olkamaz 03.09.03, 22:19 dziewczyny pomózcie własnie robiłam kontrolny wynik moczu i wyszedł ślad!! cukru, czyzby to zaczynała sie cukrzyca? wiem ze muszę sprawdzic ale pomóżcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gofer73 Re: CUKIER W MOCZU!!! 05.09.03, 15:22 Koniecznie sprawdz!!! To moze być cukrzyca a moze brudne naczyne do analiz - dlatego nalezy zaraz powtórzyć badania. Dla pocieszenia powiem ze u mnie w ciązy przy sladowych ilosciach cukru w moczu skonczyło sie na diecie i pilnowaniu poziomu cukru a w 37 tyg ciązy cukrzycę jak ręką odjął. Dzidziuś urodził sie piękny i zdrowy. Na pewno jesli nastepne badania beda dawały podobny wynik - skonsultuj sie z lekarzem. Zycze zdrowia Gofer mama Maksa (ur. 01,05.2000) Odpowiedz Link Zgłoś
olkamaz Re: CUKIER W MOCZU!!! 06.09.03, 10:10 dzieki bardzo za rade, ale nastepnego dnia zrobiłam jeszcze raz i nie było cukru ale były dwa plusy ciał ketonowych!!!! ,wiec m\nastepnego dnia zrobiłam jeszcze raz badanie moczu , krwi i krzywa cukrową, i wyobraż sobie , że nic nie wyszło , wszystko w normie.. co o tym mysleć?dodam ,że jestem pod wpływem silnego stresu /rozwód/ pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ehhermiona Re: CUKIER W MOCZU!!! 13.09.03, 17:53 Ja bym Ci radziła poprosić o skierowanie do diabetologa - tak na wszelki wypadek. Ten cukier w moczu mógł wyjść dlatego, że np. zjadłaś poprzedniego dnia obfity posiłek pod wieczór (i to nie musiały być słodycze, a prod. węglowodanowe, np. mączne), albo rzeczywiście pojemniczek był źle wypłukany, jeśli korzystałaś np. z buteleczki po syropie). Jeśli jednak nie umiesz tego inaczej wytłumaczyć, to powiem Ci, że cukier w moczu pokazuje się kiedy cukrzyca już jest "pełną parą", nie muszą być to początki. Co do ketonów - mogą być faktycznie wynikiem stresu, odchudzania się, dużego wysiłku fizycznego, zbyt małej ilości płynów w organizmie. Tak czy owak to nie jest stan normalny i dlatego namawiam Cię na wizytę u diabetologa - aceton to trucizna dla organizmu i nie powinien się tam długo znajdować. Staraj się pić dużo wody z cytryną, żeby szybciej się go pozbyć. Poproś lekarza, żeby dał Ci receptę (chyba, że uda Ci się kupić bez i nie będzie b. drogie) na paski do badania moczu - na jednym paseczku masz test na glukozę i aceton w moczu. Wtedy możesz kontrolować, czy to jest coś chwilowego i kiedy się pojawia. To nie musi być koniecznie cukrzyca, ale np. jakieś inne zaburzenie gospodarki glukozą. A jakie miałaś badanie krwi? Nie mogłabyś pożyczyć skądś glukometru i zrobić sobie taki "profil dobowy" - tzn. mierzyć cukier co 2 godz. przez całą dobę. na zwykłym badaniu cukru czy na obciążeniu glukozą nie zawsze można wykryć cukrzycę. A czy nie masz innych objawów, np. wzmożonego pragnienia, częstego oddawania moczu, zmęczenia, senności, częstych infekcji - przeziębień, ew. zapaleń dróg moczowych? Na pewno powinnaś wybrać się do specjalisty. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
olkamaz Re: CUKIER W MOCZU!!! 14.09.03, 15:15 nie mam innych objawów! czuję się dobrze ale biorę leki na depresje saponil, jest to podobno polski odpowiednik prozaku, myśle ,że odczekam troche i powtórze badanie, dzieki za troskę olka. Odpowiedz Link Zgłoś