Dodaj do ulubionych

CUKIER W MOCZU!!!

03.09.03, 22:19
dziewczyny pomózcie własnie robiłam kontrolny wynik moczu i wyszedł ślad!!
cukru, czyzby to zaczynała sie cukrzyca? wiem ze muszę sprawdzic ale
pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • gofer73 Re: CUKIER W MOCZU!!! 05.09.03, 15:22
      Koniecznie sprawdz!!! To moze być cukrzyca a moze brudne naczyne do analiz -
      dlatego nalezy zaraz powtórzyć badania. Dla pocieszenia powiem ze u mnie w
      ciązy przy sladowych ilosciach cukru w moczu skonczyło sie na diecie i
      pilnowaniu poziomu cukru a w 37 tyg ciązy cukrzycę jak ręką odjął. Dzidziuś
      urodził sie piękny i zdrowy. Na pewno jesli nastepne badania beda dawały
      podobny wynik - skonsultuj sie z lekarzem.
      Zycze zdrowia

Gofer mama Maksa (ur. 01,05.2000)

• olkamaz Re: CUKIER W MOCZU!!! 06.09.03, 10:10
        dzieki bardzo za rade, ale nastepnego dnia zrobiłam jeszcze raz i nie było
        cukru ale były dwa plusy ciał ketonowych!!!! ,wiec m\nastepnego dnia zrobiłam
        jeszcze raz badanie moczu , krwi i krzywa cukrową, i wyobraż sobie , że nic nie
        wyszło , wszystko w normie.. co o tym mysleć?dodam ,że jestem pod wpływem
        silnego stresu /rozwód/ pozdrowienia
        • ehhermiona Re: CUKIER W MOCZU!!! 13.09.03, 17:53
          Ja bym Ci radziła poprosić o skierowanie do diabetologa - tak na wszelki
          wypadek. Ten cukier w moczu mógł wyjść dlatego, że np. zjadłaś poprzedniego
          dnia obfity posiłek pod wieczór (i to nie musiały być słodycze, a prod.
          węglowodanowe, np. mączne), albo rzeczywiście pojemniczek był źle wypłukany,
          jeśli korzystałaś np. z buteleczki po syropie). Jeśli jednak nie umiesz tego
          inaczej wytłumaczyć, to powiem Ci, że cukier w moczu pokazuje się kiedy
          cukrzyca już jest "pełną parą", nie muszą być to początki. Co do ketonów - mogą
          być faktycznie wynikiem stresu, odchudzania się, dużego wysiłku fizycznego,
          zbyt małej ilości płynów w organizmie. Tak czy owak to nie jest stan normalny i
          dlatego namawiam Cię na wizytę u diabetologa - aceton to trucizna dla organizmu
          i nie powinien się tam długo znajdować. Staraj się pić dużo wody z cytryną,
          żeby szybciej się go pozbyć. Poproś lekarza, żeby dał Ci receptę (chyba, że uda
          Ci się kupić bez i nie będzie b. drogie) na paski do badania moczu - na jednym
          paseczku masz test na glukozę i aceton w moczu. Wtedy możesz kontrolować, czy
          to jest coś chwilowego i kiedy się pojawia. To nie musi być koniecznie
          cukrzyca, ale np. jakieś inne zaburzenie gospodarki glukozą.
          A jakie miałaś badanie krwi? Nie mogłabyś pożyczyć skądś glukometru i zrobić
          sobie taki "profil dobowy" - tzn. mierzyć cukier co 2 godz. przez całą dobę. na
          zwykłym badaniu cukru czy na obciążeniu glukozą nie zawsze można wykryć
          cukrzycę.
          A czy nie masz innych objawów, np. wzmożonego pragnienia, częstego oddawania
          moczu, zmęczenia, senności, częstych infekcji - przeziębień, ew. zapaleń dróg
          moczowych?

Na pewno powinnaś wybrać się do specjalisty.
          Pozdrawiam smile
          Monika
          • olkamaz Re: CUKIER W MOCZU!!! 14.09.03, 15:15
            nie mam innych objawów! czuję się dobrze ale biorę leki na depresje saponil,
            jest to podobno polski odpowiednik prozaku, myśle ,że odczekam troche i
            powtórze badanie, dzieki za troskę olka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka