Dodaj do ulubionych

Sposoby na słodycze

21.05.09, 16:34
Jakie są Wasze sposoby, bo słodycze to moja zmora.... Czasem mam wrazenie że
jestem od nich uzależniona. Macie jakies sposoby na to, zeby nie jesć słodyczy
w ilościach zastraszających?
Jakoś chrom na mnie nie działa....
Obserwuj wątek
    • gabriela1999 Re: Sposoby na słodycze 21.05.09, 19:45
      Wg. tego co czytałam , chrom jest bleee... szczególnie w nadmiarze. Pomaga tylko
      osobom z brakiem tego pierwiastka. Dla mnie najlepszy sposób(chociaż nie
      przepadam za słodyczami)rodzynki, morele-oczywiście suszone- a tak w ogóle
      cukier jest we wszystkim-wiem trucie, ale niestety tak to wygląda ale naprawdę
      łatwo się od niego odzwyczaić.
      • jadwiga356 Re: Sposoby na słodycze 29.05.09, 15:53
        no tak suszone śliwki niezle działaja na zatwardzeniasmile ja staram sie jesc
        wiecej owoców i płatków roznego rodzaju np. musli jem z sante z owowcami.. i
        git! na jakis czas jest spokój
    • monamamona Re: Sposoby na słodycze 21.05.09, 21:22
      oj wiem cos o tym sad moge nie jeść mięsa , nabiału, ziemniaków owoców warzyw
      itd. .. ale odstawienie słodyczy , to koszmar. nie mam co z tym walczyć, staram
      się po prostu ograniczać. Dobry sposób to wbrew pozorom .. .jedzenie . jak czuję
      chęć na coś słodkiego, to najpierw jem cos zdrowego , a dopiero potem sięgam po
      smakołyk . Wtedy jem zazwyczaj mniej, niz gdybym się rzuciła od razu. Warto też
      nie dopuszczać do nadmiernego uczucia głodu , jak się nieopatrznie sięgnie po
      coś słodkiego to już z górki. Staram się również stosować zasady, bodajże diety
      Motignaca, czyli opierać sie na indeksie glikemicznym. To rzeczywiście skutkuje,
      przynajmniej okresowo. nie wiem z czego wynika to uzależnienie, na forum dieta
      jest wątek poświęcony temu zagadnieniu, anonimowi żarłocy, czy kompulsywni
      żarłocy. W przeważającej części osoby właśnie uzależnione są od słodkości.
      Następnym moim sposobem sa ćwiczenia , jakoś łatwiej mi odmówić sobie słodkości
      gdy regularnie się gimnastykuję i widzę tego efekty. To daje motywacje żeby nie
      ruszać.
      I tak małymi kroczkami na wielu frontach jakoś sobie radzę . Ale nie odmawiam
      sobie zupełnie bo to się zawsze źle kończy.
      • jadwiga356 Re: Sposoby na słodycze 29.05.09, 16:02
        ja najgorsze katusze przezywam wieczorem.. zjem powiedzmy jedna mała kanapke..
        za chwile biore druga.. ppotem jakis cukierek, batonik sante, czekoadka.. i
        zanim sie obejrze a jestem juz pełna przed snemsad i gdzie to ma isc jak nie w
        boczki???
        masakra
    • tanoshii Re: Sposoby na słodycze 04.06.09, 12:54
      Mnie nie ciągnie, jak nie mam niczego w domu wink nawet o tym nie myślę. Jak jest coś w barku, to zawsze mam tą świadomość i chciałabym zjeść. A w sklepie omiajam półki ze słodyczami.
      Jeśli bardzo mam na coś ochotę, jem owoce. Możesz sobie kupić też np suszone banany (chociaż nie wiem, czy są takie mało kaloryczne... ale chyba lepsze od słodyczy)- dla mnie prawie tak jak cukierkismile
    • lena_madzia Re: Sposoby na słodycze 04.06.09, 18:21
      dla mnie najlepszym sposobem jest nie mieć słodyczy w szafce, i nie
      kupować ich. W przeciwnym razie predzej czy póżniej słodycze w mojej
      szafce ulegną skonsumowaniu. Przeze mnie oczywiśćie.
    • ajlll Re: Sposoby na słodycze 18.06.09, 00:32
      ech...uwielbiam słodycze - i to właśnie przez nie trudno mi schudnąćuncertain
      Kiedy jednak czuję "parcie na słodkie" to staram się wybierać np. batony musli,
      owoce, czy sok owocowy. Lepsze to niż czekoladowe tłuste batony. Zreszta - wejdz
      na jakies forum, gdzie sa darmowe porady dietetyka, np. we-dwoje - to Ci doradzi
      jakieś sposoby na wytrwanie bez słodyczy. Ja korzystałam i poki co - 2 kg w dołsmile
      • pospolity.rumianek Re: Sposoby na słodycze 22.06.09, 16:52
        Akurat ja łaknienia na słodycze nie mam. W ogóle ostatnio przeżywam dużo stresów
        i narzekam na brak apetytu. Boje się o to, by nie zabrakło w moim organizmie
        witamin (wzmożone wypadanie włosów mam już za sobą, niestety...). Pomysł z
        dietetykiem jest całkiem fajny, zanim zmobilizuję się na pójście do jakiejś
        przychodni, to pewnie minie trochę czasu... Człowiek to nieodpowiedzialna bestiawink
    • manheim Re: Sposoby na słodycze 18.06.09, 17:43
      Gdzies kiedys przeczytalam, ze ochota na slodycze jest spowodowana
      spadkiem cukru we krwi i wystarczy zjesc jablko by wyrownac poziom
      cukru, sama sprawdzalam dziala na dluzsza metesmile.
    • madzienka79 Re: Sposoby na słodycze 18.06.09, 20:41
      Polecam L-karnityne w tabletkach do ssania, mi pomogla wogole nie
      mialam ochoty na nic slodkiegosmile.
      jestes dla mnie kompletnym zerem
      • gralinka3 Re: Sposoby na słodycze 20.06.09, 15:10
        MARCHEWKA!!!!
        polecam chrupac marchewke !!!Szczegolnie wieczorem przed telewizorem
        zeby nie podjadac!

Ja przyjelam zasade :chcesz cos zjesc slodkiego? -napij sie wody,
        dalej chcesz cos slodkiego -jescze napij sie wody ...i tak do skutku

ostatnio przeczytalam ze:

Woda pomaga na wszystko, dawkowanie :2 krople na szklanke wódkismile