Dodaj do ulubionych

Częste zaparcia - co robić?

02.12.12, 21:36
Witam. Mój prawie roczny synek ma problemy z kupką od dłuższego czasu. Próbuje parę razy dziennie ale nic. Dopiero po czopku glicerynowym go rusza a daję mu tak po 3 dniach. Problem w tym że widzę że on się inaczej nie załatwi. I ta kupka z reguły twaaarda - i tu pytanie: dietę mnie się wydaje ma dobrą. Dostaje rano kaszke mleczno-ryżową, potem jakąs kanapeczkę, potem też kaszka wielozbożowa, obiadek, herbatka malinowa, na brzuszek itp, owoce, głównie świeże jabłka, często buraczki, czasem przekąska typu biszkopt. Daję też danonki lub jogurt naturalny. W nocy raz się budzi na mleko. Czy jednak coś tu robię nie tak? Lekarka mówi że to norma i że dzieci w jego wieku czasem tydzień nie robią kupki ale on próbuje i się męczy bardzo. A tych czopków to z tego co wiem nie można za często bo się przyzwyczai. Ale się spisałamsmile mam nadzieję że ktoś coś poradzismile
Obserwuj wątek
    • ewa17 Re: Częste zaparcia - co robić? 02.12.12, 21:58
      Mój synek ma to samouncertain męczy się szastanie przy robieniu kupki, choć ostatnio już jest niebo lepiej, a w diecie nic nie zmieniałam- ale zęby mu idą więc sądzę że dlatego kupka sie zmieniła ,je prawie codziennie jabłka, ale słabo działają Spróbuj suszone śliwki, w ogóle wszelkie suszone owoce, kompot, bądź w słoiczkach gotowce są. Tylko nie przesadź na początek spróbuj może pół słoiczka, bo mój mały to odrazu rozwolnienia dostał jak dałam cały słoik. Więc jak nie urok to sraczka...tongue_out jak to mówią. Ewentualnie jeśli się męczy, ma twardy bolący brzuszek może podawaj mu jakieś probiotyki typu Biogaja? koleżanka moja podaje małej i działa, a problem miała ten sam. Ja mojemu synkowi podaję tylko herbatki ziołowe (ale zioła takie z apteki, nie te do rozpuszczania typu Hipp) teraz lub sama wodę. Dużo błonnika w diecie potrzeba.
    • 1mzeta Re: Częste zaparcia - co robić? 03.12.12, 21:53
      Ta jedna herbatka malinowa na cały dzień mu ma wystarczyć ? Jak dla mnie trochę za mało pije w ciągu dnia.
    • lan-fer Re: Częste zaparcia - co robić? 04.12.12, 02:27
      z tymi czopkami to prawda, lepiej unikac, pamietac zeby duzo pil, herabtki ziolowe, woda mineralna, soki ze swiezych owocow wyciskane, lepiej unikac tych dan gotowych typu bobovita, hipp it. tylko samemu robic obiadki, soki a jak herbatki to torebkowe z suszu nie granulowane bo to wszystko w skladzie ma praktycznie cukier, jak jeszcze pije mleko modyfikowane to one zageszczaja stolec no i ogolnie pokarmy inne niz mleko takze, tak wiec lekarka dobrze mowi ze norma, nie zaszkodzi masażyk brzuszka. Moze meczy sie przez te czopki bo sie juz przyzwyczail, wiecej plynow powinno chyba pomoc, marchewka bardzo zestala. moj synek niedlugo skonczy 5 m-cy i karmilam piersia, teraz zaczelam mu dawac raz dziennie zupke jarzynowa bo ma niskie zelazo i po tym zalatwil sie dopiero po 5 dniach takze naprawde moze sie zlatwic raz na tydz moze poczekaj max te 7 dni niech sam organizm ruszy
      • pompea123 Re: Częste zaparcia - co robić? 04.12.12, 09:14
        Oj ja bym raczej 7 dni nie czekałauncertain

W temacie zaparć zjadłam zęby, bo niestety sama na to cierpię a i teraz mój synek równieżsad

Na zaparcia cierpię od baaaaardzo dawna. Z własnego doświadczenia wiem, że nie wolno czekać zbyt długo na pójście do toalety, bo mogą z tego wyniknąć bardzo niebezpieczne dla organizmu skutki (ja tego niestety doświadczyłamsad ), pomijając już kiepskie samopoczucie i ból odbytu po wypróżnieniu.
        Na sobie przetestowałam wszystko:
        musli, śliwki, suszone owoce, jabłka itd. ale prędzej czy później organizm się przyzwyczajasad
        Jest tylko jedna recepta: dużo pić, dużo pić, dużo pić i to WODY!!!

Ja mojego 5,5-miesięcznego dziecka nie zmuszę do picia wody, bo jak wypije 50 ml to jestem szczęśliwa, ale Ty swojego roczniaka możesz już uczyćsmile Więc recepta jest tylko jedna- WODA!!

Ze wspomagaczy ułatwiających wypróżnianie:
        -suszone owoce
        -surowe jabłka, ale tylko gryzione
        -surowa marchewka (możesz robić surówkę z surowej marchewki i jabłka, ale jabłka nie trzeć na tarce, tylko pokroić nożem na takie większe kawałki, żeby synek gryzł i do organizmu poszły kawałki a nie papa)
        -sok z marchwi
        -musli i otręby
        -dużo ruchu
        -oliwa do sałatek na lepszy poślizg
        -gdzieś na forum wyczytałam, że też kiwi, ale nie przetestowałam na sobie, więc nie potwierdzam

Z pokarmów zatwardzających stolec:
        -gotowana marchew
        -gotowane owoce w tym jabłka
        -jabłka tarte na tarce (a w szczególności ta papa) i jabłka ze słoiczka

Możesz jeszcze użyć:
        -czopki, ale to rozwiązanie krótkoterminowe (nie polecam)
        -lek Laktuloza (aby unormować cały proces, mój lekarz to poleca, podobno nie uzależnia, choć moim zdaniem dobrze jest unormować, ale nie stosować na stałe)
        -herbatki ziołowe (wypróbowałam na sobie, dostałam strasznych boleści brzucha, więc nie polecam... no może jakieś delikatne herbatki i tylko o kolorze słomkowym dla takiego roczniaka).

Jak mi się coś jeszcze przypomni, to napiszęsmile

Powodzeniasmile
      • pompea123 Re: Częste zaparcia - co robić? 04.12.12, 12:29
        Zatwardza jeszcze:
        -ryż
        -czekolada
        -banany
    • archeopteryx Re: Częste zaparcia - co robić? 04.12.12, 11:30
      Mój pięciomiesięczny synek, odkąd zaczęłam rozszerzać dietę (na zalecenie gastroenterologa zaczęłam od warzyw), również ma problemy z kupą. Wcześniej robił 3 dziennie. Po rozpoczęciu rozszerzania przez dwa tygodnie było okej, a w trzecim tygodniu zaczęły się problemy. Dostał ogromnego zaparcia, na które czopki nie pomagały (wydalał je zaraz po zaaplikowaniu, ale same czopki, bez stolca). To było coś koszmarnego. W końcu jakoś doszłam z tym do ładu, oczywiście przestałam podawać warzywa i zostało samo mleko + woda. Gdy tylko znów spróbowałam podać mu obiadek zaparcie wróciło, na szczęście nie w takiej nasilonej postaci, pomógł czopek. Niemniej jednak postanowiłam na razie dać sobie spokój z rozszerzaniem i synek dostaje tylko mleko i wodę. Karmię go piersią, ale raz na dobę dostaje też mleko modyfikowane. Mimo zaprzestania podawania pokarmów stałych nadal jest jakiś kłopot z kupami. Możliwe, że przesadziłam z czopkami, bo po tym pierwszym, straszliwym zaparciu, jak nie zrobił kupy przez cały dzień na wieczór dawałam mu czopek bojąc się powtórki z rozrywki. Taka sytuacja miała miejsce 3 razy z odstępami kilkudniowymi. Wczoraj też nie zrobił kupy, ale nie dałam mu czopka, bo to przecież bez sensu, jak pije tylko mleko to ta kupa powinna się chyba wreszcie udać, co? Jak myślicie??
      • pompea123 Re: Częste zaparcia - co robić? 04.12.12, 12:27
        No moim zdaniem powinno się to unormować, jeśli podajesz tylko pierś i wodę. Ale powiem Ci, ze ja mam synka w takim samym wieku, co Twoje dziecię. Podaję pierś i 100 ml kaszy (nie było problemu ze stolcem). Problem zaczął się po wprowadzeniu zupek- masakra. Odstawiłam zupki, zaparcia zostały.
        Wczoraj nastąpił przełom (przynajmniej mam nadziejęsmile )
        Od soboty jako stały posiłek wprowadziłam jabłko ze śliwką w proporcji 2/3 i 1/3 w sumie 80-90 ml. Wcześniej podawałam już jabłka i śliwki w małych proporcjach, więc nie bałam się podać tak dużej dawki.
        Śliwki podaję ze słoiczka a jabłka trę sama ale nie na papę, bo to zatwardza, ale na takie wiórki, na których trzesz marchewkę (wiesz o jakie chodzi?). Wczoraj synek zrobił 4 kupy (trzy twarde a czwarta wspaniała- miękka o lekkim zapachu jabłkowym smile ) Zaczęliśmy oglądać dokładnie tą kupę. Co w niej było? Takie wiórki jabłek, które kupę rozrzedziłysmile Polecił to nam lekarz i na szczęście to się sprawdziłosmile

A dziś już też zrobił z samego rana jabłkową kupęsmile Kamień z sercasmile
        • archeopteryx Re: Częste zaparcia - co robić? 04.12.12, 16:44
          A tymi wiórkami taki maluszek się nie zadławi?
          • pompea123 Re: Częste zaparcia - co robić? 04.12.12, 17:54
            Mój synek wpiernicza, że aż mu się uszy trzęsą. Z resztą je wszystko, co mu się włoży do buzismile

Moja przyjaciółka, która ma synka (dokładnie 6 miesięcy) również podaje jabłkowe wiórki i jej synek tego nie akceptuje, więc przemyca wiórki w kaszce, wtedy idzie znacznie łatwiejsmile

Musisz spróbować na swoim dzieciątkusmile
    • mika_p Re: Częste zaparcia - co robić? 04.12.12, 12:24
      Kaszka ryżowa - won. Natychmiast. Ryż to klasyczny zapieracz.
      Obiadek - zawiera marchewkę? Won, gotowana marchewka to klasyczny zapieracz.
      Danonki - dużo cukru, odstaw, bo cukier też tak może działać. Tym bardziej, ze danonki nie są jogurtem. Na słodycze przyjdzie czas dużo później.
    • gosk-aa80 Re: Częste zaparcia - co robić? 04.12.12, 21:10
      Powiem szczerze że mój mały właśnie lubi jabłko gryzione, poprostu często ze mną wcina, ale macie wszystkie racje że dużo picia potrzeba i to wody, mniej ryżu w wszelakiej postaci, owoce, surowa marchew i precz z cukremsmile Tzn myślę że jak czasem podje herbatnika czy biszkopta to mu nic nie będzie. Ale fakt że te danonki itp to wszystko może poczekać. A może ktoś podać przykładowy jadłospis tak z ciekawości na 12 m-cy? Bedę wdzięczna i porównamsmile Hmm zabieram się za małą zmianę w dietce, zobaczymy co się będzie działo. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
    • ellenai1 Re: Częste zaparcia - co robić? 05.12.12, 10:18
      A próbowałaś podawać co dzień Dziecku probiotyk np. Dicoflor 30?
      Nie zaszkodzi, a z tego co mi wiadomo, moze pomóc przy zaparciach.
      • gacek-junior Re: Częste zaparcia - co robić? 05.12.12, 20:54
        spróbuj odstawić buraki. ja przez kilka miesięcy walczyłam z zaparciami u syna i dopiero niedawno wpadłam na pomysł, że może to jednak buraki dają odwrotny skutek od zamierzonego. i dawaj dużo wody do picia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka