Dodaj do ulubionych

rozszerzanie diety

14.11.08, 11:15
Znalazłam na edziecko stronkę ze schematem żywienia niemowląt karmionych piersią www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,2321797.html
Jednak jest to chyba ten stary schemat. Nie mogę nigdzie znaleźć podobnie rozpisanego nowego schematu. Gubię się w tym wszystkim. mam zamiar karmić dziecko wyłącznie piersią do końca 6 miesiąca. Jak więc powinno wyglądać wprowadzanie nowości? W szczególności chodzi o gluten. Słyszałam że dzieci karmione piersią powinny dostać gluten w 5-6 miesiącu. Czy to znaczy że mam go wprowadzić teraz przed końcem 6 miesiąca? prędzej niż warzywa i prędzej niż produkty bezglutenowe?Czy wprowadzać go np. po kilku tygodniach od kaszek bezglutenowych. Ale to by znaczyło że dziecko otrzyma gluten dopiero w 7 czy 8 miesiącu.Strasznie to wszystko niejasne. A tak poza tym to gdzie znajdę ten gluten? Czy to zwykła kasza manna. I ile łyżeczek tej kaszki podawać? Będę wdzięczna gdy ktoś doświadczony mnie oświeci.
Obserwuj wątek
    • andziulindzia Re: rozszerzanie diety 14.11.08, 21:58
      A czy musisz koniecznie podawać ten gluten tak wcześnie? Przez wiele lat
      obowiązywało podawanie dzieciom glutenu po 10 miesiącu życia i było dobrze. Ja
      to sobie myślę, ze najbardziej nad przyspieszeniem wprowadzenia glutenu
      pracowały firmy handlujące żywnością dla niemowląt
      • 5anka Re: rozszerzanie diety 20.11.08, 06:49
        czy 3,5 miesiecznemu dziecku moge juz zaczac wprowadzac innie dania
        niz mleko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka