ludikun 24.07.03, 23:04 Chcialabym sie dowiedziec co dawac dzidzi na zaparcia (6 m), dodam, ze na jablka jest uczulona. Bede wdzieczna za pomoc Kasia mama Oli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
socka2 Re: co na zaparcia 25.07.03, 08:39 Kasia, a moze sprobuj czarne jagody. Ja daje Pauli i jest OK. Pozdrawiamy Ania i Paula Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ani Re: co na zaparcia 25.07.03, 10:13 Jeżeli gotujesz zupki dla swojego dziecka sama to spróbuj dać jej zupkę z buraczkiem. Buraczki działają rozluźniająco. A co do czarnych jagód to na pewno powodują one zaparcia. pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
joakar Re: co na zaparcia 25.07.03, 10:43 Witaj na zaparcia to: ograniczamy w diecie ryż i marchewkę (działają zapierająco); podajemy przetwory z dyni (sok, zupka z dyni)one regulują perestaltykę jelit; jeśli chodzi o jagody to generalnie regulują one pracę jelit. Napar z jagód i sok podajemy w biegunce - działają zestalająco, a owoce (m.in/ w deserku)w zaparciach gdyz pobudzają one perestaltykę jelit. Zaparcia moga też być objawem alergi pokarmowej na jakiś składnik diety, obserwuj dziecko możne nasilaja się po jakimś pokarmie szczególnie?! I na koniec jeszcze mała uwaga: każde dziecko jest inne niektórym jabłka pomagają w walce z zapaciami innym wręcz odwrotnie, więc powodzenia w znalezieniu odpowiedniego pomocnika dla was!!! Joakar Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: co na zaparcia 25.07.03, 11:05 U nas cudowne skutki odnosi sok z jabłek, ale świeżych na drugim miejscu buraczki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
figa123 Re: co na zaparcia 25.07.03, 22:16 Moja córeczka cierpiała na uporczywe zaparcia od 3 miesięcy. Też jest uczulona na jabłka, dynią wymiotuje... Pomoc przyszła zupełnie nieoczekiwanie. Babcia ugotowała Zuzi soczek z czarnych porzeczek, mało słodki. Soczek tak posmakował Zuzi, że piła go przez tydzień i od dwóch, trzech dni mała robi kupkę bez czopka!!! (tfu, tfu, żeby nie zapeszyć) Może i u Was pomoże? Pozdrowienia Beata i Ptysia Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: co na zaparcia 26.07.03, 02:14 a moja 15 miesięczna córcia ktora nie miała kupnych problemów po sokuz porzeczek robiła bobki... Straszna sprawa odstawiłam i wszystko wróciło do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
anita.w Re: co na zaparcia 28.07.03, 08:51 A ja ci jeszcze polece kalafior. Mozesz sama go jesc jesli karimsz piersia lub/i dac dziecku. Jak juz jedna z mam pisala zaparcia moga byc objawem alergii tak jest w naszym przypadku (nietolerancja laktozy a objawia sie wlasnie przez zaparcia) Odpowiedz Link Zgłoś