywiście piekę. Tutaj trzeba wlać tłuszczyk ze smażonego boczku. 7. Teraz dolewam wina, dokładnie mieszam i niech się dusi ok. godziny. Dopiero po godzince próbuję, gdy wszystko się ze sobą dobrze przegryzie, i w razie potrzeby solę i pieprzę. Moim zdaniem dodawanie do bigosu majeranku, tymianku czy też zwyczajnej przyprawy do bigosu psuje cały jego smak, bo zagłusza smak innych składników. Tak więc ja używam tylko soli i pieprzu. Oczywiście bigos im starszy tym lepszy tak więc zabieraj się za niego już teraz, niech się pyrczy na małym ogniu po godzince kilka razy dziennie( pyrczysz - studzisz do zimna na balkonie, i za 2 godzinki znowu pyrczysz). Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna123 Re: zapomniałabym... 29.12.06, 12:37 Dodaj na początku 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziarnka owoców jałowca ROZGNIECIONYCH Odpowiedz Link Zgłoś