Dodaj do ulubionych

Rozszerzanie diety

11.07.07, 21:32
Mam pytanie: jak rozszerzać dietę Maluszka?
Specjalnie kupiłam blender, bo chcę sama przyrządzać potrawy dla synka. Tylko
jak to robić?
Czy np. ugotować marchewkę i ją podawać przez 3 dni, a potem dodać ziemniaka itd.?
Jak Wy to robicie?
Proszę o radę.
Dziękuję i przepraszam jeśli się powtarzam.
Obserwuj wątek
    • anet77 Re: Rozszerzanie diety 11.07.07, 21:37
      Możesz ugotowac samą marchewkę, zblenderowac ja i podawac przez tydzień. Ja
      zaczełam od papki marchewka z ziemniakiem, bo ajkos nie słyszałam,z ęby jakies
      dziecko źle ziemniaczka tolerowało. Tak wiec pierwszy tydzien to był
      ziemniaczek z marchewką, po tygodniu dodałam do tego korzeń pietruszki i znowu
      testowałam tydzień. później to juz szło róznie: chyba dynia była następna,
      potem jabłuszko, por, seler itd. Z tego co zauwazyłam, to roznei robia z tym
      rozszerzaniem diety.
      • oliwia_ma Re: Rozszerzanie diety 11.07.07, 21:43
        Dziękuję. Mam jeszcze pytanie: czy konieczne jest gotowanie na parze, czy też
        mogę zwyczajnie w garnku?
        I jeszcze jedno: Doprawiać to choć troszkę? Choćby tylko szczyptę soli?
        • frygfryda Re: Rozszerzanie diety 11.07.07, 22:14
          Witaj.
          W żadnym wypadku nie doprawiaj solą, ani żadną inną przyprawą. Dla Ciebie to
          może wydawać się bez smaku, ale takie małe dzieciątko nie potrzebuje
          przyprawionych zupek. Ja mojemu synkowi gotuję zupki w wodzie ok.20 minut.
          Podobno wtedy warzywa nie tracą tak dużo witamin. Wprowadzaj powoli po jednym
          warzywku (owocku) na kilka dni. Do zupki możesz też dodać łyżeczkę masła lub
          oliwy z oliwek.
          • anet77 Re: Rozszerzanie diety 11.07.07, 23:17
            Gotowałam na wodzie.Do 10 miesiaca wcale nie przyprawiałam. Kolo 10 miesiaca
            zaczełam stosowac ziołowe przyprawy typu: oregano, bazylia, tymianek. A po roku
            zaczełam tez dodawac do potraw odrobinkę pieprzu ziołowego i cutkę soli.
            • oliwia_ma Dziękuję!!! 12.07.07, 10:09

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka