10.05.07, 20:35

Od kiedy mozna podac truskawki maly skonczyl 9 miesiecy i wlasnie sie
zastanawiam czy juz moge mu je podac ???
Obserwuj wątek
    • nowamz Re: truskawki 10.05.07, 21:06
      Jak byłam u pediatry miesiąc temu mój synek miał w tedy tyle co twój to pediatra
      powiedziała że jak przyjdzie sezon na truskawki to mogę mu już dać tylko z tym
      że najpierw mało i zobaczyć czy go nie obsypie.Myślę że te truskawki co są w tej
      chwili to raczej nie bo to sama chemia, później pewnie też jest chemii trochę
      ale może mniej
      • karawana123 Re: truskawki 11.05.07, 01:10
        Ja bym nie dała tych, które teraz sprzedają, bo to sama chemia. Poczekaj aż
        przyjdzie sezon na truskawki, przynajmniej będzie bezpieczniej
    • dominika0808 Re: truskawki 11.05.07, 06:33
      to jedne z najbardziej uczulajacych owocow, wiec najlepiej poczekac az dziecko
      skonczy roczek...ja tak zrobilam i syn je bardzo polubil , na szczescie dobrze
      toleruje wiec mozemy sie nimi objadac, ale na poczatek warto dac tylko troszke
      i obserwowac czy nie ma niepozadanej reakcji...
    • mw144 Re: truskawki 11.05.07, 10:14
      Tych plastikowych, które są teraz na rynku bym nie dała. Poczekaj, aż pokażą
      się nasze krajowe, albo daj mu mrożone.
    • robbin2 Re: truskawki 29.05.07, 15:49
      witam
      Moja corka je truskawki od 2 m-cy (teraz ma 9 m-cy). Najlepiej z wiadomego
      źródła podawać.
      pozdr.
    • livia1111 Re: truskawki 29.05.07, 21:14
      Moja córeczka skończyłą roczek.
      Dałam jej z ogródka (nasze) i zjadła tylko dwie, niestety kupki miała bardzo
      luźne i zielonkawe oraz trochę krosteczek
      Szkoda bo bardzo jej smakowały.
      • edelka Re: truskawki 29.05.07, 21:55
        Moja też ma uczulenie (ma 16,5 miesiąca) bo też dostała kosteczek i brzydkie
        kupki sie pojawiłysad
        A też się zajadał truskawkamisad
        Ale faktycznie to owoce bardzo mocno uczulające, więc trzeba z nimi ostrożnie!!!
        • zaloiw Re: truskawki 29.05.07, 22:26
          mój synek ma 8,5 m-ca i narazie zjadł 3 (1 na dzień) ... krosteczek nie
          zauważyłam ale kupki są mocno zielone .... czy to wystarczający powód żeby
          więcej nie dawać? czy to znaczy że jest uczulony?
          dodam jeszcze że truskawki były z własnego ogródka
          • edelka Re: truskawki 30.05.07, 14:10
            ja na Twoim miejscu bym nie podawała już. za rok sie będzie zajadaćsmile
    • moyyra Re: truskawki 29.05.07, 22:45
      wiecie co ?
      trochę to dziwne
      w innych krajach truskawki podają od 6 mies
      i jest dozwolonym produktem

zzresztą

kupując w sklepie firmowym Gerber np. soczki przeznaczone na eksport
      zdzieram polska etykietke, gdzi ejest napisane np. po 9 miesiącu
      to za granica dzieci pijąod 6 miesiąca

widocznei tam inne brzuszki mają
    • andziulindzia Re: truskawki 29.05.07, 23:18
      Truskawki są mocna alergizujące i jeśli dziecko ma uczulenie na cokolwiek, albo
      w rodzinie panuje alergia, lepiej ich unikać. Małe dzieci mają jeszcze
      niedojrzały organizm i podając mocno uczulające potrawy możemy rozbudzić
      alergię, a wtedy zakaz jedzenia tych pysznych owoców może potrwać dużo dłużej.
      A jeśli się wstrzymamy - damy czas organizmowi dziecka dojrzeć. Nasze dzieci
      mają całe życie przed sobą. Zdążą się najeść tych wszystkich pyszności
      • lisabette Re: truskawki 31.05.07, 12:21
        Ja mam alergika, ale po truskawkach nic się nie dzieje. Poszłam na wizytę do
        alergologa i usłyszałam, żeby nie dawać, bo alergen gromadzi się w organizmie
        dziecka i może się ujawnić w postaci alergii wziewnej za kilka lat np. jako
        astma oskrzelowa. Pani dr powieziała, że truskawki nie mają w sobie nic co jest
        potrzebne maluszkowi do życia. Żal, bo tak bardzo jej smakują, ale trudno -
        potem mogłabym sobie pluć w brodę, że dawałam.
        • bombastic12 Re: truskawki 03.06.07, 10:20
          Ja też nie daje, czekam na swoje-działkowe. Ale tez jak mu posmakują to dam
          tylko parę.
        • moyyra Re: truskawki 03.06.07, 10:49
          Truskawki mają sporo witaminy C i B2, trochę B1 i A (np. 10 dag surowych
          truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C). Bogactwo
          składników mineralnych - zwłaszcza potasu, wapnia i magnezu - działa
          odkwaszająco, a zawartość żelaza sprawia, że mają one działanie krwiotwórcze i
          wzmacniające. Truskawki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na reumatyzm
          i artretyzm oraz chorym na wątrobę i nerki. Bez obawy mogą je też jeść
          cukrzycy.

a te przetworzone tez są alergizujące / np z kompotu /

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka