Dodaj do ulubionych

pieczecie same chleb?

10.03.07, 23:25
Ja dziś dla Niki upiekłam, specjalny. pyszny. lepszy niż ze sklepu. szkoda
tylko,że te mąki takie drogie.
Obserwuj wątek
    • haga78 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 00:02
      Chcialabym ale nie mam w czym sad i zawsze mi kasy szkoda, a i miejsca nie mam
      zeby toto trzymac.

A chlebka zazdroscie. smile
      • l.e.a Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 08:03
        Edyciu - wiesz już, że piekę smile piekę i w piekarniku w foremce i piekę w
        maszynie. Maszyna ułatwioa sporo pracy smile

Powodzenia w następnym pieczeniu, cieszę się,że Nikolka będzie ma już swój
        chlebek smile
    • edycia274 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 10:16
      Wyszorowałam w piekarniku i w nim upiekłam. Lea dziękuje za pomoc w szukaniu
      przepisu smile))
      • l.e.a Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 10:38
        nie ma za co słońce smile
    • anik801 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 10:48
      Moja teściowa czasem piecze.W piekarniku,bez żadnej maszyny-pyszny jest!
      • mommy_b Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 10:57
        Witam. Jestem tutaj nowa. A co do pieczenia chleba to moi rodzice swego czasu
        piekli chleb w piekarniku i był naprawde super. Ja natomiast pieke bułeczki, bo
        u nas chleba mało się je. Szczególnie synek uwielbia bułeczki, a taka ciepła
        jest "niami niami". Ale jestem zainteresowana kupieniem urządzenia do pieczenia
        chleba tylko nie wiem czy jest ono warte swojej ceny (niestety nie jest to
        tanie urządzenie).

Pozdrawiam Beata
        • l.e.a mommy_b 11.03.07, 11:06
          ja używam prawie 2 rok piekę 2-3x w tygodniu, a w lecie robię w nim dżemy. Na
          allegro kupiłam maszynę Clatronica używaną za 32 zł smile
    • mathiola Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 11:28
      Dzień dobry ja w kwestii maszyny smile Warto kupić? Bo gdzieś widziałam, ale
      podejrzanie tania mi się zdała i nie wiem czy to nie jakieś badziewie. I w
      dodatku jakies kilka funkcji miała, nie tylko pieczenie.
      • l.e.a Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 11:35
        Te maszyny zazwyczaj mają kilka funkcji, najlepiej aby maszyna miała dwa
        mieszadła i podłużny kształt chlebka o taki:

www.allegro.pl/item170607853_automat_do_pieczenia_chleba_fvat_polska_instrukcja.html

tych nie polecam:
        www.allegro.pl/item171800916_automat_do_pieczenia_chleba_clatronic_typ_bba_2864.html

ja korzystam z maszyny sporo, korzystają dużo alergicy i smak jest
        rewelacyjny smile
        • mathiola Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 11:43
          no dokładnie, takie coś to było, nawet cena jakaś podobna, nie więcej niż 100
          na pewno. To brać? Bo i dżemów sporo robię latem...
          • l.e.a Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 11:56
            Nie znam się na poszczególnych markach jamam clatronica i jestem baaardzo
            zadowolona
        • edycia274 l.e.a 11.03.07, 11:50
          Ale czy w tych maszynach upiekę chleb z tych mąk co wczoraj i bez drożdży?
          • l.e.a Re: l.e.a 11.03.07, 11:57
            Edyciu, moja maszyna niema programu do chlebków z mąki ryżowej, musiałabyś
            szukać maszyny z takim programem, są natomiast gotowe mieszanki np
            bezglutenowe. I chyba jest właśnie mieszanka do kupienia chlebka ryżowego i ta
            mieszanka wychodzi w maszynie, poszukam specjalnie dziś dla Ciebie smile
            • edycia274 Re: l.e.a 11.03.07, 12:02
              No dla mnie taka maszyna byłaby lepsza, chodzący piekarnik przy Niki to poprostu
              masakra. A u Nas specjalna dieta będzie jeszcze baaardzo długo crying
              dziękuje LEA .. ok idę posprzątać póki młoda na dworze smile)
    • fajka7 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 12:40
      Pieke ponad rok w maszynie z dwoma mieszadlami i w ogole przestalam kupowac
      chleb.
      Ciasto na pizze w tym mozna fajne wyrobic bez babrania sie w mace. Dzemow nie
      robilam akurat, bo mi sie wydaje, ze taka mala forma, to i malo dzemu, ale moze
      sie myle smile
    • fajka7 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 12:53
      Mieszanki kupuje na www.mieszanki.pl
      Po roznych probach skonczylo sie na tym, ze glownie kupuje chleb zwykly za 2,79
      (porcja na 2 bochenki), razem z transportem, drozdzami i pieczeniem pewnie
      wychodzi drozej niz chleb ze sklepu, ale w moim przypadku rzecz polega na tym,
      ze tego ze sklepu nie da sie jesc, wiec nizsza cena nic tu nie wnosi smile
      Natomiast gdy mam ochote na razowy, to kupuje, bo upieczony samodzielnie nie
      jest lepszy niz dobry razowy z dobrej piekarni.
      • pysia-aga Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 22:18
        polecam skorzystanie z przepisów z tej strony:
        www.chleb.info.pl/index.htm
        zaręczam, że razowiec wychodzi świetny smile pod warunkiem że na uczciwie
        wyhodowanym zakwasie, a nie drożdżach.
    • pysia-aga Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 12:58
      piekę, i to na zakwasie, bez drożdży.
      Co do ceny takiego chleba - to zależy jaki się piecze. Jak zwykły pszenno-
      żytni, to wychodzi taniej niż w sklepie. Jak jakiś z użyciem mąki razowej - to
      już drożej.
    • oxygen100 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 13:58
      moj maz kiedys pasjami rozne chlepby wypiekal. Z przepisu dolaczonego do
      piekarnikatongue_out jedne byly dobre drugie mniej. Ogolnie fajna zabawa, bo tak to
      traktowalismy. Chleby byly rozne do piwa, slodkie, neutralne. FajniesmileDzieciom
      sie pewnie by podobalo jakby mogly same upiec sobie maly chleb i pozniej go
      zjesc
      • fajka7 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 14:15
        Dzieciom
        > sie pewnie by podobalo jakby mogly same upiec sobie maly chleb i pozniej go
        > zjesc

Cos w tym jest, chyba w zapachu swiezo upieczonego chleba i tej calej otoczce z
        pieczeniem. Gdy bylam mala moj stary wujek mial piekarnie i tam chodzilam
        czasami popatrzec i moglam piec dla siebie male chlebki. I faktycznie to bylo
        super przezycie.
      • mgielka83 Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 19:45
        ja piekłam będąc w Szwecji- raczej z konieczności niż dla urozmaicenia-
        tamtejszy "chleb" jest koszmarnie drogi i smakuje jak wiór, a żeby się najeść
        trzeba by go zjeść pół. Za to ichnie drożdże i mąka świetnie się do użytku nadają.
        generalnie fajna sprawa, trochę babrania (nadgarstek aż boli), ale za to chleb
        prosto z piecasmile tylko nie mam głowy do pilnowania go podczas pieczenia.
        Unikałam jak mogłam.
        Aha ja piekłam w piecu na drewno, w bardzo mało wyjsciowych warunkach. W
        kuchence gazowej nie potrafię tongue_out
    • joasia1234 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 16:49
      Ja piekę w maszynie, kupiłam tuż przed świętami na allegro. Jestem zachwycona
      po pierwsze smakiem, po drugie maszyna wszystko robi za mniesmile No i ten zapach
      świeżego chleba w całym domusmile Polecam. Niestety wychodzi drożej niż w sklepie,
      ale jakość i smak nieporównywalne.
      • marina2 Re: pieczecie same chleb? 11.03.07, 18:50
        Piekę w prawdziwym wymurowanym piecu chlebowym typu włoskiego.
    • agnes123 Niestety nie :( 12.03.07, 21:19

• abosa Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 09:31
      Tak, w piekarniku;
      Maszyny nie posiadam, ciasto wyrabia za mnie tzw. "robot kuchenny";
    • mynia_pynia Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 11:16
      Piekłam kilkanaście razy, ale ja mam ambicje wink
      Piekę na zakwasie z ,mąki żytniej, a zakwas sama robię.
      Pieczenie chleba od pomysłu do gotowego wyrobu trwa 4 dni, piekę chleby z
      kminkiem, na miodzie, cebulowe, ze słonecznikiem.

Piekłam chleb jako dziecko u dziadków w piecu chlebowym, dzwoniłam już kilka
      razy do babci i pytałam się co i jak się robi, bo ani ani razu chleb mi nie
      wyszedł taki jakbym chciała. Robię wszystko dokładnie tak jak moja babcia z
      małą różnicą że piekę w piekarniku, wszystko już przetestowałam, wkładam talerz
      z woda, daje termoobieg i nic.

Jeśli jest tutaj jakaś mama której wychodzą tradycyjne chleby na zakwasie to
      proszę o podanie jak to się robi w obecnych czasach !!!
      • socka2 Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 11:51
        ja tez mam maszyne od ponad roku i jestem baaardzo zadowolona. robilam chleby
        wg podanych w ksiazeczce przepisow albo kupuje na www.mieszanki.pl gotowe
        mieszanki. do zwyklego chleba mozna dodac np pokrojona drobno papryke, olliwki -
        wychodzi pyszny chleb paprykowy. a ten zapach.....

dzemow nie robilam, ale np. ciasto na pizze, rogaliki czy buleczki cynamonowe i
        owszem i zawsze super wychodzi!

polecam.
      • pysia-aga Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 15:44
        nie dawaj termoobiegu. Nastaw nagrzewanie konwencjonalne.
    • chupachups1 Re: pieczecie same chleb? 13.03.07, 17:21
      Kiedyś piekłam, bo w prezencie ślubnym dostaliśmy od moej mamy takie sprytne
      urządzenie Thermomix. Tam robiłam ciasto, a nawet mieliłam ziarna na mąkę. Nie
      powiem chleb i bułki były pyszne, ale strasznie dużo z tym zabawy, więc jak
      maszyna staciła urok nowości, to zanichałam pieczeniasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka