beata985 10.04.09, 22:48 jakieś zakłady może???? wstawiłam właśnie 10 i modlę się, żeby chociaż 2 w całości zostały. przez cały rok w gotowaniu ani jedno nie pękło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clas_sic Re: ile jajek pęknie w tym roku???? 11.04.09, 07:55 3/12 - ale to druga partia. Pierwszą miał pilnować mój mąż jak ja poszłam na zakupy. Wyleciały w powietrze wszystkie 10. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: ile jajek pęknie w tym roku???? 11.04.09, 07:55 Dodajesz soli do wody? Nawet jak pęknie to się wtedy nie wylewa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: ile jajek pęknie w tym roku???? 11.04.09, 08:28 MOzna tez wlozyc jajka do zimnej wody i tak zaczac gotowac. Skrocic czas gotowania o troche i wtedy nigdy nie pekaja. Jesli chcesz na twardo - to wtedy wystarczy wlozyc do zimnej wody i poczekac az woda sie zagotuje, wtedy 5 minut gotowania i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: ile jajek pęknie w tym roku???? 11.04.09, 09:03 Ale czemu Wam pekaja? Zawsze wkladam jajka do zimnej wody i wstawiam na gaz i NIGDY nie peka. Jesli wkładasz do wrzątku, to nigdy z lodówki(wyciagnij wcześniej ), i dodaj odrobinę soli. Odpowiedz Link Zgłoś
czuszkaa Re: ile jajek pęknie w tym roku???? 11.04.09, 14:50 wkladam do zimnej a i tak pekają. pierwsza partia-na 5 pekly 2, druga partia-na dwa peklo 1 Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: ile jajek pęknie w tym roku???? 11.04.09, 16:52 patrice7 napisała: > Ale czemu Wam pekaja? > Zawsze wkladam jajka do zimnej wody i wstawiam na gaz i NIGDY nie peka. nie pękają nigdy pod warunkiem,że nie są to jajca do święconki-te pękaja ZAWSZE. > Jesli wkładasz do wrzątku, to nigdy z lodówki(wyciagnij wcześniej ), i dodaj > odrobinę soli NIE WKŁADAM DO WRZĄTKU, WKŁADAM DO ZIMNEJ WODY, OSOLONEJ I TAK DOPROWADZAM -ups, sorki- do wrzenia, biorąc pod uwagę, że mają nabrać barwy od cebuli, trzeba je gotować dłużej-a może nie?? ale jest sukces-na 10/1 pękło alleluja i do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
kasulka79 Re: ile jajek pęknie w tym roku???? 11.04.09, 14:55 A ja w tym roku testuję metodę poleconą przez moją mamę - no i jak narazie 100% skuteczności. Opukiwanie - opukuje się jako dokoła na wysokości ucha słuchając jaki dźwięk wydaje. To które wydaje taki "pusty" dźwięk pod palcem pęknie, resztę można śmiało wkładać do wody. Brzmi jak rodem ze średniowiecza i aż się uśmiechnęłam jak mama mi o tym powiedziała ale po przetestowaniu stwierdzam, że metoda jest naprawdę skuteczna ... no chyba że to przypadek i już 20 sztuk udało mi się ugotować bez strat ;D Odpowiedz Link Zgłoś