gosia_hh 05.03.08, 09:58 moja corka skonczy za tydzien 3 miesiace,karmie butelka i zastanawiam sie od kiedy mozna podawac kleik ryzowy do ostatnieo karmienia i w jakich ilosicach z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blanka.g1 Re: kleik 05.03.08, 10:00 no to jeszzce bym z miesiąc poczekała i delikatnie najpierw po miarce i obserwować reakcję czy nie ma zaparć miarkę tak na porcjję mleka u mnie to by było w tym wieku ok 120 ml Odpowiedz Link Zgłoś
anetkakra Re: kleik 05.03.08, 11:56 Zaczęłam podawać w połowie 4go miesiąca ale tak łyżeczke, a teraz mu gotuje kaszke kukurydzianą taką normalną też łyżeczke (5,5M) Odpowiedz Link Zgłoś
kamui23 Re: kleik 05.03.08, 12:06 Moj syn ma 16 tygodni i ost.poplakuje od razu po oproznieniu butelki. Dlatego podczas wizyty pediatry ustalilam z nia ze bede mu zageszczac mleko kleikiem ryzowym Bobovity.Oto co mi doradzila: 1 dzien (najlepiej sobota/niedziela kiedy oboje rodzice sa w domu i maga obserwowac reakcje dziecka na kleik)przy pierwszym posilku rano (np.godz.70 dodajemy do 150 ml juz zrobionego mleka (moze byc 130ml) pol lyzeczki od herbaty kleiku. Obserwujemy dziecku przez reszte dnia i noc-czy nie jest bardziej marudne,czy siku i kupa w normie,placzliwe czy nie boli brzuszek i czy nie jest on twardy. Jak wszystko ok. to podajemy nastepnego dnia juz tak zageszczone dwa posilki - 1 rano a drugi gdzies w srodku dnia (nie dwa po sobie) 3 dnia zageszczamy pol lyzeczka dwa ostatnie posiki przed snem wieczornym - po pol lyzeczki jak dziecko ma nieskonczone trzy miesiace ,jak skonczone to cala lyzeczka od herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: kleik 05.03.08, 12:07 ja zageszczam mleko (bebilon pepti) jak maly mial 2 mies. za zgoda pediatry oczywiscie.daje mu miarke ta od mleka na kazde 50 ml mleka(teraz zjada 150-180ml to dodaje 3 miarki kleiku). u nas nie bylo i nie ma zadnych problemow z kupkami,ale lekarz uprzedzal,ze moga sie pojawic tak ze musisz uwazac.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
prigi Re: kleik 05.03.08, 13:05 za radą pediatry zaczęłam dodawać kleik mojej córce pod koniec 3 miesiaca(bardzo dużo jadła jak na swój wiek. po kleiku jadla tak samo tylko że zagęszczonego mleka). powiedziała, ze kleiki są delikatne dla dzieciaczków. zaczęłam podawać najpierw ryzowy po łyżeczce, zwiększając ilosć co 3-4 dni. ale dziecie zaczęło robic coraz rzadziej kupki, wiec przeszlismy na kukurydziany Odpowiedz Link Zgłoś