aleksandra1977 Re: od kiedy napoje z lodówki? 03.08.08, 21:17 masz na mysli dawanie napojow z lodowki niemowleciu??? Odpowiedz Link Zgłoś
ewika0502 Re: od kiedy napoje z lodówki? 03.08.08, 21:28 nawet dorośli muszą uważać na tak zimne napoje, szczególnie w takie upały jak teraz (różnica temperatur). Chyba nie chcesz zafundować dziecku bólu gardła? Jednak ostatnio słyszałam taką teorię,że jeśli dziecku od początku podaje się zimne mleko, takie z lodówki, to ono się przyzwyczaja i nie choruje. To teoria z książki "Dziecko" jakiejś amerykańskiej chyba autorki. Mówiła mi o tym koleżanka, stąd niedokładne dane Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: od kiedy napoje z lodówki? 03.08.08, 21:46 Być moze masz rację ze podawanie zimnych napoi uodparnia ale tylko wtedy gdy nie jest gorąco np.jesienią czy zimą. ewika0502 napisała: > nawet dorośli muszą uważać na tak zimne napoje, szczególnie w takie upały jak > teraz (różnica temperatur). Tu masz całkowitą rację. tylkoty0,nawet dorośli latem nie powinni pić napoi z lodówki a co dopiero niemowlę.Czytałam ze w upały najlepiej gasi pragnienie CIEPŁA herbata.Nie każę ci podawac ciepłych napoi,ale napewno nie zimnych z lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
annaa77 Re: od kiedy napoje z lodówki? 03.08.08, 21:55 a ja podaje corce od miesiaca wode z lodowki badz z kostka lodu. pije chetniej nic jej nie jest zaczelam oczywiscie po konsultacji z pediatra Zoisa ma 11 miesiecy Pozdrawiam. dodam jeszcze ze ja sama zawsze nie zalerznie od pory roku pijam napoje z lodowki i z lodem. A. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: od kiedy napoje z lodówki? 04.08.08, 15:49 >Czytałam ze w upały najlepiej gasi pragnienie >CIEPŁA herbata. A ja to sprawdziłam... W pracy miałam tylko czajnik i herbatę, brak dostępu do czegokolwiek innego do picia, więc piłam ciepłą. Efekt- cała byłam rozpalona i zlana potem. Jako przedszkolak byłam katowana w upały ciepłym sokiem- z podobnym efektem. Więc podziękuję. Woda o temperaturze pokojowej jest IMO obrzydliwa w smaku. Zdecydowanie wolę zimną maślankę wprost z lodówki (i nigdy nie miewam zapaleń gardła)... Dziecku podałabym coś pośredniego- nie z lodówki, ale też nie o temp. otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: od kiedy napoje z lodówki? 05.08.08, 12:27 > Być moze masz rację ze podawanie zimnych napoi uodparnia ale tylko Napoi to tylkoty swoje dziecko. Napojów! Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: od kiedy napoje z lodówki? 06.08.08, 13:02 Nie czepiaj sie literówek polonistko! Nie kazdy jest tak uczony jak ty.Wiele matek na tym forum jest z poza Polski i robią same byki w pisowni i zaden nie powinien sie czepiac.To nie dyktando!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: od kiedy napoje z lodówki? 06.08.08, 22:06 To nie literówka niepolonistko. A pobyt poza Polską jest czymś innym niż wychowanie poza nią (brak lekcji j. polskiego w szkole i rodzice, którzy zlali edukację w ojczystym języku dziecka). Dyktando może to nie jest, ale wypada pisać poprawnie. Błąd pozostaje błędem i tylko pozostaje bić się w pierś, że się go zrobiło a nie zaklinać rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
tylkoty0 DO KRA123SNAL 08.08.08, 10:22 Bardzo Panią proszę o nie zaśmiecanie moich wątków swoimi gramatycznymi uwagami!!! chciałam się dowiedzieć kiedy maluszkom można podawać zimne napoje a Pani rozpoczęła językową dyskusję, o co nikt Panią nie prosił!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: DO KRA123SNAL 08.08.08, 11:46 to się uśmiałam. Proszę o jeszcze jakiś apel, bo widać moje życie smutne jest, skoro takie liche apele mnie tak śmieszą. Ale naprawdę proszę o jeszcze!!! Proszę popatrzeć gdzieś co znaczy dyskusja, ja zwróciłam tylko uwagę )))))))))))))), właściwie tylko poprawiłam, jak się okazało coś sama z tego też wyniosłam. Tylkoty0 zwróć uwagę, że to nie jest Twoje prywatne poletko, więc jakby nie patrzeć Twój apel był co najmniej niepotrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: DO KRA123SNAL 08.08.08, 19:09 ale nadal masz ochotę je marnować... Zastanawiające... Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: od kiedy napoje z lodówki? 07.08.08, 21:45 A kto napisał "spoza"? Ja czy ty? Ja napisałam "z poza" i ta forma jest poprawna!!!Jak masz się czepiać każdego błędu na forum to się lepiej wogóle nie odzywaj.Nikomu nie są potrzebne rady typu:"To się tak nie pisze,tylko tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: od kiedy napoje z lodówki? 07.08.08, 22:28 )))))))) poprawne jest "spoza", no chyba, że mnie oświecisz. No i "w ogóle" chyba mogę się odzywać... A rady myślę, że się przydają, bo i ja się douczę, jak i flejtuchy językowe, którym nie zależy na czystości pisowni, do miana którego najwidoczniej aspirujesz... To jest czysta grzeczność i szacunek starać się chociaż pisać poprawnie, a Ty najwyraźniej jesteś i chcesz być od tego daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: od kiedy napoje z lodówki? 08.08.08, 11:15 Wiesz,chyba większość ludzi jest matołami.Wpisz sobie w google "z poza" to sama się przekonasz. >To jest czysta grzeczność i szacunek starać się chociaż pisać... Nie wiele wiesz o grzeczności,skoro dorzucasz do czyjejś wypowiedzi swoje głupie trzy grosze na temat jego ortografii.Nikt Cię o to nie prosił. A skąd wiesz że nie staram się pisać poprawnie??? Staram się ale nie siedzę ze słownikiem na kolanach żeby sprawdzić czy każdy wyraz jest poprawnie napisany.To jest chore! Nie robię błedów typu "stuł" czy "łużko" (też się takie zdarzały na forum).Dzięki Bogu nie czytałaś tych wypowiedzi bo biedne te autorki. I dzieki Bogu nie każda forumowiczka ma tak zjechane jak Ty bo wtedy dyskusje toczyłyby sie tylko na temat ortografii. Jak nie masz co robić to poczytaj sobie wszystkie wątki i wypowiedzi i poprawiaj błedy ortograficzne autorek.Napewno będą Ci bardzo wdzięczne!!! Jak sama pózniej zauważysz dużo forumowiczek jest flejtuchami językowymi (nie ubliżając nikomu) więc w twoim mniemaniu pewnie nie zasługują na to zeby w ogóle pisać na forum. DARUJ SOBIE SWOJE CENNE RADY DOTYCZĄCE ORTOGRAFII. NIKT CIE O TO NIE PROSI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: od kiedy napoje z lodówki? 08.08.08, 11:51 > Wiesz,chyba większość ludzi jest matołami.Wpisz sobie w google "z > poza" to sama się przekonasz. Skoro sama się tak czujesz, to proponuję jakiś kurs poprawy samooceny. Nie szukaj w google tylko w słowniku, np. ortograficznym ))))) > DARUJ SOBIE SWOJE CENNE RADY DOTYCZĄCE ORTOGRAFII. NIKT CIE O TO NIE > PROSI!!!! Chociaż nie prosi, to powinien byc wdzięczny za wkład w samodoskonalenie )))))))))))))) Zamiast prowadzić głupią dyskusję i iść w samozaparte wystarczyło do słownika zajrzeć, Betty842. Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: od kiedy napoje z lodówki? 07.08.08, 14:04 Najpierw sama sprawdź w słowniku zanim kogoś zaczniesz strofować! OBIE FORMY SĄ POPRAWNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Dzięki za wstawiennictwo:-))) 07.08.08, 21:08 Że też samej nie przyszło mi do głowy żeby to sprawdzić.Teraz sprawdziłam,faktycznie obie formy są poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: od kiedy napoje z lodówki? 07.08.08, 21:20 Dziękuję za burę, tudzież strofowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
monisienek Re: od kiedy napoje z lodówki? 04.08.08, 11:34 Ja byłam trochę w szoku, jak pojechałam do USA, a tam moja ciocia mojej rocznej kuzynce dała mleko (od krowy, ale to pomijam) prosto z lodówki!! W lecie. I tak cały czas. Dziewczyna była zdrowa jak ryba. ) Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: od kiedy napoje z lodówki? 04.08.08, 11:42 Nie pamiętam od kiedy zaczęłam podawć, ale na pewno pił napoje z lodówki przed 8 m-cem, bo jak miał 8-9 m-cy jadł już normalnie lody i... chrupał kostki lodu do napojów wyciągane z zamrażarki - uwielbiał to) Nigdy nie chorował. Odpowiedz Link Zgłoś
monisienek Re: od kiedy napoje z lodówki? 04.08.08, 21:50 > i... chrupał kostki lodu do napojów wyciągane z zamrażarki - > uwielbiał to) Nigdy nie chorował. !!!!!!!!! Nieźle... Też spróbuję... Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: od kiedy napoje z lodówki? 05.08.08, 12:30 Napojów nie podawałam, ale obiadki (rzadko), czy deserki jadła z lodówki od ok. 7-8 m-ca. Teraz nawet w upały nie chce pić, ale stroi miny na zimny sok z lodówki. Może ma zęby nadwrażliwe Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: od kiedy napoje z lodówki? 05.08.08, 13:51 Ja już dawałam, mały ma 10 miesięcy. Sama też pijam z lodówki przez większą część roku (zimą to jednak jakoś bardziej gorąca herbata z cytryną do mnie przemawia) i zapalenia gardła nie miewam. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: od kiedy napoje z lodówki? 05.08.08, 16:01 U mnie w domu nikt nie pija nic prosto z lodówki, niezależnie od wieku, czy pory roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: od kiedy napoje z lodówki? 05.08.08, 16:19 u mnie podobnie. nie pijemy napojów z lodówki, niemowlęciu tym bardziej nie podałabym. gardłu szkodza nagłe zmiany temperatur. moja starsza córka każdy chłodniejszy napój przypłaca anginą albo zapaleniem gardła, mimo, że jest hartowana od małego. Odpowiedz Link Zgłoś
szymus2 Re: od kiedy napoje z lodówki? 05.08.08, 22:49 przepraszam, skoro nie pija napojow z lodowki to jaka tu mowa o hartowaniu,raczej ochronie przed hartowaniem.mam kolezanke ktora pierwszy raz pozwolila zjesc loda synkowi gdy mial 5 lat,bo bala sie ze zachoruje.zjadl i zaraz zlapal zapalenie gardla poniewaz jego gardlo nigdy nie mialo do czynienia z zimnem z lodowki. dwoje dzieciaczkow 3lata i rok oboje pija napoje z lodowki od okola 8 miesiaca,starsze je lody niezaleznie od pory roku.zima wychodzimy na dwor nawet gdy jest ponizej -10 st.wiosna,latem i wczasna jesienia gdy pada deszcz biegaja boso i tupia po wodzie(uwielbiaja to)i po trawniku.moczyli sie nawet w morzu gdy woda miala 6 stopni i nie chcieli z niej wcale wyjsc.jeszcze nie biegali boso po sniegu, ale kto wie.babcie oczywiscie na sama mysl,ze daje dzieciom napoje z lodowki lapia sie za glowe ale pediatra racje przyznaje mi.napewno wiecz co jest dobre dla Twojego dzieciatka,bron Boze nie krytykuje Ciebie daje tylko przyklad jak to u nas.pewno jest jedno,ze czym pozniej dziecko sprobuje napoji chlodzonych tym latwiej przy kontakcie z nim moze zlapac zapalenie gardla choc to nie regula.pozdrawiam i zycze zdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: od kiedy napoje z lodówki? 05.08.08, 23:59 moje starsze dziecko robiło wszystko to, o czym piszesz, po śniegu tez nie chodziło ale jak się zaczęły choroby w okresie przedszkolnym, każdy zimniejszy napój powodował problemy. i to wszystko. a wszystkiemu winna była jedna bakteria, która atakowała zawsze przy nagłej zmianie temperatur. dodam, że w zimie lody je i nic sie nie dzieje. problemy sa tylko latem - więc wynika z tego, że zmiana temperatury jest dla mojego dziecka zbyt duża i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tylkoty0 czyli 11msc dziecku można podawać bez problemu nap 06.08.08, 10:35 oje z lodówki? Odpowiedz Link Zgłoś
bubcia75 Re: od kiedy napoje z lodówki? 06.08.08, 20:23 Jak byłam parę lat temu u rodziny w Kanadzie, to tam Ciocia latem podawała swojemu paromiesięcznemu dziecku mleko z lodówki, a także lody łyżeczką. Latem. I żyje. Tam wszyscy tak robią. Małe dzieci jedzą codziennie na śniadanie płatki z zimnym mlekiem. Ja też zamierzam tak robić, jak w końcu urodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
slonce2709 Re: od kiedy napoje z lodówki? 07.08.08, 06:00 Jak byłam parę lat temu u rodziny w Kanadzie, to tam Ciocia latem > podawała swojemu paromiesięcznemu dziecku mleko z lodówki, a także > lody łyżeczką. Latem. I żyje. Tam wszyscy tak robią. Małe dzieci > jedzą codziennie na śniadanie płatki z zimnym mlekiem. Dokladnie! W USA jest tak samo. Bylam w szoku jak dziecko poszlo do przedszkola w zimie przy temp -15 st., sniegu po pas, a na sniadanie podano zimne mleko z platkami.Dziecko samo bylo zdziwione bo w Pl w przedszkolu bylo zawsze cieple, wiec sie przyzwyczail, pije wszystko z lodowki i nic mu nie jest. Drugie dziecko(8 mies.)czasami dostaje zimne, prosto z lodowki soki, jogurty, serki i jest wszystko w porzadku, nigdy jeszcze nie chorowalo("odpukac"). Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: od kiedy napoje z lodówki? 08.08.08, 10:35 Jestem dużą zwolenniczką podawania niemowlakom zimnych rzeczy, ale powinno się to robić od kiedy będzie chłodniej na dworze. W lecie nie powinno się pić zimnych napoi, tak jak w zimie nie powinno się pić gorących. Chodzi o różnicę temperatur. Odpowiedz Link Zgłoś