mirra52 02.11.03, 15:40 Drogie Mamy!!! W ostatnia Niedziele listopada oraganizuje Chrzciny moze doradzilybyscie jakie dania przygotowac, moze jakies salatki,(wraz z przepisami cos sprawdzonego i dobrego Bede bardzo wdzieczna za okazana pomoc Pozdrawiam Agata mama Kasi 3 m Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aska_mama_wiki Re: Dania na Chrzciny 04.11.03, 14:14 Jeśli chodzi o sałatki to mam cztery ulubione, które najczęściej serwuję na różne okazje: SAŁATKA KRÓLEWSKA 1 seler w słoiku (najlepszy z Rolnika) 25 dkg szynki konserwowej (kroję w paski) puszka kukurydzy ananas z puszki (dwa plastry zostawiam do dekoracji) pęczek szczypiorku sól, biały pieprz, majonez Połączyć wszystkie skł. i wymieszać. Pycha. JAJKA Z BROKUŁAMI I POMIDORAMI (bardzo prosta i bardzo smaczna - zamiast oklepanych jajek w majonezie) 5 jajek na twrdo 2-3 pomidory (sparzyć i obrać ze skórki) 1 brokuł (ugotować na półtwardo) Na półmisku układamy ćwiartki jajek, pomiędzy nie układamy ósemki pomidora, na to układamy różyczki brokuła. Wszystko polewamy sosem zrobionym z 1/2 słoika majonezu + mały jogurt nat. + łyżeczka wegety. Bardzo smaczne!!! SAŁATKA Z FETĄ kapusta pekińska 2 pomidory puszka kukurydzy ser feta pokrojony w dużą kostkę W dużej misce układamy warstwy ze składników w podanej kolejności. Wszystko zalewamy sosem: 2 ząbki czosnku, 1/2 słoika majonezu, 1/2 jogurtu nat., 3 łyżki ketchupu (miksujemy sos i polewamy sałatkę). Nie pieprzymy ani nie solimy. Częstujemy się od spodu aby wziąć na talerz wszystkie warstwy. Jest pyszna ale trzeba lubić czosnek. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy 2 duże cebule (drobno pokroić i sparzyć) 20 dkd. żółtego sera (w kostkę) pieprz i majonez. Wszystko wymieszać. Dla koloru można dodać szczypior lub koper. SUPER! Życzę smacznych potraw i udanych chrzcin. Pozdrawiam, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
aska_mama_wiki Re: Dania na Chrzciny - uzupełnienie 04.11.03, 22:44 Bardzo przepraszam, ale zapomniałam o jednym ważnym skł. do sałatki z tyńczykiem. Trzeba dodać do niej jeszcze 4 jajka na twardo (ja trę je na tarce na grubych oczkach). Polecam i pozdrawiam, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś