lolcia25 10.05.07, 20:35 Od kiedy mozna podac truskawki maly skonczyl 9 miesiecy i wlasnie sie zastanawiam czy juz moge mu je podac ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowamz Re: truskawki 10.05.07, 21:06 Jak byłam u pediatry miesiąc temu mój synek miał w tedy tyle co twój to pediatra powiedziała że jak przyjdzie sezon na truskawki to mogę mu już dać tylko z tym że najpierw mało i zobaczyć czy go nie obsypie.Myślę że te truskawki co są w tej chwili to raczej nie bo to sama chemia, później pewnie też jest chemii trochę ale może mniej Odpowiedz Link Zgłoś
karawana123 Re: truskawki 11.05.07, 01:10 Ja bym nie dała tych, które teraz sprzedają, bo to sama chemia. Poczekaj aż przyjdzie sezon na truskawki, przynajmniej będzie bezpieczniej Odpowiedz Link Zgłoś
dominika0808 Re: truskawki 11.05.07, 06:33 to jedne z najbardziej uczulajacych owocow, wiec najlepiej poczekac az dziecko skonczy roczek...ja tak zrobilam i syn je bardzo polubil , na szczescie dobrze toleruje wiec mozemy sie nimi objadac, ale na poczatek warto dac tylko troszke i obserwowac czy nie ma niepozadanej reakcji... Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: truskawki 11.05.07, 10:14 Tych plastikowych, które są teraz na rynku bym nie dała. Poczekaj, aż pokażą się nasze krajowe, albo daj mu mrożone. Odpowiedz Link Zgłoś
robbin2 Re: truskawki 29.05.07, 15:49 witam Moja corka je truskawki od 2 m-cy (teraz ma 9 m-cy). Najlepiej z wiadomego źródła podawać. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
livia1111 Re: truskawki 29.05.07, 21:14 Moja córeczka skończyłą roczek. Dałam jej z ogródka (nasze) i zjadła tylko dwie, niestety kupki miała bardzo luźne i zielonkawe oraz trochę krosteczek Szkoda bo bardzo jej smakowały. Odpowiedz Link Zgłoś
edelka Re: truskawki 29.05.07, 21:55 Moja też ma uczulenie (ma 16,5 miesiąca) bo też dostała kosteczek i brzydkie kupki sie pojawiły A też się zajadał truskawkami Ale faktycznie to owoce bardzo mocno uczulające, więc trzeba z nimi ostrożnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zaloiw Re: truskawki 29.05.07, 22:26 mój synek ma 8,5 m-ca i narazie zjadł 3 (1 na dzień) ... krosteczek nie zauważyłam ale kupki są mocno zielone .... czy to wystarczający powód żeby więcej nie dawać? czy to znaczy że jest uczulony? dodam jeszcze że truskawki były z własnego ogródka Odpowiedz Link Zgłoś
edelka Re: truskawki 30.05.07, 14:10 ja na Twoim miejscu bym nie podawała już. za rok sie będzie zajadać Odpowiedz Link Zgłoś
moyyra Re: truskawki 29.05.07, 22:45 wiecie co ? trochę to dziwne w innych krajach truskawki podają od 6 mies i jest dozwolonym produktem zzresztą kupując w sklepie firmowym Gerber np. soczki przeznaczone na eksport zdzieram polska etykietke, gdzi ejest napisane np. po 9 miesiącu to za granica dzieci pijąod 6 miesiąca widocznei tam inne brzuszki mają Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: truskawki 29.05.07, 23:18 Truskawki są mocna alergizujące i jeśli dziecko ma uczulenie na cokolwiek, albo w rodzinie panuje alergia, lepiej ich unikać. Małe dzieci mają jeszcze niedojrzały organizm i podając mocno uczulające potrawy możemy rozbudzić alergię, a wtedy zakaz jedzenia tych pysznych owoców może potrwać dużo dłużej. A jeśli się wstrzymamy - damy czas organizmowi dziecka dojrzeć. Nasze dzieci mają całe życie przed sobą. Zdążą się najeść tych wszystkich pyszności Odpowiedz Link Zgłoś
lisabette Re: truskawki 31.05.07, 12:21 Ja mam alergika, ale po truskawkach nic się nie dzieje. Poszłam na wizytę do alergologa i usłyszałam, żeby nie dawać, bo alergen gromadzi się w organizmie dziecka i może się ujawnić w postaci alergii wziewnej za kilka lat np. jako astma oskrzelowa. Pani dr powieziała, że truskawki nie mają w sobie nic co jest potrzebne maluszkowi do życia. Żal, bo tak bardzo jej smakują, ale trudno - potem mogłabym sobie pluć w brodę, że dawałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: truskawki 03.06.07, 10:20 Ja też nie daje, czekam na swoje-działkowe. Ale tez jak mu posmakują to dam tylko parę. Odpowiedz Link Zgłoś
moyyra Re: truskawki 03.06.07, 10:49 Truskawki mają sporo witaminy C i B2, trochę B1 i A (np. 10 dag surowych truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C). Bogactwo składników mineralnych - zwłaszcza potasu, wapnia i magnezu - działa odkwaszająco, a zawartość żelaza sprawia, że mają one działanie krwiotwórcze i wzmacniające. Truskawki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm oraz chorym na wątrobę i nerki. Bez obawy mogą je też jeść cukrzycy. a te przetworzone tez są alergizujące / np z kompotu / Odpowiedz Link Zgłoś