Dodaj do ulubionych

Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć?

22.04.03, 21:48
Witam emamy,

Moja córcia niedługo skończy 6 miesięcy. Zaczynam się powoli zastanawiać nad
wprowadzeniem nowego jedzenia (jak do tek pory karmię ją wyłącznie piersią).
Czy możecie podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami w tej materii? Od
czego zacząć..marchewka, jabłko, zupka? a może kaszka ryzowa?? (spotkałam się
z róznymi opiniami na ten temat).. tak aby dzidzi nie zniechęcić do nowych,
nieznanych smaków. Kiedy Waszym zdaniem zacząć wprowadzać nowe pokarmy?? po
ukończeniu 6 miesiąca...a może wcześniej??

Z góry dziękuję za pomoc

Izula
Obserwuj wątek
    • sasha3 Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć 23.04.03, 11:41
      Witaj!
      Teraz wlasnie Twoje dziecko jest w odpowiednim wieku do rozszerzania diety.
      Jesli nie podawalas do tej pory soczkow, to od nich zacznij. Na butelkach jest
      napisane, ktory od ktorego m-ca zycia. Z owocow - tarte jabluszko, niezbyt
      kwasne, bo może nie zechciec wziac do dziobka. I zupki, na poczatek marchewka z
      ziemniaczkiem, potem mozna dodac tez kawalek selera, pietruszki i buraczka. Ja
      nie jestem zwolenniczka dodawania kaszki ryzowej, wydaje mi sie, ze to malo
      wartosciowy zageszczacz, karmisz piersia, wiec to wystarczy, inne potrawy nie
      musza byc tresciwe. Z czasem do zupki mozna dodac gotowany ryz, kluseczki lub
      kasze gryczana. No i miesko gotowane osobno, oliwe z oliwek lub maselko. Drugim
      owocem moze byc banan. Niedlugo pojawia sie owoce sezonowe, takie jak jagody,
      maliny, brzoskwinie, morele czy gruszki. Za jakies 2 m-ce sprobuj podac serek
      homogenizowany, np. Danio, kisiel, chuda wedlinke.
      Ja w taki sposob zaczelam urozmaicac moim dzieciom diete, ale one nie sa
      alergikami. A jak postepowac z dziecmi, ktore maja sklonnosci do alergii - nie
      wiem, te problemy sa mi obce.
      Zycze sukcesow we wprowadzaniu nowych smakow!
      • ludikun Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć 23.04.03, 13:38
        Podobno najlepiej zaczac od sokow warzywnych bo moze sie zdarzyc ze jak
        dziecko zacznie od slodziudkich owocowych to potem nie bedzie chcialo jesc
        warzywek...podobno...

Kasia mama Oli
      • mm1219 Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć 29.05.03, 22:23
        MAM pytanko moj 5 mieisięczny Michal je desrki ze słoiczków i kliek ryżowy ale
        tylko zmieszany z owockami. Zupki ze słoików nie podchodza mu w ogole , czu=y
        uważasz ze jak sama coś przyrządzę to będzie lepiej.
        Skąd brałaś marchewkę, podobno z niezanego żródła jest szkodliwa bo pełna
        pestycydów i innych takich...

Małagonia
        • sasha3 Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- do mm 30.05.03, 22:45
          • sasha3 Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- do mm 03.06.03, 23:59
            Przepraszam, dopiero dzisiaj zauważyłam, że nie udało mi się wysłać postu parę
            dni temu. Już się poprawiam.

Fakt, zupka ma zupełnie inny smak, niż owocki, nic dziwnego, że dziecko nie ma
            na nią chęci. Myślę, że nawet, gdy sama ugotujesz, niczego to nie zmieni, smak
            będzie podobny. A jeśli nie masz dostępu do ekologicznych warzyw, to lepiej
            jednak podawać te ze słoiczka. Możesz spróbować doprawić zupkę (był tu taki
            wątek o przyprawach) lub dodać, tak, jak napisała poniżej r321, socu owocowego,
            to może być strzał w dziesiątkę. W sklepach pojawiła się też nowa zupka
            BoboVity: jarzynowa z kurczakiem i jabłkami, może ta mu zasmakuje?
            Pozdrawiam!
    • anlenki Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć 23.04.03, 14:39
      Po pierwsze zalezy czy twoj maluch jest jadek czy niejadek. Tez mysle ze
      najlepiej zaczac od warzyw - maluszek zasmakuje w slodziutkich owocach i nie
      bedzie chcial warzyw. Osobiscie gleboko wierze w zupki dla niemowlat w
      sloiczkach. Jesli dziecko jest jeszcze male, a nie masz pewnosci skad pochodza
      warzywa, lepszy jest sloiczek( co do pewnosci skad pochodza warzywa - nie
      znaczy to ze jezeli sa za wsi to sa zdrowe). Poza tym te zupki są bardzo
      zróżnicowane, mnóstwo różnych warzyw, uzyskanie tego w domowych zupkach jest
      trudne.I są bardzo dobre, choć bez soli. Mój maluszek wolał słoiczki. Zacznij
      od podawania zupek w godz. obiadowych. Nie wiem jak ty, ale ja po urlopie
      wracalam do pracy, wiec odzwyczajałam od karmien miedzy 8-15. Po zupce
      wprowadziłam owocki tez ze słoiczka-to była zima. Nie dodawałam do nich kaszki,
      bo Marcin i tak jest grubas smile. Banan jest dobry na początek.Generalnie zasada
      jest taka, najpierw owoce z naszej strefy klimatycznej później wprowadzaj
      cytrusy, kiwi itd. Z tym że truskawki i poziomki są bardziej alergizujące niz
      właśnie banan.
      Ania
      • doris73 Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć 05.05.03, 19:50
        Jestem na tym samym etapie co Ty, ale juz miesiac temu zaczelam wprowadzac
        nowe produkty. Mloda nie chciala pic soczkow, wiec nie nalegalam (teraz jak
        jest cieplo z checia wypija), zaczelam od marchewki i jablka w sloiczku, potem
        juz wprowadzalam stopniowo kolejne jedzenie sloiczkowe zgodnie z wiekiem
        oznaczonym na sloiczku. Da sie zauwazyc, ze dzieci same wybiora co najbardziej
        im odpowiada, mloda np nie lubi brokul. Musisz wprowadzac stopniowo i patrzec
        sie czy nie ma jakis objawow alergicznych. Kaszke proponuje najpierw robic
        rzadka, moja cos sie krztusi gesta kasza, a wiec dziala sie metoda prob i
        bledow.
      • mm1219 Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć 29.05.03, 22:26
        Ze się dołączę bo jestem na tym samym etapie co Izunia, no moze ciut dalej .
        Synek chciał jesc zupki ze sloiiczków bo mij za Chiny Ludowe. A owocki ze
        słoiczków i soczki zjada i wypija. Co zrobic?
    • r321 Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć 26.05.03, 16:29
      Witaj!
      Mój łakomczuszek jutro kończy pół roczku, a więc równiez jestem na tym etapie,
      z tym że ja juz miesiąc wcześniej zaczełam wprowadzać nowe "potrawy". Na samym
      początku dałam malutkiemu marchewkę,( którą niestety pluł na wszystkie strony,
      ale powoli sie przyzwyczaił i już teraz wcina), marchewkę z ziemniaczkiem,
      troszkę później jabłuszko, kaszkę kukurydzianą i smakowe kaszki ryżowe
      (Odpowiednie dla wieku). w tej chwili mały już wcina warzywa z królikiem i inne
      zupki z mięskiem (oczywiście oprócz jarzynowych). Wszystko jak na razie
      toleruje, więc nie mam z nim kłopotów. Jestem ównież zeolenniczką "potraw" ze
      słoiczków. Mój mały najbardziej lubi te z Bobovity (mają lepszą konsystyencje).
      Pozdrawiam. Renka!
      • mm1219 Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć 29.05.03, 22:30
        Jeszcze ja. mój mały je deserki a zupką jarzynową z Bobovity, brokułami , kreme
        z dyni mocno gardzi. Nie wiem co robic, podawać te z mięsem . Zje? Lepsze są?
        • r321 Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć 03.06.03, 16:32
          Witaj!
          Mój mały na początku też gardził zupkami, więc spróbowałam dodać do nich
          troszkę soczku jabłkowego lub jabłkowego z winogronami i poskutkowało. Wcina,
          aż mu się uszy trzęsą.
          • mm1219 Re: Wprowadzanie nowego jedzonka- od czego zacząć 12.06.03, 22:54
            Moj nadal marudzi
            Krołika czy indyka owszem zjada, ale razem z musem jabłkowym Gerbera -
            niezastąpiony. Ostanio w hurcie kupiłam osiem słoiczków , może zje i jarzynową ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka