emilka371 12.09.07, 17:52 Moja córka ma 8 miesięcy, chciałabym jej podać rybę np do zupki zamiast kurczaka, tylko nie wiem czy mogę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walczakowa3 Re: Od kiedy ryba? 12.09.07, 21:45 moja ciocia która jest dentystka wyczytała w jakims czasopismie medycznym że wskazane jest gotowanie zup rybnych juz od 7 mca Odpowiedz Link Zgłoś
amlj Re: Od kiedy ryba? 12.09.07, 23:34 Ja gotuję swojemu "Smyczkowi" pangę od Jego 11 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Od kiedy ryba? 12.09.07, 23:52 W okolicach 2. urodzin. Ryby są uważane za jedne z silniejszych alergenów. A argument "w słoiczkach są" uważam za beznadziejny, producenci czasami zupełnie z kosmosu biorą składniki i wiek dziecka - w poważniejszych publikacjach składniki są proponowane o wiele później niż w słoiczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Od kiedy ryba? 13.09.07, 09:55 mika_p napisała: > W okolicach 2. urodzin. Ryby są uważane za jedne z silniejszych alergenów. > A argument "w słoiczkach są" uważam za beznadziejny, producenci czasami zupełni > e > z kosmosu biorą składniki i wiek dziecka Zgadzam się co do słoiczków. Natomiast dlaczego aż 2 lata?? Czy to nie jest wskazanie dla dzieci z tendencją do alergii? Z tego co wiem, według polskich zaleceń, rybę daje się po 1 urodzinach, zaś wg zaleceń w krajach anglosaskich i innych (Francja, Hiszpania) często od ukończonego 6, a juz na pewno od ukończonego 8 miesiąca. Tu artykul o rybach z Edziecka: www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,3120681.html Odpowiedz Link Zgłoś
el.sylwana Re: Od kiedy ryba? 13.09.07, 00:14 do tej pory zalecane było wprowadzanie ryb po 12 miesiącu a u alergików nawet po 3 roku życia ze względu na silne właściwości alergizujące w najnowszych (jeszcze ciepłych) zaleceniach żywieniowych ze względu na cenne wartości można podawać mięso ryb po 6 miesiącu Odpowiedz Link Zgłoś
asiekok Re: Od kiedy ryba? 13.09.07, 07:18 W Holandii jest w sloiczkach od szostego miesiaca. Ale tutaj prawie wszystko mozna dawac szybciej niz w Polsce. Dalam kiedys malemu, ale mial odruchy wymiotne i nie chcial jesc, wiec czekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: Od kiedy ryba? 13.09.07, 07:31 oczywiscie ze mozesz juz dac. moje dziecko ma 8 mies. a rybe je juz jakis czas, i to wedzona!!! Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: Od kiedy ryba? 13.09.07, 10:01 niektórzy mówią od roku, inni od 2.. jeszcze inni dają wcześniej. Ja dałam w 11 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś