dzidecka 25.09.03, 14:41 Dziewczyny podajcie przepis na pyszne prawdziwe kluchy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agapb Re: Kluski ślaskie 26.09.03, 15:09 Ja robię kluski śląskie stosunkowo często a nauczyła mnie tego moja Babcia, która pochodzi ze Śląska. Podam przepis, ale taki bez dokładnych ilości poszczególnych składników. Najpierw trzba ugotować ziemniaki, potem póki jeszcze są ciepłe przecisnąć przez praske lub dokładnie ubić tłuczkiem. Następnie w misce podzielić na cztery równe części (najlepiej nożem na wierzchu narysować krzyż) i jedną z ćwiartek odłożyć. W puste miejsce po odłożonych ziemniakach wsypać mąki kartoflanej, dodać 1 jajko, posolić i zagnieść póki jeszcze ziemniaki są ciepłe. Z gotowego ciasta kształtować kulki, a następnie kciukiem wgnieść dołek pośrodku kluseczki. Można robić większe lub mniejsze kuski, to zależy jak kto woli. Gotować w osolonej wodzie. Najlepiej smakują ze zrazami wołowymi w sosie i z czerwoną kapustą uduszoną z czosnkiem i wędzonym boczkiem. PYCHA!!!! Smacznego Aga Odpowiedz Link Zgłoś
dethy Re: Kluski ślaskie 05.10.03, 19:50 agapb napisała: Najlepiej smakują ze zrazami wołowymi w sosie > i z czerwoną kapustą uduszoną z czosnkiem i wędzonym boczkiem. PYCHA!!!! Aga, a te kapuste czerwona j.w. jak sie robi,bo pierwsze slysze,a brzmi smakowicie ----- "Jutro mozna zaczac wszystko od nowa. Jutro jest wolne od bledow" Dethy Odpowiedz Link Zgłoś
fikrus Re: Kluski ślaskie 06.10.03, 15:25 Mój przepis na kluski jest taki sam jak powyżej, mogę tylko dodać, że do zagotowanej, osolonej wody przed włożeniem klusek daję 1 łyżkę maki ziemniaczej rozrobionej w zimnej wodzie, po to aby kluski nie posklejały sie przy gotowaniu. Wczoraj miałam na obiadek, polecam wszystkim. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś