patkarr2 11.02.09, 22:07 witam !! Mam pytanie moj synek skonczył 5 miesiecy od kiedy moge podawac mu Danonki ??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milanaa Re: Danonki...??? 11.02.09, 22:20 Witam. Temat Danonków poruszany był juz milion razy. Sprawdz w wyszukiwarce. Osobiście sądzę, ze nie ma potrzeby ani powodu podawania Danonka takiemu maluchowi, chyba, ze w celu nafaszerowania go cukrem. Są jogurty naturalne, serki homogenizowane ale tez w rozsądnych ilościach dla takiego szkraba. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magducha3713 Re: Danonki...??? 11.02.09, 22:24 Ja mojej Kasi nie będę podawać danonków wogóle. Nie wiem po co Ty chcesz to robić. Podam Ci dwa powody mojej decyzji. 1. wcale danonki nie dostarczają tyle wapnia do organizmu ile podają nam te głupie reklamy, ponieważ aby wapń był przyswojony prawidłowo to nie może być podawany z cukrem, jednak danonki zawierają cukier, 2. tylko w Polsce jest taka straszna akcja "niech dzieci jedzą danonki to jest super zdrowe" jakoś w innych krajach nie ma takiej propagandy, czyżby inne kraje były w tym zacofane? A poza tym to kilka moich koleżanek stwierdziło że muszą one zawierac cos uzależniajacego, bo od kiedy zaczęły je podawać swoim dzieciom to nie ma dnia bez danonka. Są inne sposoby dostarczania dziecku wapnia. dużo ciekawych informacji na stronie www.osesek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kinmalek Re: Danonki...??? 11.02.09, 22:51 Producent zaleca po trzecim roku życia,więc jeszcze trochę czasu masz. Odpowiedz Link Zgłoś
anno83 Re: Danonki...??? 12.02.09, 15:55 może jestem inna ale ja mojemu synkowi podaje doanonki od 8 m-ca życia Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Danonki...??? 11.02.09, 23:03 Temat-bumerang. Co Wy widzicie tak niezwyklego, wyjatkowego w Danonkach, ze wprowadzacie je do jadlospisu niemowlat i bardzo malych dzieci? Reklama jest az tak przekonywujaca? Nawet wtedy, gdy biora w niej udzial przedszkolaki, a badania, ktorych wyniki podawane sa w reklamie i informacji w opakowaniu Danonkow dotycza grupy dzieci w wieku 4 lat. Gdzie tkwi fenomen tego produktu? Wiekszosc wypowiadajacych sie tu Mam pisze, ze bardzo uwaza na to, co jedza Wasze dzieci, ze daje ekologiczne produkty, albo posilki ze sloiczkow odpowiednich do wieku dziecka. Skad wiec pomysl na dawanie Danonkow? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Danonki...??? 11.02.09, 23:19 > Co Wy widzicie tak niezwyklego, wyjatkowego w Danonkach, ze wprowadzacie je do > jadlospisu niemowlat i bardzo malych dzieci? jak to co? reklame! Odpowiedz Link Zgłoś
krolowanocy Re: Danonki...??? 12.02.09, 13:55 deela napisała: > > Co Wy widzicie tak niezwyklego, wyjatkowego w Danonkach, ze wprowadzacie > je do > > jadlospisu niemowlat i bardzo malych dzieci? > jak to co? > reklame! wydawało mi się właśnie że w reklamach Danonków są dzieci w wieku przedszkolnym i to takie starsze przedszkolaki ale mogę się mylić, dawno już nie widziałam reklam tego mnie przede wszystkim dziwi że tyle osób to kupuje, bo jest wściekle drogie. mały kubeczek jogurtu naturalnego, też Danone'a opłaca się zdecydowanie bardziej a oprócz tego nie kupuję Danonków, bo spróbowałam kiedyś i wydał się mi się ohydny, Danio jest sto razy lepszy a staram się nie dawać dzieciom tego, co sama uważam za paskudne w smaku Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Danonki...??? 12.02.09, 15:24 danone ma cudowne jogurty naturalne z niewielka iloscia cukru te zielone moglabym jesc wiadrami Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Danonki...??? 12.02.09, 13:43 Ja również nie jestem zwolenniczką podawania danonków ale również nie jestem zwolenniczką podawania słoiczków.Piszecie że Danonki to śmieciowe jedzenie ale reklamują je a nawet są "polecane przez instytut matki i dziecka".Ale co tam,to i tak śmieciowe jedzenie.Słoiczki również są reklamowane i również są polecane przez instytut matki i dziecka ale śmieciowym jedzeniem już nie są.Dziwne.Kupiłam kiedyś marchew w słoiczku dla małego.W smaku trochę marchew przypominało.Jak sama zrobiłam zupkę marchwiową (niby taką samą jak w słoiczku) to różnica była kolosalna.To był prawdziwy smak marchwi!Dodam że warzywka mam z własnego ogródka.Wiem,wiem powinnam się cieszyć bo wy nie macie do takowych dostępu.Ale skoro tak wam zależy na zdrowym odżywianiu dzieci to przecież są sklepy z ekologicznymi warzywami. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Danonki...??? 13.02.09, 15:59 Ale skoro > tak wam zależy na zdrowym odżywianiu dzieci to przecież są sklepy z > ekologicznymi warzywami. Tak, tak, jedna brzoskwinia kosztuje 8zł... Choćbym bardzo chciała- to nie stać mnie na takie zbytki, niestety. A co jest w składzie ekologicznego słoiczka- pisałam w wątku powyżej. To ja wolę nieekologiczny słoiczek. Zresztą- moje domowe paciaje smakują jak te słoiczkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Danonki...??? 12.02.09, 14:16 Polecam po 6 miesiącu fajne deserki z jogurtem (chyba wszystkie firmy mają), poźniej mozna Misiowy Jogurcik celem przygotowania do jogurtu naturalnego i serków (moim zdaniem jogurt Zoot naturalny i serek bieluch - zadnych dodatków-mozna samemu owoce dodać np). Ale Misiowy drogi i mało go, tak jak i tych danonków. Nawet wcześniak by się nie najadł- moja zjada 160 ml łącznie jogurt plus owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
ila79 Re: Danonki...??? 12.02.09, 14:53 To żart, prawda?? Nie dość, że o danonkach było już milion razy, to nie rozumiem pędu do podawania ich obrzydliwej zawartości niemowlakom. Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: Danonki...??? 12.02.09, 15:15 Moje dzieci w wieku 6 mies jadły danionki i srerki danio - nasz pediatra jest za. Dlaczego tek lubiłam danonki - bo moje dzieci je lubiły. Są zdrowe, szczupłe i nie chorują - więc myslę, że spozycie danonków nie grozi śmiercią. Odpowiedz Link Zgłoś
ellana1 Re: Danonki...??? 12.02.09, 15:28 Pediatra jest za podawaniem dziecku 6miesięcznemu danonków ??? Nawet producent zaleca podawanie dzieciom od 3rż więc dziwię się pediatrze . Czy ten pediatra widział tabelę żywienia dla dziecka 6miesięcznego ??? Nie ma tam danonków ani zadnych innych serków . Nie poszłabym już więcej do takiego pediatry . Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: Danonki...??? 13.02.09, 13:14 A ja owszem chodzę i nie narzekam na efekty. Wolę pediatrę, który ogląda dzieci i umie je lecz niż takiego, który ogląda tabele żywienia, teroretycznie wygłasza mi wykłady, ale konkretnie to wysypki na pupie wyleczyć szybko i skutecznie nie potrafi. Danonki to zwykły serek, tyle że słodki, ale cukier to nie heroina, dzieciak prędzej czy później zje go trochę. Nie o to chodzi - moim zdaniem - by dziecku nie dawać nic słodkiego, ale o to by nauczyć, jeśc cukier i słodycze w umiarkowanych ilościach. A propos tabel żywienia, one się diametralnie różnią w różnych krajach, więc mało to wymierny wskaźnik. Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: Danonki...??? 13.02.09, 13:43 Nie o to chodzi - moim > zdaniem - by dziecku nie dawać nic słodkiego, ale o to by nauczyć, > jeśc cukier i słodycze w umiarkowanych ilościach. Trudno mówić o umiarkowanych ilościach cukru w Danonkach - jeden malutki kubeczek zawiera aż 6 łyżeczek cukru. Dentyści (i nie tylko) zacierają ręce... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Danonki...??? 13.02.09, 16:01 > Trudno mówić o umiarkowanych ilościach cukru w Danonkach - jeden > malutki kubeczek zawiera aż 6 łyżeczek cukru. Nie, nie zawiera. Jeden kubeczek zawiera 7g cukru, czyli taką kopiastą łyżeczkę. Rzecz jasna to i tak sporo jak na taki mały kubeczek, ale 6 to by się w nim fizycznie nie zmiesciło... Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Danonki...??? 12.02.09, 15:34 więc myslę, że spozycie > danonków nie grozi śmiercią. Pewnie, że nie Mi to nawet nie o cukier chodzi, po prostu skład mi się nie podoba Mam wybór to daję co chcę. A co do pediatry to postawcie nawet 10 pediatrów i każdy powie co innego w wielu kwestiach. Hm...nie jest to ani atak ani nic w tym sensie... Takie moje przekonanie, co nie znaczy, że w pełni słuszne i jedyne Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: Danonki...??? 12.02.09, 19:05 A próbowałaś zanim podałaś dzieciom? Jak mozna cos tak obrzydliwego w smaku podać dziecku, przecież to sam ulep, w dodatku barwiony koszenilą - dla zainteresowanych - to jest taki barwnik otrzymywany z robaków...fuuuuuujjjjj. Moje dziecko poczęstowane danonkiem miało odruchy wymiotne . Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Danonki...??? 12.02.09, 15:36 znowu te danonki... sama nie biore do ust to dziecku nie dam tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: Danonki...??? 12.02.09, 15:49 moja Młoda jeszcze za mała na te tematy, ale i tak nie pojmuję, jak można małemu dziecku, niezależnie od wieku podawać danonki, monte i inne produkty, w których jest od cholery cukru! Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Danonki...??? 13.02.09, 11:24 ula2689 napisała: > danonki daje sie po 1 roku życia Naprawde??? Dziwne, ze sam producent ma inne zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_p Re: Danonki...??? 13.02.09, 12:29 najlepiej wcale ich nie podawac! nasza pediatra twierdzi,ze danonki sa dla starszych dzieci (3 latki). mysle,ze nie ma w nich nic spejalnego,lepsze naturalne jogurty,lub chocby te 'specjalne dla dzieci' hippa po 6 miesiacu. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesta Re: Danonki...??? 13.02.09, 12:54 O rany, a ja nie rozumiem tej nagonki na Danonki. Zwykły serek, pewnie nie gorszy ani lepszy niż inne serki. Że cukier ? Skład ma przyzwoity, nie widzę nic szkodliwego, naturalne barwniki. Może nie przeszdzajcie, nic się dziecku nie stanie jak od czasu do czasu zje Danonka. Ja też preferuję serek naturalny i dodaje do niego owoce, ale od czasu do czasu córka dostaje Danonki i co ? ... i nic, ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
vvipp Re: Danonki...??? 13.02.09, 16:34 > O rany, a ja nie rozumiem tej nagonki na Danonki. Zwykły serek, > pewnie nie gorszy ani lepszy niż inne serki. Zwykły serek to jest w kostce, klinku itp. i taki jest najlepszy, można go zmielić i dodać owoce.Tak samo do jogurtu naturalnego. Odpowiedz Link Zgłoś