Dodaj do ulubionych

Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi?

19.01.07, 10:29
No właśnie! Zastanawiałam się jakimi owocami urozmaicacie menu swoich
Maluszków? W deserkach słoiczkowych pod nazwą "owoce" kryje się czasami sok
owocowy więc wolałabym sama zrobić taki deserek. Czy 11 miesięcznemu dziecku
nie powinno się jeszcze jakichś owoców podawać? A co np. z kiwi? Nie znalazłam
żadnego deserku z tym owocem. Coś jest z nim nie tak?
Obserwuj wątek
    • imoan8 Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 19.01.07, 10:34
      Jest alergenny - to jest problem, ale z drugiej strony b. zdrowy. Jeśli dajesz
      już cytrusy, to chyba możesz spróbować też kiwi.Pozdrawiam
      • asiakal Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 19.01.07, 11:45
        Dziękuję za odpowiedź. Może ktoś jeszcze się podzieli?
    • ulfa Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 19.01.07, 11:51
      Ja daję owoce ze słoiczków: jabłko, gruszka, brzoskwinia, winogrona. Banana
      mały nie lubi, po morelach i owocach leśnych wyskoczyły mu krostki
    • kinia0422 Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 19.01.07, 11:54
      a ja kiedys slyszalam ze nie wolno dawac dzieciom kiwi do 2-3 lat bo niby cos w
      sobie maja co moze zaszkodzic maluchom- nie wiem na ile to prawda...
      k.
      • caixa Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 19.01.07, 12:04
        moja mała jak skończyła roczek zjadła ze stołu 2 obrane kiwi. bardzo się bałam
        czy jej coś po tym nie będzie, ale nic jej nie było. od tej pory dostaje 1 kiwi
        co drugi dzień, bo kiwi ma bardzo dużo witamin.teraz ma 14,5 miesiąca, oprócz
        kiwi je jabłka, banany, pomarańcze, mandarynki, mrożone truskawki, maliny,
        jagody porzeczki, suszone śliwki i morele.
        pozdrawiam
    • choccolatte3 Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 19.01.07, 12:14
      Synek skończył 10 miesięcy. Od jakiegoś miesiąca daję mu co kilka dni 1 kiwi!
      Uwielbia ją i prosi o jeszcze smile Oczywiście więcej niż jedną mu nie daję - żeby
      nie było! Nic mu nie jest, nie ma krostek itp.
      • olimpia_b81 Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 19.01.07, 13:55
        Malinka ma 8,5 m i je:kiwi,truskawaki,banany,morele,brzoskwinie,jagody,maliny,ananas,melona,winogrona.
        Wysypek brak.
        • marcelkowamama Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 19.01.07, 14:13
          moj maly ma 8 miesiecy, od poczatku ósmego daje mu co jakis czas kiwi i to do
          gryzienia , bo sie swietnie posluguje swoimi dwoma zabkami, dostaje rowniez
          calego banana, tu pamietac nalezy o usunieciu niebezpiecznej koncowki. Wysypek
          jakichkolwiek brak tylko po bananie zatwardzenie ktore skutecznie zalatwiamy
          suszonmi sliwkami ze sloiczkasmile Ja uwazam tak: trzeba wszystkiego dziecku dac
          sprobowac, przeciez jak go nawet wysypie to nie umrze od tego. Nie dawac bo jest
          cos alergenne i nie sprawdzic to bez sensu
    • ulfa Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 19.01.07, 19:23
      na stronie www.twojadieta.pl/dz.php podają, że 11 miesięczne dziecko
      może jeść kiwi
      • emilly4 8 miesiac i je kiwi 19.01.07, 23:01
        Moja corka dzisiaj zjadla caly owoc kiwi i bardzo jej smakowal,narazie nie
        widac zadnych kropek wiec czemu nie urozmaicic diety dziecka?? Poza tym w
        jednej z gazet znalazlam info ze dzieciaczki od 8 miesiaca moga juz
        jesc:sliwki,czeresnie,winogrona,mango,melon,banan,kiwi,brzoskwinie,a takze
        suszone daktyle i rodzynkismile
        • ewa_mewa Re: 8 miesiac i je kiwi 19.01.07, 23:43
          Kiwi w słoikach nie znajdziesz bo ten owoc średnio nadaje się do przetworów - ot
          i cala tajemnica (tak samo jak nie ma soków czy dżemów) A nie jest bardziej
          alergenny niż np. truskawka.
          • denay Re: 8 miesiac i je kiwi 19.01.07, 23:55
            a to dziwne
            bo w "zachodnich" słoikach jest kiwi
            • ewa_mewa Re: 8 miesiac i je kiwi 19.01.07, 23:59
              Czego to za granicą nie wymyślą smile
    • turana Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 19.01.07, 23:49

Co do kiwi to tez slyszalam ze do 2,3 lat nie wolno podawac bo cos tam...nie
      pamietam, w kazdym razie ja pierwszy raz w zyciu zjadlam kiwi jak mialam jakie
      15 lat(takich "cudow" nie bylo w Polsce za komunysmile) i wcale z tego powodu nie
      cierpialam wiec moze lepiej "dmuchac na zimne"?
      • agnieszkaela Re: Jakie owoce oprócz jabłka, banana?A np. kiwi? 20.01.07, 00:13
        Wybacz Turana, ale idac takim tropem, niewiele by nasze dzieci jadly..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka