dragon_fruit 14.05.07, 07:46 jak sie robi jajecznice dla niemowlaka? podobno jakos na parze help Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 07:55 W garnku zagotuj trochę wody wstaw szklanke z rozbełtanym jajkiem i dodaj odrobine masła, cały czs woda musi się gotować. Jajeczko mieszaj aż się zetnie. Można też na mały garnuszek położyć tależyk i na nim rozbić jajko. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: jajecznica 14.05.07, 07:56 O parze nie słyszałam, robię normalnie na patelni na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta111131 Re: jajecznica 14.05.07, 07:58 Hej Do garnka nalej wody zagotuj ją weź sobie jakąś miskę metalową która będzie pasowała na garnek wbij jajko lub dwa troszkę soli i koperku według własnego uznania (zależy w jakim dziecko jest wieku). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 07:59 A do czego sól? Jajecznica ma smakować dziecku czy mamusi? Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: jajecznica 14.05.07, 08:03 mojemu bardziej smakuje z solą Ale staram się dodawać minimalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: jajecznica 14.05.07, 08:09 dziewczyny dziękuję za pomoc dzisiaj w menu Mileny bedzie pierwsza jajecznica Odpowiedz Link Zgłoś
centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 08:11 Nie wiem czy mojemu synkowi bardziej smakowałoby z solą, bo jeszcze nie próbował, a ma 17 miesięcy. Spróbuj glutaminianu sodu pewnie jeszcze bardziej będzie dziecku smakowało. Jeśli solicie jedzenie wasza sprawa ale nie mówcie matce która zaczyna dawać dziecku jedzenie, że ma posolić, bo chyba czytacie troche i wiecie że to są złe nawyki. Odpowiedz Link Zgłoś
centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 08:25 To fajnie. Cieszę się jak na forum spotykam rozsądne matki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: jajecznica 15.05.07, 15:04 Glutaminian sodowy i kwas glutaminowy są naturalnymi składnikami mięsa i innych białkowych składników diety i odpowiada za smak UMAMI. Jest składnikiem naturalnym, a w sztucznych potrawach występuje po prostu w zbyt dużym stężeniu. pl.wikipedia.org/wiki/Umami Czasem trzeba poczytać coś POZA forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: jajecznica 14.05.07, 08:30 przesadzasz, naprawde. wszyscy wiedza o tych zlych nawykach, ale jest jeszcze kwestia zdrowia. nie wiem skad jestes, ale np z krakowa, moj prof neonatologii opiekujacy sie dzieciakami powiedzial, ze od 10 msc koniecznie troche soli (suplemantacja jodu). w ogole wg najnowszysc badan wykluczenie soli okazalo sie BARDZO niezdrowe. gwoi dokladnosci nie jadamy wedlin (to dopiero jest niezdrowe!!! i wyrabia zle nawyki)soli jemy baaardzo nieduzo . wiec nie naskakuj na mnie)w skoiczkah od 10 msc tez jest sol- wg mnie zdecydowanie za duzo nota bene. nie wiem ile ma twoje dziecko, ale spokojnie mozesz dodac odrobinke soli, a szczypiorek koprek juz na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 08:47 Nie unikam soli zupełnie tylko nie sole potraw. Sól jest w wielu gotowych produktach, a nawet ich nadmiar i to w zupełności wystarcza Po co więc mam solić np jajecznice, czy zupke? niech dziecko spróbuje ich naturalny smak. Człowiek rodzi się z kilkoma tysiącami kubków smakowych, w wieku dojrzalym zostaje ich niecały tysiąc między innymi soli, glutaminianów, cukru, sacharozy itd. reszta zostaje stłumiona. Chcę wychować smakosza który wybierze seler zamiast chipsów. Wiem ze w przyszłości nie ustronie go przed pizzą itd ale ma jeszcze czas. Nawyki żywieniowe z dzieciństwa procentują. Ps. Jestem z Wielkopolski jeśli ma to jakieś znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: jajecznica 14.05.07, 08:58 wielkopolska ma tez niewielka ilosc jodu, jesli nie podajesz przeslodzonych )) mlek modyfikowanych czy niezdrowych gotowych kaszek spytaj swojego lekarza o sulementacje jodu. osobiscie uwazam, ze lepiej nie podawac tych przeslodzonych produktow gotowych (z produktow gotowych moje dzieci jedza tylko chleb i ser zolty) niz nie solic dziecku zupy czy jejecznicy. to jest wlasnie wychowywanie smakosza. choc moze jest to dyskusja akademicka: wlasnie zjadlam jajko bez soli, takie samo podalam mojemu dziecku, nigdy nie sole warzyw a ryz makaron jak posolone wywoluja u mnie odruch wymiotny)) chcialam tylko poiedziec,ze o tych nawykach kazdy na tym forum wie (choc iloosc postow o tych badziewiastych slodzonych kaszkach zniewala), chcialam podreslic nieco inne spojrzenie, tez propagowane przez lkarzy- znaczy troche solic powyzej 10 msc. a prouktow gotowych unikac jak ognia, dla mnie szczegolnie wedlin. ale to nie o jajecznicy)) Odpowiedz Link Zgłoś
centrinoduo Re: jajecznica 14.05.07, 09:15 Róbcie jak uważacie. Osobiście nie solę. Nie daję soli cukru zresztą też, o wędlinach nie wspomnę. Warzywa gotowane na parze mają minerały wystarczające dziecku. Nie używam też smoczka i uczę sikania na nocnik. Nie mówcie, że źle robię bo to śmieszne. Acha i moje dziecko nie śpi ze mną w łóżku tylko w swoim łóżeczku, ale już też na forum przeczytałam że to źle. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: jajecznica 14.05.07, 09:20 brawo,owacja na stojaco! a jak to sie ma do watku??? Odpowiedz Link Zgłoś
monikzy Re: jajecznica 14.05.07, 09:29 Ja robię normalnie na maśle. Ale zaczełam mu dawać jak miał 11 mcy. Mój synek bardzo ją lubi. Jadł kilka razy, nic mu nie było. Jezeli chodzi o sól, to ja praktycznie w ogóle sama nie solę, bo nie lubię. Także jemu tez nie solę. Odpowiedz Link Zgłoś
brunette23 centrinoduo... :) 14.05.07, 13:00 a moja je niekiedy wędliny bo lubi i co??? są gorsze od dziury ozonowej np.??? dyskutowałabym... a z kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych to np. je jogurty naturalne z prawdziwymi owocami zamiast tych przeróżnych "kolorowych" pseudoowocowych, owoce i warzywa z własnego ogródka, ale już niestety nie gotowane na parze... no i nie lubi jajek gotowanych co zniechęciło mnie do robienia jej jajecznicy, szczególnie na parze, hmmm, jaka straszna ze mnie matka... pozdrawiamy serdecznie! i więcej zdroworozsądkowego luuuzzzuuu ludzie... p.s. osobiście solę dość rzadko i mogłabym żyć bez soli... Odpowiedz Link Zgłoś
guruburu brunette23 14.05.07, 16:14 Jajecznica to nie to samo, co gotowane - niektóre dzieci uznają jajka tylko w tej pierwszej postaci . Przepraszam, ale co się kłócicie o gotowanie jajecznicy na parze? Przecież to nie zabiera więcej czasu niż na patelni??? Ja tak robię, bo np. moje dziecko mięso zje tylko usmażone to chyba starczy smażeniny. I robie z warzywami jajecznicę. Odpowiedz Link Zgłoś
brunette23 guruburu... :) 15.05.07, 13:15 właśnie przeczytałam Twój post po tym jak moje dziecko zjadło jajecznicę, masz rację, nawet Jej smakowała i gdyby nie była śpiąca pewnie zjadłaby więcej, chociaż wcześniej już probowałam i nie chciała, cieszę się że Jej się odmieniło... usmażyłam na masełku... pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
monikzy kiełbasa 14.05.07, 13:05 Ja daję kiełbase ale te z wyzszej półki. Wydaje mi się że szynki tez są faszerowane chemikaliami. Najlepiej byłoby mieć własne świnki. No ale cóż )). Odpowiedz Link Zgłoś
salezja Re: jajecznica 14.05.07, 15:14 Pierwszą zrobiłam na parze z dodatkiem mleka modyfikowanego. Jak usłyszałam od koleżanki, która ma dziecko w wieku mojej małej, że synek najbardziej lubi jajecznicę na boczku to zdębiałam. Następnej jajecznicy nie zrobiłam co prawda na boczku, ale za to na patelni, z dodatkiem masełka, odrobinki soli i bazylią. Była przepyszna. Zamierzam jeszcze robić jajecznicę z pomidorkami, ale poczekam, aż się pojawią na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś