Dodaj do ulubionych

Kurczak Gerbera i ...

22.03.07, 17:49
Witam, chcialam Was zapytac czy ktoras z Was robila tak ze sloiczek Gerbara
sano miesko z kurczaka czy indyka,mieszala zwarzywami ugotowanymi przez
siebie? Synek ma zaparcia i zastanawiam sie czy moze ugotowac mu ziemniaczka,
pietruszke i dodac to miesko ze sloiczka? Podobno marchewka zapiera a w
wiekszosci sloiczkow niestety dominuje Dzieki za rade
Obserwuj wątek
    • jj555 Re: Kurczak Gerbera i ... 22.03.07, 21:05
      Ja poprostu kupuję udka z kurczaka bez kości, gotuję pół godziny, następnie
      odlewam wywar a mięso siekam na miazgę mikserem i mieszam z osobno ugotowanymi
      warzywami.

Ważne jest, żeby mięso gotować osobno, bo wywar z mięsa często uczula.
    • marta308 Re: Kurczak Gerbera i ... 23.03.07, 16:28
      Tak , ja tak robilam . Kupowalam to miesko w sloiczku , gotowalam ziemniaczka i
      warzywko ( na zmiane marchew , brokuly , kalafiora , buraczka ) i podawalam
      jako drugie danie . Maly zajadal sie .
      • agag76 Re: Kurczak Gerbera i ... 23.03.07, 17:22
        a nie wiesz od ktorego miesiaca mozna podawac buraki? Slyszalam ze dzialaja
        rozluzniajaco a synek ma zaparcia wiec.... ja narazie myslalam zeby z tego
        mieska zrobic zupke...
        • miko778 Re: Kurczak Gerbera i ... 23.03.07, 22:37
          niemowlętom karmionym piersią można wprowadzić buraki od 7 miesiąca. Niestety
          nie wiem jak to wygląda w przypadku dzieci karmionych mlekiem sztucznym
          • izulka28 Re: Kurczak Gerbera i ... 23.03.07, 22:46
            jasne,że tak możesz zrobić
            a ile ma twoje maleństwo?
            podajesz mu tłuszcze?masło,oliwe?
            moja mała też miała zaparcia po kaszkach ryżowych
            skończyły sie jak zaczęłam dawać do kaszki i zupki oliwę z oliwek
            możesz oprócz buraków podać też jabłko lub suszone śliwki (są w słoiczkach gerbera)
            • agag76 Re: Kurczak Gerbera i ... 24.03.07, 10:34
              Synek ma 6 i 1/2 miesiaca. Oliwe z oliwek dodaja mu do zupek ale to nic nie
              daje. Po jabluszku ma straszne zaparcia sloiczkowych i tartych . Dzieki za
              pomoc!
              • marta308 Re: Kurczak Gerbera i ... 24.03.07, 12:23
                Mysle , ze smialo mozesz podawac juz buraczki , czy zupke buraczkowa .
                Po jablku czasami sa zaparcia - to prawda , a moze wyprobuj sliwki gerbera -
                podobno super .
                Jesli chodzi o gotowanie zupki na tym miesku ( ze sloiczka ) to chyba nie
                bardzo . Lepiej kupic udo z kurczaka i na tym ugotowac ( ktos wyzej o tym
                pisal ) .
                • agag76 Re: Kurczak Gerbera i ... 24.03.07, 13:21
                  Czyli normalnie ugotowac buraka i pozniej go zmiksowac? Sliweczki podaje
                  czasami dzialaja ale nie moge mu ciagle dawac tylko sliwek... A z tym mieskiem
                  to chodzilo mi o to zeby je polaczyc z ugotowanymi jarzynkami tego miesa sie
                  juz nie gotuje. Dzieki za pomoc Pozdrawiam
                  • marta308 Re: Kurczak Gerbera i ... 24.03.07, 16:44
                    Tak , buraczka ugotuj ( mozesz wrzucic do garnka jakis listek laurowy , ze
                    ziarenka ziela angielskiego i troszke posolic ) , a pozniej zmiksuj .
                    Pamietaj tylko , ze burak dosc dlugo sie gotuje do miekkosci .
                    A z mieskiem -ok , niezrozumialam poprostu sad
                    • agag76 Re: Kurczak Gerbera i ... 24.03.07, 17:44
                      Dzieki a czy dodajesz jeszcze jakies warzywko do buraczka czy podajesz solo?
                      Dzieki za pomoc
                      • slonko1335 Re: Kurczak Gerbera i ... 24.03.07, 18:37
                        Jeśłi nie masz drobiu z pewnego miejsca to na początek odradzam kupowanie udek,
                        czy piersi w sklepie, drób jest nafaszerowany hormonami i antybiotykami i dość
                        często są po jego podawaniu problemy, mojej córeczce zaczął powiększać się
                        grucoł piersiowy, podobno bardzo często to się zdarza. Ja zawsze robię tak, że
                        ogtuję warzywka a po ugotowaniu i zmiksowaniu, dodaję do gorącego wywaru
                        kurczaka albo indyka gerbera i tłuszcz, przeważnie masełko (ale na zaparcia
                        oliwa lepsza), potem zagęszczam kleikiem kukurydzianym. U nas zupka składa się
                        z podstawowych warzyw (marchew, por, seler, pietruszka) i żeby zróźnicować daję
                        za każdym razem inne dodatki, czasem buraczka, czasem kalarepkę czy brokuła
                        albo groszek zielony. Musisz tylko posprawdzać jakie warzywa kiedy bo moja już
                        starsza więc może to jeść.
                        Potwierdzam, że śliweczki Hippa są świetne, zresztą morelki też.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka