Dodaj do ulubionych

Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe

31.08.11, 09:42
No i proszę. Autor artykułu dostał dane od władz i znów wykombinował opiewczy artykulik pod tytułem: "wy narzekacie, a nie widzicie jak to się u nas dobrze dzieje".
Zdaje się, że to ten sam redaktor Dariusz - dużurny bałwochwalca miejscowych władz...

Weź się Pan rzetelnie do roboty i porównaj Pan dochody tych spółek (lub podobnych) z dochodami w innych województwach. Wtedy to dopiero będzie można zobaczyć ich rzeczywistą kondycję. Nie chcę się wypowiadać za wszystkich, ale mam wrażenie, że czytelnicy GW mają już dosyć takiego wodolejstwa na zlecenie władz...
Obserwuj wątek
    • blic misiu barejski 31.08.11, 10:07
      Nie znasz redaktora Darka i jego dokonań, po co komentujesz jak patałach? Pozostań przy Poznaniu.

Spółki miejskie jadą na monopolu i krypto-dotacjach. Wszędzie.
      • Gość: mmmmmm000 Re: misiu barejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.11, 10:44
        Śpiewasz widzę w tym samych chórze piewców co rzeczony Pan Darek.
        Nie ty mi będziesz mówił przy czym mam zostawać i co mam komentować.
        Jeśli cię drażni moja krytyka to masz dwa wyjścia - albo nie czytaj, albo się przyzwyczaj. Niestety prawda w oczy kole. Gdybyś był inteligentny, to byś wyciągnął wnioski z rzeczywistości, ale ty podobnie jak władze Gorzowa wolałbyś wszystkie niedostatki zamiatać pod dywan. Czyli z wierzchu modne spodnie, a pod nimi brudne i podarte gatki.

Jeśli twierdzisz, że "spółki miejskie jadą na monopolu i krypto-dotacjach" to znaczy, że jeszcze mentalnie żyjesz w komuniźmie. Właśnie dlatego kompletnie nie rozumiesz co się wokół dzieje. Właśnie dlatego popierasz Prezia, a nienawidzisz wszystkich, którzy myślą inaczej (np. mnie).
        • blic Re: misiu barejski 01.09.11, 12:34
          I to właśnie potwierdza jak mało wiesz o mnie, o red. Barańskim i o tym co się dzieje w Gorzowie.
          • Gość: mmmmmm000 Re: misiu barejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 10:32
            Z twoich wypowiedzi wiem tylko tyle, że należysz do tych osób, dla których wybrukowanie kawałka nabrzeża i postawienie klatki dla ptaków to wielki powód do dumy i zaspokojenie miejskich aspiracji.
            W przeciwieństwie do ciebie mam o wiele szerszy ogląd tego miasta, a jedynie poprzez porównania można ocenić czy coś jest dobre, czy złe i jaka jest tego "jakość".
            Nie miejsce tu na komentowanie poczynań p. Barańskiego, ale jeśli pozwala na publikację opiewczych dla władzy artykułów, to z całą pewnością nie przyczynia się do podniesienia jakości tego miasta. Jego "autorskie" pomysły prezentowane tutaj niejednokrotnie wskazują na całkowity brak orientacji w funkcjonowaniu współczesnych miast. Może i ma dobre chęci, ale... dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. Mam oczywistą pretensję do p. Barańskiego, że w sytuacji, kiedy miasto ma tylko dwa dzienniki lokalne, zamienia często GW w tubę pochwalną władz. Jeśli coś proponuje, to są to propozycje mające dość niewielki wpływ na funkcjonowanie Gorzowa jako całości. A jeśli już coś krytykuje, to zwykle są to sprawy drobne (by broń Boże nie urazić władzy), natomiast jak wspomniałem podawane przez niego propozycje rozwiązań problemów, nie rozwiązują ich w całości.

Z całą pewnością dla Gorzowa kilkanaście lat temu zrobiłem więcej niż ty zrobiłeś, robisz i zrobisz kiedykolwiek. Niestety póki miastem rządzi "polityczno-samorządowa" mafia, to choćbym chciał, więcej przynajmniej na razie nie zrobię. Nie jestem człowiekiem wchodzącym w różnego rodzaju mafijne układy i układziki. Jestem poza tym wszystkim.

Skoro uważasz, że masz się czym pochwalić, to się pochwal. Poinformuj o swoich osiągnięciach. Być może pojawi się powód by chylić przed tobą głowę. Jak na razie mogę oceniać tylko twoje wypowiedzi, a z nich rozumiem jedno: widzisz Gorzów wielkim, wspaniałym, dostatnim i dobrze rozwiniętym miastem. Uważasz, że wszystko jest świetne, a tylko tacy "malkontenci" jak ja psują mu na siłę wizerunek. To świadczy tylko o źle rozumianym patriotyźmie lokalnym. Dzięki takiemu podejściu własne g... będzie zawsze lepsze od czyjejś sztabki złota. Ale to samozadowolenie spowoduje, że w mieście z roku na rok, z władzy na władze będzie się działo coraz mniej. Oczekiwania społeczeństwa (już teraz niewielkie) ograniczą się do minimum. Już niedługo załatanie pojedyńczej dziury w chodniku będzie ogłaszane przez GW za wielki sukces władz miasta.
            Gorzów (Gorzowianie) cieszą się z coraz mniejszych i coraz mniej znaczących pseudoosiągnięć. A to 11 autobusów kupionych nie za gorzowskie pieniądze, a to... przyjazd pociągu z Berlina, a to nowy pociąg w rozkładzie jazdy... Zastanawiam się, jak bardzo jeszcze można zminimalizować oczekiwania wobec miasta. Czy to są tematy, którymi powinni się ekscytować czytelnicy GW? Jeśli cię to cieszy, jeśli uważasz, że wszystko jest w porządku, to gratuluję dobrego samopoczucia. Przecież to miasto wyprzedziła już nawet o niemal połowę mniejsza Piła! Pojedź, zobacz...
            • Gość: Nikoś Re: misiu barejski IP: *.gorzow.mm.pl 02.09.11, 11:48
              Jeszce chwila a sukcesem w Gorzowie będzie przyjazd CYRKU i opłacenie podatku do kasy miasta a także występ panów w kraciastych spodniach z nosem czerwonym aby zadowolić naszych rządzących z Urzędu M. !!!.
        • nadworny_psychoanalityk Re: misiu barejski 01.09.11, 17:56
          Gość portalu: mmmmmm000 napisał(a):
          Jeśli twierdzisz, że "spółki miejskie jadą na monopolu i krypto-dotacjach" to znaczy, że jeszcze mentalnie żyjesz w komuniźmie. Właśnie dlatego kompletnie nie rozumiesz co się wokół dzieje.

blic ma rację.Sam żyjesz mentalnie w komunizmie he he

Podpisując umowę na wywóz śmieci z Gorzowa spróbuj je wywozić w inne miejsce niż Chruścik gdzie jest wysypisko należące do miasta to zaraz z tobą umowę rozwiążą. To się misiek nazywa monopol

• mmmmmm000 Re: misiu barejski 02.09.11, 09:58
            ...w Gorzowie. Owszem!
            • Gość: mmmmmm000 Re: misiu barejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 10:52
              Wygoogluj sobie "wywóz odpadów" dla Poznania, to będziesz wiedział o czym piszę.
              W Poznaniu dostarczanie wody i kanalizacja choć rzeczywiście są zmonopolizowane, to firma działa na zupełnie innych zasadach niż w Gorzowie. Ale jeśli Blic pisze, że "tak jest" i pozostawia temat na zasadzie: "i tak jest dobrze", to po prostu myśli jak za komuny. Nawet mu się nie chce szukać alternatywnych rozwiązań.
              Ja uważam, że tak nie jest i sprawę można zmienić w Gorzowie tak samo, jak zrobiły to inne miasta. Ale trzeba chcieć.
              • blic Re: misiu barejski 02.09.11, 12:28
                Gość portalu: mmmmmm000 napisał(a):

> pozostawia temat na zasadzie: "i tak jest dobrze", to po prostu myśli jak za komuny

Absurd.
                Nie mierz innych swoją miarą.
    • e_werty Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe 31.08.11, 10:28
      Łatwiej i intratniej jest władac wodą w rurach...

... niz wzburzonymi falami Słowianki!
      • Gość: misza Re: Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe IP: *.gorzow.mm.pl 31.08.11, 11:15
        Dalsze utrzymywanie GRH i Lubuskiej Fundacji Zachodnie Centrum Gospodarcze nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego!Potężny majątek komunalny jaki oddano do ich dyspozycji bezsprzecznie przysporzy dużo większe dochody gdyby miasto w drodze przetargu wydzierżawiło je przedsiębiorcom.GRH uzyskało ok.120 tys. zysku,a fundacja cały czas jest na garnuszku miasta,zatem dziś majątek miasta nie zarabia praktycznie na siebie,a bardziej służy utrzymywaniu dobrze płatnych posadek dla prezesów,którzy pełnią -bez sensu,bo nieproduktywną-rolę administratorów majątku.Fundacja ,która w założeniu miała być inkubatorem przedsiębiorczości jest przeżytkiem i bardziej służy "przytulaniu" starych firm niż początkujących przedsiębiorców.Wynajmowanie lokali w biurowcu fundacji za "psie pieniądze" takim dawno wyklutym firmom jest kuriozalne,tym bardziej że na terenie miasta jest multum wolnych lokali,które niemrawy magistrat od lat nie może wydzierżawić,bo żąda wygórowane czynsze.Wydzierżawienie obiektów GRH i Fundacji na solidnych zasadach poważnym przedsiębiorcom przysporzy budżetowi duże pieniądze i to bez żadnego angażowania urzędników i prezesów-administratorów.Ponadto da gwarancje,że obiekty będą zagospodarowane racjonalnie.Rachunek ekonomiczny jest oczywisty!Pod warunkiem,że właściciel majątku (miasto) dba o swój i mieszkańców interes,a nie o interes wąskiej grupy odwiecznych prezesów i ich zaufanych współpracowników, którzy na miejskich posadach myślą doczekać lukratywnej emerytury!
    • Gość: thebird Re: Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe IP: *.gorzow.mm.pl 31.08.11, 12:22
      Jest dobrze to to też źle.
      Malkontenci.
      • Gość: emsiziomal Re: Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.11, 12:28
        Dochodowe...tzn przynoszą dochód...tylko komu.
        Utrzymanie rady nadzorczej GRH (przewodniczący p. Krzycki) kosztuje rocznie pewnie tyle co zysk spółki.
        Utrzymanie rady nadzorczej Słowianki (przewodniczący p. Bronisz...prezes GRH) tez nie mało.
        Mam wrażenie, że to albo dobrzy menadżerowie prowadzą te firmy albo koledzy kroolika.
        • Gość: odpad Re: Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 13:30
          masz racje zadałeś właściwe pytanie KOMU? Czekam kiedy CBA wejdzie do spółki miejskiej... uff ... nie wyjawie której ... mam nadzieje, że złodzieje przestaną tworzyć spółki i przekazywać je poplecznikom... w różnym celu grunt że za kase miejską co nie?!
          • Gość: ktoś Re: Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe IP: *.gorzow.mm.pl 01.09.11, 15:49
            Wielkie zyski przynosi ( żużlowa spółka ) , tylko gdzie podziała się kasa ????. Np. z Grand Prix ??/.
            • Gość: eliza Re: Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe IP: *.gorzow.mm.pl 01.09.11, 18:52
              Gość portalu: ktoś napisał(a):

> Wielkie zyski przynosi ( żużlowa spółka ) , tylko gdzie podziała się kasa ????.
              > Np. z Grand Prix ??/.
              "Żużlowa spółka",ale trzeba dodać,bo być może nie wszyscy wiedzą ,że jest to spółka-firma prywatna!Warto więc sięgnąć do przepisów podatkowych dotyczących udzielania pomocy publicznej podmiotom prywatnym i w tym kontekście, zgodności tej formy wspierania prywatnego przedsiębiorcy z przepisami dotyczącymi dyscypliny finansów publicznych.Wszelkie bowiem dotacje,ulgi,zwolnienia podatkowe udzielane prywatnym przedsiębiorcom podlegają rygorystycznym regułom prawnym.Kto prowadząc działalność gospodarczą miał kiedys problem z opóźnieniem zapłaty jakiegoś podatku to wie,że fiskus nie odpuści żadnych odsetek,a jeśli zgodzi się nawet na odroczenie płatności, czy zapłaty na raty to traktowane to jest jako pomoc publiczna,za którą,oprócz odsetek, trzeba zapłacić dodatkowy "haracz" w postaci np.opłaty prolongacyjnej.Czyżby zobowiązana do kontroli przestrzegania dyscypliny finansów publicznych regionalna izba obrachunkowa nie miała żadnych zastrzeżeń do tego trwającego od lat hojnego sponsoringu prywatnego klubu?Jak to nierówne traktowanie ma się do Konstytucji RP,która zapewnia wszystkim obywatelom równość wobec prawa?
    • klodawa1952 Re: Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe 02.09.11, 06:05
      mmmmmm000 napisał:

> No i proszę. Autor artykułu dostał dane od władz i znów wykombinował opiewczy a
      > rtykulik pod tytułem: "wy narzekacie, a nie widzicie jak to się u nas dobrze dz
      > ieje".
      > Zdaje się, że to ten sam redaktor Dariusz - dużurny bałwochwalca miejscowych wł
      > adz...
      Zysk osiągneli monopoliści. Jak wogóle można stawiać kwestię zysku jako wątpliwą w spółkach MONOPOLISTYCZNYCH gdzie cena i rynek są zagwarantowane.
      Dla przykładu. Zakład Utulizacji Odpadów w/g mojego stanu wiedzy , prowadzony przez znanych mi menadzerów z tej branzy , przynosiłby minimum 40 mln zł zysku i nie potrzebował by od miasta żadnych extra nakładów jak chociazby prezent w postaci gruntu na pole golfowe. Podatek dochodowy byłby wielokrotnie wyższy niż zysk, o którym się informuje.
      Gdyby więc miasto miało połowę udziałów w takim przedsięwzięciu (nie 100%) a biznes byłby prawdziwie komercyjny to miasto z samych udziałów zarabiałoby kilkanaście milionów z podziału zysku rocznie.
      Zniewolone socjalizmem umysły redaktorów gazety już tak niestety mają.
      • Gość: mmmmmm000 Re: Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 10:42
        Dziękuję, że mnie wyręczyłeś. Powinienem było rozwinąć temat, ale szczerze mówiąc nie bardzo mi się chce tłumaczyć na czym powinno polegać funkcjonowanie "miejskich" spółek.
        Raz, że mało kto to czyta, dwa, że większość czytających pewnie i tak nie bardzo by zrozumiała o czym piszę.
        Przyłączam się do twojej opinii, że mózgi władz są zbyt ciasne na inne myślenie. Niestety okazuje się, że umysłowa ciasnota dotknęła też redaktorów GW i wielu komentatorów. Ale tych nie winię - przywykli do takiego stanu rzeczy i uważają, że tak jest dobrze. Szkoda tylko, że utwierdzają w tym czytelników.
        • Gość: artus Re: Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe IP: *.gorzow.mm.pl 02.09.11, 12:28
          13 lat władzy prezydenta, nie przestrzegającego podstawowych reguł ekonomicznego i racjonalnego zarządzania,bo wyedukowanego na propagandzie sukcesu obecnie bardzo wyraźnie pokazuje cywilizacyjne opóźnienie Gorzowa w stosunku do innych porównywalnych miast.Te pozory rozwoju w postaci słono przepłaconych i będących "artykułem drugiej potrzeby" inwestycji były dla wielu niezorientowanych gorzowian oznaką sukcesu,a tymczasem są przysłowiowym kwiatkiem do mocno zniszczonego kożucha i gwoździem do trumny gorzowskiego budżetu.Każdy kolejny dzień takiego stylu pseudo zarządzania to dzień straconych szans dla Gorzowa.Trzeba totalnych,zdecydowanych niemal rewolucyjnych zmian personalnych na niemal wszystkich kierowniczych stanowiskach w magistracie,instytucjach i spółkach komunalnych,bo ten już od dawna mocno skostniały organizm na pewno już nic nie poprawi,a jedynie zrobi jeszcze więcej krzywdy miastu i jego mieszkańcom.Ci ludzie,piastujący dobrze opłacane przez nas podatników synekury, nie mają już żadnej mocy sprawczej,ani chęci,by się rozwijać i coś zmieniać,bo to ,często kilkunastoletnie, zasiadanie na stołku traktują już jedynie jako trampolinę do wysokiej emerytury.Problem w tym,że obecne cieplarniane dla setek dyrektorów,prezesów status quo może zmienić tylko prezydent.Niestety dla gorzowian, na pewno nie jest do tego zdolny,a bezsprzecznie zainteresowany taka rewolucją /z powodu partykularnych interesów/ obecny prezydent...
          • klodawa1952 Re: Gorzów: Nasze spółki, hojne i dochodowe 03.09.11, 06:39
            PrzecIez Prezydenta Gorzowa nie narzucil Moskal ani Szwab (zaborcy) , nie narzucili tez okupanci- komunisci. Gorzowianie wybrali tego pana na prezydenta miasta z tych , ktorzy oferowali swoje uslugi. Nie slusznym jest wiec pisanie o Jedrzejczaku zle w imieniu Gorzowian.
    • klodawa1952 Zamiast zysku i symulatora do gry w golfa wolę.... 04.09.11, 07:53
      Dla przykładu Spółka Zakład Utylizacji Odpadów nie została powołana po to aby zarabiać ale po to aby utylizować powstające odpady komunalne, ścieki itp.
      Niech więc szanowny redaktor zajmie tym do czego jest powołany czyli czy psujemy własne środowisko i przestrzeń życiową czy poprawiamy.
      Wolę więc dowiedzieć sie jaka metodą np utylizuje się osady pościekowe, ile pozostaje po tym procesie arsenu, chromu, cynku, olowiu, rtęci, selenu ,..., ile dioksyn, siarki itd niż jak będzie wyglądać pole golfowe czy jaki jest zysk bo nie do tego służy ta spółka.
      Ciekawym też jest czy przykładowe osady są po prostu składowane czy przetwarzane i jaki zawierają skład po przetworzeniu.
      Bo gra na takim polu golfowym może nie byc dla pana zdrowa panie redaktorze a tu chodzi o zdrowie i czyste środowisko dla mieszkańców Gorzowa. Nie o zysk !
      Wolbip.zuo-gorzow.pl/index.php?id=16&id2=13&look=119
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka