Dodaj do ulubionych

jajecznica

14.05.07, 07:46
jak sie robi jajecznice dla niemowlaka? podobno jakos na parze
help
Obserwuj wątek
    • centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 07:55
      W garnku zagotuj trochę wody wstaw szklanke z rozbełtanym jajkiem i dodaj
      odrobine masła, cały czs woda musi się gotować. Jajeczko mieszaj aż się zetnie.
      Można też na mały garnuszek położyć tależyk i na nim rozbić jajko. Smacznego
    • mw144 Re: jajecznica 14.05.07, 07:56
      O parze nie słyszałam, robię normalnie na patelni na maśle.
    • zaneta111131 Re: jajecznica 14.05.07, 07:58
      Hej

Do garnka nalej wody zagotuj ją weź sobie jakąś miskę metalową która będzie
      pasowała na garnek wbij jajko lub dwa troszkę soli i koperku według własnego
      uznania (zależy w jakim dziecko jest wieku).

Pozdrawiam
      • centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 07:59
        A do czego sól? Jajecznica ma smakować dziecku czy mamusi?
        • mw144 Re: jajecznica 14.05.07, 08:03
          mojemu bardziej smakuje z soląwink Ale staram się dodawać minimalnie.
    • dragon_fruit Re: jajecznica 14.05.07, 08:09
      dziewczyny dziękuję za pomoc
      dzisiaj w menu Mileny bedzie pierwsza jajecznicasmile
    • centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 08:11
      Nie wiem czy mojemu synkowi bardziej smakowałoby z solą, bo jeszcze nie
      próbował, a ma 17 miesięcy. Spróbuj glutaminianu sodu pewnie jeszcze bardziej
      będzie dziecku smakowało. Jeśli solicie jedzenie wasza sprawa ale nie mówcie
      matce która zaczyna dawać dziecku jedzenie, że ma posolić, bo chyba czytacie
      troche i wiecie że to są złe nawyki.
      • dragon_fruit Re: jajecznica 14.05.07, 08:18
        spokojnie dostanie bez soli
        • centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 08:25
          To fajnie. Cieszę się jak na forum spotykam rozsądne matki. Pozdrawiam
          • truscaveczka Re: jajecznica 15.05.07, 15:04
            Glutaminian sodowy i kwas glutaminowy są naturalnymi składnikami mięsa i innych
            białkowych składników diety i odpowiada za smak UMAMI. Jest składnikiem
            naturalnym, a w sztucznych potrawach występuje po prostu w zbyt dużym stężeniu.
            pl.wikipedia.org/wiki/Umami
            Czasem trzeba poczytać coś POZA forum.
      • bomba001 Re: jajecznica 14.05.07, 08:30
        przesadzasz, naprawde. wszyscy wiedza o tych zlych nawykach, ale jest jeszcze
        kwestia zdrowia. nie wiem skad jestes, ale np z krakowa, moj prof neonatologii
        opiekujacy sie dzieciakami powiedzial, ze od 10 msc koniecznie troche soli
        (suplemantacja jodu). w ogole wg najnowszysc badan wykluczenie soli okazalo sie
        BARDZO niezdrowe.
        gwoi dokladnosci nie jadamy wedlin (to dopiero jest niezdrowe!!! i wyrabia zle
        nawyki)soli jemy baaardzo nieduzo . wiec nie naskakuj na mniesmile)w skoiczkah od
        10 msc tez jest sol- wg mnie zdecydowanie za duzo nota bene.
        nie wiem ile ma twoje dziecko, ale spokojnie mozesz dodac odrobinke soli, a
        szczypiorek koprek juz na pewno
        • centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 08:47
          Nie unikam soli zupełnie tylko nie sole potraw. Sól jest w wielu gotowych
          produktach, a nawet ich nadmiar i to w zupełności wystarcza Po co więc mam
          solić np jajecznice, czy zupke? niech dziecko spróbuje ich naturalny smak.
          Człowiek rodzi się z kilkoma tysiącami kubków smakowych, w wieku dojrzalym
          zostaje ich niecały tysiąc między innymi soli, glutaminianów, cukru, sacharozy
          itd. reszta zostaje stłumiona. Chcę wychować smakosza który wybierze seler
          zamiast chipsów. Wiem ze w przyszłości nie ustronie go przed pizzą itd ale ma
          jeszcze czas. Nawyki żywieniowe z dzieciństwa procentują.

Ps. Jestem z Wielkopolski jeśli ma to jakieś znaczenie.
          • bomba001 Re: jajecznica 14.05.07, 08:58
            wielkopolska ma tez niewielka ilosc jodu, jesli nie podajesz
            przeslodzonych smile)) mlek modyfikowanych czy niezdrowych gotowych kaszek spytaj
            swojego lekarza o sulementacje jodu.
            osobiscie uwazam, ze lepiej nie podawac tych przeslodzonych produktow gotowych
            (z produktow gotowych moje dzieci jedza tylko chleb i ser zolty) niz nie solic
            dziecku zupy czy jejecznicy. to jest wlasnie wychowywanie smakosza. choc moze
            jest to dyskusja akademicka: wlasnie zjadlam jajko bez soli, takie samo podalam
            mojemu dziecku, nigdy nie sole warzyw a ryz makaron jak posolone wywoluja u
            mnie odruch wymiotnysmile))
            chcialam tylko poiedziec,ze o tych nawykach kazdy na tym forum wie (choc iloosc
            postow o tych badziewiastych slodzonych kaszkach zniewala), chcialam podreslic
            nieco inne spojrzenie, tez propagowane przez lkarzy- znaczy troche solic
            powyzej 10 msc. a prouktow gotowych unikac jak ognia, dla mnie szczegolnie
            wedlin.
            ale to nie o jajecznicysmile))
    • centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 09:15
      Róbcie jak uważacie. Osobiście nie solę. Nie daję soli cukru zresztą też, o
      wędlinach nie wspomnę. Warzywa gotowane na parze mają minerały wystarczające
      dziecku. Nie używam też smoczka i uczę sikania na nocnik. Nie mówcie, że źle
      robię bo to śmieszne. Acha i moje dziecko nie śpi ze mną w łóżku tylko w swoim
      łóżeczku, ale już też na forum przeczytałam że to źle.
      • olimpia_b81 Re: jajecznica 14.05.07, 09:20
        brawo,owacja na stojaco!
        a jak to sie ma do watku???
      • monikzy Re: jajecznica 14.05.07, 09:29
        Ja robię normalnie na maśle. Ale zaczełam mu dawać jak miał 11 mcy. Mój synek
        bardzo ją lubi. Jadł kilka razy, nic mu nie było.
        Jezeli chodzi o sól, to ja praktycznie w ogóle sama nie solę, bo nie lubię.
        Także jemu tez nie solę.
      • brunette23 centrinoduo... :) 14.05.07, 13:00
        a moja je niekiedy wędliny bo lubi i co??? są gorsze od dziury ozonowej np.???
        dyskutowałabym... a z kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych to np. je
        jogurty naturalne z prawdziwymi owocami zamiast tych przeróżnych "kolorowych"
        pseudoowocowych, owoce i warzywa z własnego ogródka, ale już niestety nie
        gotowane na parze... no i nie lubi jajek gotowanych co zniechęciło mnie do
        robienia jej jajecznicy, szczególnie na parze, hmmm, jaka straszna ze mnie
        matka... pozdrawiamy serdecznie! smile i więcej zdroworozsądkowego luuuzzzuuu
        ludzie... smile p.s. osobiście solę dość rzadko i mogłabym żyć bez soli...
        • guruburu brunette23 14.05.07, 16:14
          Jajecznica to nie to samo, co gotowane - niektóre dzieci uznają jajka tylko w
          tej pierwszej postaci wink.
          Przepraszam, ale co się kłócicie o gotowanie jajecznicy na parze? Przecież to
          nie zabiera więcej czasu niż na patelni??? Ja tak robię, bo np. moje dziecko
          mięso zje tylko usmażone to chyba starczy smażeniny. I robie z warzywami jajecznicę.
          • brunette23 guruburu... :) 15.05.07, 13:15
            właśnie przeczytałam Twój post po tym jak moje dziecko zjadło jajecznicę, masz
            rację, nawet Jej smakowała i gdyby nie była śpiąca pewnie zjadłaby więcej,
            chociaż wcześniej już probowałam i nie chciała, cieszę się że Jej się
            odmieniło... smile usmażyłam na masełku... wink pozdrawiamy! smile
    • monikzy kiełbasa 14.05.07, 13:05
      Ja daję kiełbase ale te z wyzszej półki. Wydaje mi się że szynki tez są
      faszerowane chemikaliami. Najlepiej byłoby mieć własne świnki. No ale
      cóż smile)).
    • salezja Re: jajecznica 14.05.07, 15:14
      Pierwszą zrobiłam na parze z dodatkiem mleka modyfikowanego. Jak usłyszałam od
      koleżanki, która ma dziecko w wieku mojej małej, że synek najbardziej lubi
      jajecznicę na boczku to zdębiałam.
      Następnej jajecznicy nie zrobiłam co prawda na boczku, ale za to na patelni, z
      dodatkiem masełka, odrobinki soli i bazylią. Była przepyszna.
      Zamierzam jeszcze robić jajecznicę z pomidorkami, ale poczekam, aż się pojawią
      na dobre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka