Dodaj do ulubionych

Zegarow Kir Nikitycz

09.01.11, 23:44
Zegarow Kir Nikitycz

Kir Nikitycz Zegarow – najbardziej znany jest z wynalazku, którego dokonanie i wdrożenie pozwoliło przerwać czarną serię nagłych zgonów w jednostkach saperskich Armii Czerwonej.
Radzieccy saperzy od dłuższego czasu bezskutecznie borykali się z problemem – w jaki sposób odpalić bombę, samemu jednocześnie uchodząc z życiem. Dotychczasowe eksperymenty, sprowadzające się do prób coraz szybszej ucieczki zaraz po odpaleniu ładunku, nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Okazało się, że mimo osiągania przez radzieckiego sapera czasu 8,43 sekundy na 100 metrów w błocie i w pełnym oporządzeniu, eksplozja ładunku wybuchowego i tak była szybsza.
Poproszony przez Ministerstwo Obrony i Komitet Centralny o konsultację w tej delikatnej sprawie prof. Kir N. Zegarow błyskawicznie rozwiązał problem. Postanowił eksperymentalnie zintegrować z zapalnikiem bomby swój wysłużony budzik, który zawsze się spóźniał. Pomysł okazał się – nomen omen – strzałem w dziesiątkę. Bomby z podłączonymi do nich replikami budzika prof. Zegarowa zostały błyskawicznie skierowane do produkcji seryjnej, przyczyniając się do zachowania stanów osobowych dywizji saperskich Armii Radzieckiej. Na cześć autora wynalazku ten typ uzbrojenia został nazwany bombą Zegarowa i pod takim określeniem jest do dziś spotykany w handlu detalicznym.

radzieccyuczeni.pl/zegarow-kir-nikitycz/
Obserwuj wątek
    • Gość: Bernard Re: Zegarow Kir Nikitycz IP: 199.19.221.* 10.01.11, 01:43
      Hey pyttacz,
      Dobre...ale juz nie bawi...
      Za komuny ludzie by sikali ze smiechu...

:):):):):)
      • Gość: login_t Re: Zegarow Kir Nikitycz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.11, 08:08
        Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Hey pyttacz,
        > Dobre...ale juz nie bawi...
        > Za komuny ludzie by sikali ze smiechu...
        Też mi się tak wydawało, że żarty z minionej epoki nie mają sensu, ale kilka dni temu administrator budynku w którym mieszkam, alarmowany przeze mnie, że "— Ależ, mospanie, mnie kapie po głowie!" wzruszył ramionami i kazał czekać, aż wróci za kilka dni posiadacz kluczy do mieszkania powyżej.

Bareja wiecznie żyje, więc czemu prof. Gołodupcow, wynalazca spodni, miałby umrzeć.
        • Gość: Bernard Re: Zegarow Kir Nikitycz IP: 199.19.221.* 10.01.11, 08:28
          Hey login,
          Masz racje...
          :):):):):)
        • Gość: myrox Re: Zegarow Kir Nikitycz IP: 204.45.133.* 12.01.11, 14:29
          Gość portalu: login_t napisał(a):
          Ależ, mospanie, mnie kapie po głowie!" wzruszył ramionami i kazał czekać, aż wróci za kilka dni posiadacz kluczy do mieszkania powyżej.

Ja bym zakręcił wodę w budynku na czas do kiedy właściciel nie wróci :)
        • e_werty Re: Zegarow Kir Nikitycz 12.01.11, 14:54
          Gołodupcow, wynalazca spodni

... w tym wypadku niewinny

winna jest Wiera Olgierdowna Dociągowa - na starość przecieka...
          • e_werty Re: Zegarow Kir Nikitycz 12.01.11, 18:07
            Wiera Olgierdowna Dociągowa

Po powrocie z Wojny zołnierze przywieźli "trofiejne" mosięzne i stalowe krany
            i dziwili sie ze po wkręceniu ich w scianę woda nie leci - a u giermańca leciała!

Dopiero Wiera Olgierdowna Dociągowa po długich badaniach
            na terenach wyzwolonych przez Armie Czerwoną
            odkryla instalcję z rur

- na jej cześc nazwana ja "instalacja wodociagową".
        • Gość: nicelus Re: Zegarow Kir Nikitycz IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.11, 09:02
          login_t napisał:

> Też mi się tak wydawało, że żarty z minionej epoki nie mają sensu, ...

a mi nagle przypomina się "zemsta" ...

"Hej, Gerwazy daj gwintówkę, niechaj strącę tę makówkę!"

• wolfenstein3d na żołnierzach rosyjskich przeprowadzano 12.01.11, 19:48
      takie oto badania:

www.youtube.com/watch?v=bnjacpkjHiw
      • wolfenstein3d a tak się dociera kociarstwo w rosji 12.01.11, 19:58
        www.youtube.com/watch?v=V0k1zvHX88A&NR=1
        • wolfenstein3d a tak trzeba było zareagować 12.01.11, 20:01
          www.youtube.com/watch?v=Arpw32yvWro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka