Dodaj do ulubionych

Spód do pizzy - przepis

01.09.03, 13:58
Cześć,

Bardzo chętnie przyjęłabym od Was przepis na spód do pizzy.

Z góry dziękuję,
Asik
Obserwuj wątek
    • jakel Re: Spód do pizzy - przepis 01.09.03, 15:29
      Jeśli chcesz pójść na łatwiznę, to można w Carrefour kupić na dziale ze świeżą
      żywnością ciasto w "puszce". Ciasto jest świeże, drożdżowe, zwinięte w rulon,
      nie mrożone, termin przydatności 3 tygodnie. W komplecie jest sos pomidorowy.
      Ciasto wykłada się na blaszkę, polewa sosem, kładzie dodatki i piecze ok. 20
      min. Pycha. Z jednej puszki wychodzi duża blaszka z kuchenki. Porcja na dwie-
      trzy osoby. Cena ok. 15 PLN. EJ
    • sylwias3 Re: Spód do pizzy - przepis 02.09.03, 09:30
      Najprostszy na świecie, doskonały, na dużą blachę: ok. 1,5-2 szklanki mąki, pół
      paczki drożdży (zwykłych, niesuszonych), oliwa/olej, letnia woda.
      Łyżkę mąki rozetrzeć z drożdżami, połową łyżeczki cukru, letnią wodą. Poczekać
      aż wyrośnie. Do miski wsypać mąkę, zaczyn drożdżowy, 2-3 łyżki oliwy/oleju,
      podlać letnią wodą, zagnieść. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki.
      Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest lekkie, ładnie wyrasta. Jak wychodzi mi go
      za dużo, dzielę na pół i resztę zamrażam na nastepny raz.
    • aska_mama_wiki Re: Spód do pizzy - przepis 04.09.03, 15:29
      Oto przepis na spód do pizzy bez drożdży - dla mnie rewelacja, przepis pochodzi
      od którejś z dziewczyn ze starego edziecka:
      3 szkl. mąki
      3 łyżeczki proszku do pieczenia
      szkl. mleka
      pół szkl. oleju
      sól
      Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na blachę, posmarować ketchupem i na to
      dowolne składniki, piec ok. 30 min. Polecam to ciasto bo jest szybkie i smaczne.
      Aśka
      • kiranna Re: Spód do pizzy - przepis 04.09.03, 21:04
        aska_mama_wiki napisała:

> Oto przepis na spód do pizzy bez drożdży - dla mnie rewelacja, przepis
        pochodzi
        >
        > od którejś z dziewczyn ze starego edziecka:
        > 3 szkl. mąki
        > 3 łyżeczki proszku do pieczenia
        > szkl. mleka
        > pół szkl. oleju
        > sól
        > Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na blachę, posmarować ketchupem i na
        to
        > dowolne składniki, piec ok. 30 min. Polecam to ciasto bo jest szybkie i
        smaczne
        > .
        > Aśka

Brzmi obiecujaco smile) ciasta drozdzowe generalnie mi nie wychodza, a tu prosze,
        spod do pizzy moze byc bez drozdzysmile) super!

Asiu, mam kilka pytansmile) Ciasto wyrabiac rekami czy mozna mikserem? Jaka
        powinno miec konsystencje? W jakiej temperaturze piec?

pozdrawiamsmile Anka
        • aska_mama_wiki Re: Spód do pizzy - przepis 05.09.03, 11:30
          Jeśli chodzi o ciasto, to ja wsypuję do miski mąkę, proszek i szczyptę soli, po
          czym wlewam mleko i oliwę i mieszam to wszystko łyżką, składniki szybciutko się
          łączą, jeśli jest bardzo klejące to dosypuję odrobinę mąki i na koniec chwilkę
          ugniatam je jeszcze ręką, wychodzi dość gęste i elastyczne ciasto, które
          wykładam na blachę. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę na początku
          w 180 st. (20min) pod koniec zmniejszam temp. do 150-130 st.C (10min). Piekę
          wszystko razem tzn. z już nałożonymi składnikami na wierzchu pizzy. Naprawdę
          polecam ten przepis bo jest b. szybki i łatwy i jeszcze nie zdażyło się żeby
          ciasto nie wyszło. Z tych proporcji wychodzi naprawdę duża pizza (dla 4-5
          głodnych osób), jeśli blacha jest mniejsza, proponuję zmniejszyć ilości
          składników. Najlepiej smakuje świeża, tzn. podgrzana na drugi dzień nie jest
          już tak dobra, bo ciasto robi się b. suche.
          Pozdrawiam,
          Aśka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka