Dodaj do ulubionych

Gorzow sam czy Wielkopolski?

05.03.02, 12:32
Pamietam, ze kiedys czytalem nowine prasowa, ze Gorzow ma stracic przymiotnik
Wielkopolski i nazywac sie zwyczajnie Gorzow. Jak to z tym wyglada, poniewaz
wszedzie nadal czytam Gorzow Wielkopolski, chociaz w Wielkopolsce to nie
lezycie. Mnie osobiscie sam Gorzow wystarczy!
Obserwuj wątek
    • j24 Re: Gorzow sam czy Wielkopolski? 05.03.02, 12:52
      zelgoszcz napisał(a):

> Pamietam, ze kiedys czytalem nowine prasowa, ze Gorzow ma stracic przymiotnik
      > Wielkopolski i nazywac sie zwyczajnie Gorzow. Jak to z tym wyglada, poniewaz
      > wszedzie nadal czytam Gorzow Wielkopolski, chociaz w Wielkopolsce to nie
      > lezycie. Mnie osobiscie sam Gorzow wystarczy!

Ach ta regionalna specyfika :(
      Akcje rozpoczęła gazeta, której wielu sympatią nie darzy... odbyło się referendum
      i Wielkopolska w nazwie pozostała.

Wiesz odpowiedź zależy od tego kto, jak i kiedy pyta. Trzeba było zapytać przed
      reformą administracyjną i od razu powinno pytać miasto, a nie najpierw brukowiec,
      a potem miasto...

Pozdrawiam

• Gość: koko Re: Gorzow sam Lubuska do podcierania dupy. IP: *.gorzow.mm.pl 05.03.02, 13:04
        pozdro Agencie.
    • Gość: Kuba_Wr Re: Gorzow sam czy Wielkopolski? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.02, 13:57
      zelgoszcz napisał(a):

> Pamietam, ze kiedys czytalem nowine prasowa, ze Gorzow ma stracic przymiotnik
      > Wielkopolski i nazywac sie zwyczajnie Gorzow. Jak to z tym wyglada, poniewaz
      > wszedzie nadal czytam Gorzow Wielkopolski, chociaz w Wielkopolsce to nie
      > lezycie. Mnie osobiscie sam Gorzow wystarczy!

Kto zna choć trochę historię ten wie, że to NIGDY nie była Wielkopolska
      • kobyla Re: Gorzow sam czy Wielkopolski? 05.03.02, 15:50
        A co tu było? Wielkopolanie tu instalowali administracje. A niby dlaczego nie
        może się nazywać Wielkopolski?
        • Gość: xgwiak Re: Gorzow sam czy Wielkopolski? IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 05.03.02, 17:02
          Uwazajcie by ci zpoludnia nie zrobili Gorzow Zielonogorski?
          Wyglada na to, ze oni pracuja w tym kierunku?
          Pozdro!
          • Gość: Jurek Ch Gorzow ? SAM !! IP: *.sprint.ca 06.03.02, 02:31
            O ile ja wiem (dziadek opowiadal, a dziadek - nie wiem skad, ale duzo
            wiedzial), to caly problem powstal dlatego, ze Landsberg nigdy nie byl polski.
            Slowianska i przejsciowo polska byla ta ziemia - Lubuska (glowny grod Lubusz).
            Gdy wiec odzyskalismy te ziemie lubuska, wraz z (dla przykladu) Santokiem i
            Miedzyrzeczem, ktore byly polskie, to powstal problem nazwy dla te pieknego
            miasta. Byla taka komisja. Wymyslala i nadawala na lewo i prawo. Takie miala
            prawo i na ogol dobrze to robila. Landsbergowi wymyslono - na wzor Gorzowa
            Slaskiego, malego miasteczkla w opolskim - Gorzow, a poniewaz lezal wowczas w
            woj. poznanskim, dodano wielkopolski. Bez ladu i skladu, ale stalo sie. Duzy
            Gorzow Wlkp zdystansowal swego imiennika. o ktorym nikt w Polsce nic nie wie, a
            Wlkp jak bylo, tak jest. A potem - nagle - zrobiono referendum. Moim skromnym
            zdaniem - pospieszne, zle przygotowane, a co mi do tego. Wladze (samorzad?)
            powinny podjac jedyna sluszna decyzje, a im szybciej, tym lepiej. Do dziela,
            panie i panowie!! Bo Gorzow, to brzmi dumnie! Acha, a jak przylaczycie do
            zachodniomoporskiego (nie! nie!), to przezwiecie sie na jaki? Pozdr Jurek
    • franekkk Gorzow sam 07.03.02, 10:46
      a nie lepiej lubuski? jak już nie sam
      • j24 Coś w tym jest ! 07.03.02, 10:53
        franekkk napisał(a):

> a nie lepiej lubuski? jak już nie sam

Myślę, że czas Ziemię Lubuską na Ziemię Gorzowską przemianować.
        Lubusz poza granicami tej ziemi, Zielona Góra to historycznie dolnośląskie
        miasto, tak więc: województwo lubuskie obejmuje obszar Ziemi Gorzowskiej i część
        Dolnego Śląska.

Pozdrawiam. Jdwacztery.
        • franekkk Gorzów Gorzowski 07.03.02, 14:04
          e to chyba trzeba zajrzeć do starego atlasu
          moim zdaniem obecne woj lubuskie to brandemburgia leżąca po wschodniej stronie
          odry w tym gorzów i zielona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka