edycia274 10.03.07, 23:25 Ja dziś dla Niki upiekłam, specjalny. pyszny. lepszy niż ze sklepu. szkoda tylko,że te mąki takie drogie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haga78 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 00:02 Chcialabym ale nie mam w czym i zawsze mi kasy szkoda, a i miejsca nie mam zeby toto trzymac. A chlebka zazdroscie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 08:03 Edyciu - wiesz już, że piekę piekę i w piekarniku w foremce i piekę w maszynie. Maszyna ułatwioa sporo pracy Powodzenia w następnym pieczeniu, cieszę się,że Nikolka będzie ma już swój chlebek Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 10:16 Wyszorowałam w piekarniku i w nim upiekłam. Lea dziękuje za pomoc w szukaniu przepisu )) Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 10:48 Moja teściowa czasem piecze.W piekarniku,bez żadnej maszyny-pyszny jest! Odpowiedz Link Zgłoś
mommy_b Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 10:57 Witam. Jestem tutaj nowa. A co do pieczenia chleba to moi rodzice swego czasu piekli chleb w piekarniku i był naprawde super. Ja natomiast pieke bułeczki, bo u nas chleba mało się je. Szczególnie synek uwielbia bułeczki, a taka ciepła jest "niami niami". Ale jestem zainteresowana kupieniem urządzenia do pieczenia chleba tylko nie wiem czy jest ono warte swojej ceny (niestety nie jest to tanie urządzenie). Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a mommy_b 11.03.07, 11:06 ja używam prawie 2 rok piekę 2-3x w tygodniu, a w lecie robię w nim dżemy. Na allegro kupiłam maszynę Clatronica używaną za 32 zł Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 11:28 Dzień dobry ja w kwestii maszyny Warto kupić? Bo gdzieś widziałam, ale podejrzanie tania mi się zdała i nie wiem czy to nie jakieś badziewie. I w dodatku jakies kilka funkcji miała, nie tylko pieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 11:35 Te maszyny zazwyczaj mają kilka funkcji, najlepiej aby maszyna miała dwa mieszadła i podłużny kształt chlebka o taki: www.allegro.pl/item170607853_automat_do_pieczenia_chleba_fvat_polska_instrukcja.html tych nie polecam: www.allegro.pl/item171800916_automat_do_pieczenia_chleba_clatronic_typ_bba_2864.html ja korzystam z maszyny sporo, korzystają dużo alergicy i smak jest rewelacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 11:43 no dokładnie, takie coś to było, nawet cena jakaś podobna, nie więcej niż 100 na pewno. To brać? Bo i dżemów sporo robię latem... Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 11:56 Nie znam się na poszczególnych markach jamam clatronica i jestem baaardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 l.e.a 11.03.07, 11:50 Ale czy w tych maszynach upiekę chleb z tych mąk co wczoraj i bez drożdży? Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: l.e.a 11.03.07, 11:57 Edyciu, moja maszyna niema programu do chlebków z mąki ryżowej, musiałabyś szukać maszyny z takim programem, są natomiast gotowe mieszanki np bezglutenowe. I chyba jest właśnie mieszanka do kupienia chlebka ryżowego i ta mieszanka wychodzi w maszynie, poszukam specjalnie dziś dla Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: l.e.a 11.03.07, 12:02 No dla mnie taka maszyna byłaby lepsza, chodzący piekarnik przy Niki to poprostu masakra. A u Nas specjalna dieta będzie jeszcze baaardzo długo dziękuje LEA .. ok idę posprzątać póki młoda na dworze ) Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 12:40 Pieke ponad rok w maszynie z dwoma mieszadlami i w ogole przestalam kupowac chleb. Ciasto na pizze w tym mozna fajne wyrobic bez babrania sie w mace. Dzemow nie robilam akurat, bo mi sie wydaje, ze taka mala forma, to i malo dzemu, ale moze sie myle Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 12:53 Mieszanki kupuje na www.mieszanki.pl Po roznych probach skonczylo sie na tym, ze glownie kupuje chleb zwykly za 2,79 (porcja na 2 bochenki), razem z transportem, drozdzami i pieczeniem pewnie wychodzi drozej niz chleb ze sklepu, ale w moim przypadku rzecz polega na tym, ze tego ze sklepu nie da sie jesc, wiec nizsza cena nic tu nie wnosi Natomiast gdy mam ochote na razowy, to kupuje, bo upieczony samodzielnie nie jest lepszy niz dobry razowy z dobrej piekarni. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia-aga Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 22:18 polecam skorzystanie z przepisów z tej strony: www.chleb.info.pl/index.htm zaręczam, że razowiec wychodzi świetny pod warunkiem że na uczciwie wyhodowanym zakwasie, a nie drożdżach. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia-aga Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 12:58 piekę, i to na zakwasie, bez drożdży. Co do ceny takiego chleba - to zależy jaki się piecze. Jak zwykły pszenno- żytni, to wychodzi taniej niż w sklepie. Jak jakiś z użyciem mąki razowej - to już drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 13:58 moj maz kiedys pasjami rozne chlepby wypiekal. Z przepisu dolaczonego do piekarnika jedne byly dobre drugie mniej. Ogolnie fajna zabawa, bo tak to traktowalismy. Chleby byly rozne do piwa, slodkie, neutralne. FajnieDzieciom sie pewnie by podobalo jakby mogly same upiec sobie maly chleb i pozniej go zjesc Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 14:15 Dzieciom > sie pewnie by podobalo jakby mogly same upiec sobie maly chleb i pozniej go > zjesc Cos w tym jest, chyba w zapachu swiezo upieczonego chleba i tej calej otoczce z pieczeniem. Gdy bylam mala moj stary wujek mial piekarnie i tam chodzilam czasami popatrzec i moglam piec dla siebie male chlebki. I faktycznie to bylo super przezycie. Odpowiedz Link Zgłoś
mgielka83 Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 19:45 ja piekłam będąc w Szwecji- raczej z konieczności niż dla urozmaicenia- tamtejszy "chleb" jest koszmarnie drogi i smakuje jak wiór, a żeby się najeść trzeba by go zjeść pół. Za to ichnie drożdże i mąka świetnie się do użytku nadają. generalnie fajna sprawa, trochę babrania (nadgarstek aż boli), ale za to chleb prosto z pieca tylko nie mam głowy do pilnowania go podczas pieczenia. Unikałam jak mogłam. Aha ja piekłam w piecu na drewno, w bardzo mało wyjsciowych warunkach. W kuchence gazowej nie potrafię Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 16:49 Ja piekę w maszynie, kupiłam tuż przed świętami na allegro. Jestem zachwycona po pierwsze smakiem, po drugie maszyna wszystko robi za mnie No i ten zapach świeżego chleba w całym domu Polecam. Niestety wychodzi drożej niż w sklepie, ale jakość i smak nieporównywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 18:50 Piekę w prawdziwym wymurowanym piecu chlebowym typu włoskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
abosa Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 09:31 Tak, w piekarniku; Maszyny nie posiadam, ciasto wyrabia za mnie tzw. "robot kuchenny"; Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 11:16 Piekłam kilkanaście razy, ale ja mam ambicje Piekę na zakwasie z ,mąki żytniej, a zakwas sama robię. Pieczenie chleba od pomysłu do gotowego wyrobu trwa 4 dni, piekę chleby z kminkiem, na miodzie, cebulowe, ze słonecznikiem. Piekłam chleb jako dziecko u dziadków w piecu chlebowym, dzwoniłam już kilka razy do babci i pytałam się co i jak się robi, bo ani ani razu chleb mi nie wyszedł taki jakbym chciała. Robię wszystko dokładnie tak jak moja babcia z małą różnicą że piekę w piekarniku, wszystko już przetestowałam, wkładam talerz z woda, daje termoobieg i nic. Jeśli jest tutaj jakaś mama której wychodzą tradycyjne chleby na zakwasie to proszę o podanie jak to się robi w obecnych czasach !!! Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 11:51 ja tez mam maszyne od ponad roku i jestem baaardzo zadowolona. robilam chleby wg podanych w ksiazeczce przepisow albo kupuje na www.mieszanki.pl gotowe mieszanki. do zwyklego chleba mozna dodac np pokrojona drobno papryke, olliwki - wychodzi pyszny chleb paprykowy. a ten zapach..... dzemow nie robilam, ale np. ciasto na pizze, rogaliki czy buleczki cynamonowe i owszem i zawsze super wychodzi! polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia-aga Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 15:44 nie dawaj termoobiegu. Nastaw nagrzewanie konwencjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
chupachups1 Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 17:21 Kiedyś piekłam, bo w prezencie ślubnym dostaliśmy od moej mamy takie sprytne urządzenie Thermomix. Tam robiłam ciasto, a nawet mieliłam ziarna na mąkę. Nie powiem chleb i bułki były pyszne, ale strasznie dużo z tym zabawy, więc jak maszyna staciła urok nowości, to zanichałam pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś