oceanograf 05.05.08, 23:51 Bardzo ciekawa i mądra rozmowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deela Re: Dlaczego dziecko nie chce jeść 07.05.08, 22:27 beznadziejna ta pani nic nie wie o niejadkach tylko teoretyzuje Odpowiedz Link Zgłoś
zabers Dlaczego dziecko nie chce jeść 12.05.08, 22:06 Bo mu nie smakuje, albo starzy wmuszają bo się naczytali instrukcji obsługi z Instytutu matki i Dziecka. Dziecko sobie krzywdy nie da zrobić. Nie wmuszać, pozwolić jeść co chce. Mój syn dwa lata nie ruszał pomidorów i zyje . Dziś ma prawie 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mrau_k Re: Dlaczego dziecko nie chce jeść 18.08.12, 10:27 tez tak myslalam. trzeciego dni kiedy nie jadl kompletnie nic i doszly bolesci brzucha i glowy - poddalam sie. chorowal. ciagle. po 2 tygodnie ciagiem. tydzien zdrowia i od nowa. trudno zaczelo sie zmuszanie. wszystkie moje teorie zywwieniowe runely z hukiem. bylo karmienie przed telewiorem, komputrem i wszystkie inne zakazane sposoby. a spowodowane jest to cechami okoloautystycznymi. nie jest prawdziwym autystykiem ale ma pewne cechy. boi sie kolorow. wiec odpada dekorowanie. teraz kiedy konczyl 4 lata juz mamy wypracowane swoje sposoby chociaz mimo to bywa ciezko. niestety nie wszystkie jest takie proste: daj dziecku wolna reke-dekoruj-konsekwencja-zje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzycha Dlaczego dziecko nie chce jeść 05.02.09, 22:14 Oj! W artykule wszystko jest takie proste a u mnie było jednak inaczej. Od 3go tygodnia życia mały odmawiał jedzenia mleka (piersi i potem także butelki z moim mlekiem, potem modyfikowanym). Jedyne co się z grubsza udawało (a i to z trudem) to karmienie przez sen. Tak było do konca 4mca życia, kiedy rozszerzyliśmy diętę i zawsze mogłam coś mu dać. Teraz ma 9mcy, je łyżeczką wszystko prócz mleka - je mało, ale tyle ile chce. A początek to był horror i nikt nam nie umiał pomóc. I co z takim fantem zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
nieznajoma170 Dlaczego dziecko nie chce jeść 18.11.09, 17:55 To nie takie proste a jak dziecku nie dasz jesc a on sie nie upomni nawet na drugi dzien,albo i trzeci, ja mam problem z moim 4 latkiem nie chce jesc slodyczy, owocow, obiadu itd. doslownie nic by niejadl co mam zrobic jesli probowalam juz wszystkiego a on dalej nic, probowalam urozmaicac jedzenie,prosilam, pozwolilam mu samemu sobie wybrac co chcialby jesc, dekorowalam, wymyslalam , chwalilam, grozilam,probowalam odwracac jego uwage, a nawet szantazowalam itd i nic,trzyma w buzi i koniec na tym sie konczy nie polknie, co mi pani doradzi mam go zostawic niech nieje wcale??? nie sadze zeby to byl dobry pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Dlaczego dziecko nie chce jeść 18.11.09, 19:53 Bardzo i madre zakonczenie, warto zastosowac sie do rad z tego artykulu! Jeśli chcemy uniknąć problemów z jedzeniem, przestrzegajmy prostej zasady: dziecko decyduje, czy i ile je, rodzice co ono je, gdzie i kiedy. Oczywiście układając menu powinniśmy brać pod uwagę również upodobania kilkulatka i nie stawiać przed nim codziennie talerza z owsianką, jeśli jej nie znosi. Dziecko może też czasami wybierać, co zje, ale tylko spośród produktów, które my uważamy za wartościowe. Pozwólmy mu np. zdecydować, czy zje kanapkę z serem, czy z wędliną. Nie pytajmy go jednak "co chcesz na śniadanie?", bo co jeśli w odpowiedzi usłyszymy: "czekoladę"? Odpowiedz Link Zgłoś
nieznajoma170 Dlaczego dziecko nie chce jeść 18.11.09, 21:07 A co zrobic jesli nie uslyszymy ze chce czekolade na sniadanie, albo jeszcze gorzej nie uslyszymy NIC!!!! Wiesz cieszylabym sie gdyby choc czekolade chcial zjesc na sniadanko, Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa-is-one Dlaczego dziecko nie chce jeść 05.09.11, 13:10 Moim sposobem na niejadka jest kolor... a dokładniej urozmaicenie obiadków kolorowymi dodatkami, buźkami z ketchupu i warzyw. Jedzenie kojarzy się wtedy z zabawa. Dobrym sposobem są też sztućce dla dzieci. Ja mam taki niedrogi zestaw łyżek i widelczyków z kolorowych ludzików firmy kulig (do kupienia np na sztućce_pl). Ważne żeby było kolorowo i ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
dominika_1981 Dlaczego dziecko nie chce jeść 16.01.12, 11:22 Ostatnio moja znajoma bardzo sobie chwaliła zestaw nietypowych sztućców, aby dziecko mogło jeść ciągle się bawiąc np, tutaj constructiveeating_pl Odpowiedz Link Zgłoś
aga_f_aad Re: Dlaczego dziecko nie chce jeść 01.02.12, 14:33 Ja rowniez mam problem z Dominikem. Ma 3 lata i ma tylko swoje 3 - 4 posilki jakie lubi jesc, mam nadzieje ze jak pojdzie do przedszkola to sie przelamie. Mieso mu w staje gardle. Na poczatku myslalam ze po wycieciu migdalkow, co bylo powodem chorob, bedzie lepiej. Niestety. Nie chce probowac nowosci nawet sie do tego nie garnie. Czasami poprosi o sprobowanie (ale to jest sporadycznie). Dal mnie tez jest problem, i zastanawiam sie ze poprostu mu nie dam tego co lubi tylko to co ugotuje. My co dziennie gotujemy, a nasze dziecko je tylko jeden obiad spagetti i zupki Bobovita (3 smaki). Probowlam mieszac z naszymi zupkami i to tez nic nie pomoglo. Zalamuje rece, mam nadzieje ze z czasem to sie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Dlaczego dziecko nie chce jeść [wywiad z psycho... 09.01.14, 19:10 W wywiadzie nie ma mowy o nadwrażliwości oralnej, smakowej lub węchowej - które bardzo często są powodem niechęci do jedzenia. Mogą być one objawem zaburzeń sensorycznych ale mogą wchodzić w skład cech autyzmu, o których ktoś już tu pisał. Generalnie jest zrzucanie winy na rodziców a powodem odmowy jedzenia u dzieci mogą być wady anatomiczne w obrębie jamy ustnej, choroby gastryczne czy np. obniżone napięcie mięśniowe (problemy z gryzieniem, połykaniem, żuciem). Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_szpak Re: Dlaczego dziecko nie chce jeść [wywiad z psyc 09.01.14, 20:55 Racja. Owszem, dziecko sie nie zaglodzi. Ale zdrowe dziecko, nie kazde dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
maja2005 Dlaczego dziecko nie chce jeść [wywiad z psycho... 14.01.14, 10:50 Dzieci odmawiają jedzenia bardzo często w okresie negatywizmu wczesnodziecięcego. Wystarczy wówczas razem z dzieckiem układać menu obiadowe. Jemy to, na co nasz organizm ma zapotrzebowanie. Osoba gotująca jest w tej dobrej sytuacji, że gotuje uwzględniając swoje potrzeby na zaspokojenie odpowiednich składników. Dziecko je to, co mu podaje mama, a nasza kuchnia nie zawsze (nawet jeśli bardzo chcemy) jest zróżnicowana składnikowo. Dziecko, które bierze aktywny udział w układaniu menu, zakupach, nawet w pracach kuchennych nigdy nie marudzi przy stole - skoro samo zrobiło. Odpowiedz Link Zgłoś