polla10 03.04.07, 19:27 www.smog.pl/wideo/8986/karmi_piersia_5_cio_i_7_mio_letnie_dziecko/ mnie sie zrobiło niedobrze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 19:32 Kiedyś na żywo widziałam, jak kobieta "dawała cyca" 4-latkowi i też zrobiło mi się niedobrze, było to dla mnie nienaturalne, jakieś takie wynaturzone, tak samo jak na tym filmie. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 19:33 w smogu jest wiele celowych przeróbek, nie brałabym tego serio Odpowiedz Link Zgłoś
olushia Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 19:49 w tv o tym też było jakiś czas temu ta sama babka więc to raczej nie przeróbka Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi1910 wypasione te dzieciaki na mleku matki 03.04.07, 20:06 dziwactwo i tyle ale dzieci zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 20:18 Ja nie widze w tym nic niesmacznego. Matka karmiaca starsze dziecko. Ot tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kama3570 Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 20:22 Sorry,dla mnie obrzydliwe i jakies trochę chore... Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 20:32 Było w telewizji, może ze dwa miesiące temu. Mi się licho zrobiło jak zobaczyłam te dziewczynki przy cycu Odpowiedz Link Zgłoś
kckk Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 20:38 Mądrzy ludzie i kochająca się rodzina. Dobrze, że nie mają takich obiekcji jak niektóre z was. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Obrzydliwe! 03.04.07, 20:43 Nie widzialam Twojego watku i zalozylam taki sam.SOrki. Nie miesci mi sie w czaszce,jak mozna karmic tak duze dzieci piersia??? Fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 21:01 No proszę i jakie dzieci wyrosnięte, wyglądają na starsze. Nie ma jak mleko matki))) Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 21:17 Dla mnie obrzydliwość!Ja się w domu na coś podobnego napatrzyłam.Moja mama karmiła cyckiem mojego 4letniego brata.A był okres,że karmiła dwoje jednocześnie- dodatkowo siostrę rok starszą od brata.Siostrę przestała karmić,gdy ta miała 3lata,natomiast synusia karmił,gdy miał 4l.Jakoś bratu to nie pomogło,bo bardzo często choruje. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 21:23 To faktycznie było w tv jakis czas temu. Tego tutaj nie oglądałam do końca, bo na pierwszy rzut oka poznałam facetkę.Nie wiem, czy to takie super, jak tam jedna osoba pisze. Podejście tych dziewczynek do mamy było niesamowicie przedmiotowe. Rysując mamusię, przede wszystkim rysowały wielkie cycki z monstrualnymi sutkami. To naprawdę takie fajne i zdrowe? Dla mnie gruba przesada i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 22:39 tiya napisała: > Matko boska!!! A prokurator co na to??? A co ma do tego prokurator ? Rodzina wygląda na szczęśliwą, dzieci zadowolone, a to, że niektórych to razi to chyba ich problem a nie tej rodziny. Najwidoczniej rodzina nieco ekscentryczna i tyle, ale dzieciaki krzywdzone nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
tiya Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 08:45 figrut napisała: > A co ma do tego prokurator ? A to na przykład, że granice między praktyką karmienia piersią siedmiolatka/i a molestowaniem chyba nie są takie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 22:57 Krotkie karmienie (mniej niz 2 lata) zaczelo byc zalecane w tzw kulturze zachodniej dopiero od 150 lat. Wczesniej karmilo sie duzo dluzej, z reguly 3-4 lata. Starozytni uwazali ze im dluzej sie karmi dziecko, tym dluzej bedzie zylo, wiec karmiono i 7 i 9 lat - i jakos ludzkosc przetrwala i pewnie nie rzygala tak jak wiekszosc tutaj pan ktore obejrzaly ten filmik. Obecnie, na 54 wiekszych kultur tylko w 2 karmi sie mniej niz 2 lata. 3 to taka bezpieczna srednia w pozostalych, ale sa takie, ktore dalej karmia dzieci, ktore maja 5 czy 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Wszystko fajnie... 04.04.07, 01:26 Tylko,ze w NASZEJ KULTURZE karmienie powyzej 2 roku zycia jest...delikatnie ujmujac-niesmaczne i nieestetyczne(pomijajac wzgledy zapotrzebowania 7-latka na mleko matki).Nie zyjemy w dzikiej dzungli.Nie zyjemy tez 150lat wstecz,lecz wlasnie tu i teraz.Dlatego widok 5,7-latka ssacego kobieca piers jest widokiem szokujacym. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Wszystko fajnie... 04.04.07, 01:54 gacusia1 napisała: > Tylko,ze w NASZEJ KULTURZE karmienie powyzej 2 roku zycia jest...delikatnie > ujmujac-niesmaczne i nieestetyczne(pomijajac wzgledy zapotrzebowania 7-latka na > > mleko matki).Nie zyjemy w dzikiej dzungli.Nie zyjemy tez 150lat wstecz,lecz > wlasnie tu i teraz.Dlatego widok 5,7-latka ssacego kobieca piers jest widokiem > > szokujacym. Ano jest widokiem szokujacym, jest, jak widac. 100 lat temu widokiem szokujacym byla kostka kobiety. Jak widac czasy sie zmieniaja i niewiele jest jednoznacznie "szokujacych" rzeczy. Na przestrzeni tysiacleci kostka szokujaca byla tylko przez krotki okres czasu. Teraz mozemy sie z tego smiac, tak samo jak nasze wnuki (dalsze czy blizsze) beda sie stukac w glowe na to ze widok karmiacej matki byl w naszych czasach szokujacy. Warto czasami spojrzec na wiekszy obraz, nie tylko to co pod naszym nosem. A wiekszy obraz jest taki, ze czlowiek wyewoluowal na mleku matki, karmiony przez duzo wiecej niz 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Sprostowanie 04.04.07, 02:52 " ze widok karmiacej matki byl w naszych czasach szokujacy." To nie widok karmiacej matki jest szokujacy,lecz widok 5-7-latkow ssacych matczyna piers. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Sprostowanie 04.04.07, 03:25 gacusia1 napisała: > " ze widok karmiacej matki byl w naszych czasach szokujacy." > To nie widok karmiacej matki jest szokujacy,lecz widok 5-7-latkow ssacych > matczyna piers. " ze widok matki karmiacej 5-7 latka byl w naszych czasach szokujacy" Lepiej? Dla wielu osob widok matki karmiacej dziecko chodzace i mowiace jest szokujacy (nieraz czytalam o tym na tym forum). Czyli, roczniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Wszystko fajnie... 04.04.07, 08:16 gacusia1 napisała: > Tylko,ze w NASZEJ KULTURZE karmienie powyzej 2 roku zycia jest...delikatnie > ujmujac-niesmaczne i nieestetyczne nie w naszej kulturze, tylko w twojej kulturze karmienie powyzej 2 lat takie jest nie wiem, dlaczego przyznajesz sobie prawo wypowiadac sie w imieniu calej (zachodniej? europejskiej? jakiej?) kultury? jest jednak ogromna przepasc miedzy 2 a nawet 3-latkiem a pannami w wieku szkolnym za rok dwa dziewczyny moga dostac pierwszy okres mam zmienia pampersy na podpaski i dalej do cyca? a trzeba przyznac, ze dorodne jej na tym cycu porosly widok siedmiolatki wielkosci matki na piersi jest niecodzienny ;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 23:02 Rzyg.To caly kometarz. Moje pytanie jest takie:po co?czy Matka ma tylko taki sposób realizacji w macierzyństwie? Nie rozumiem po co karmic 5-latka????? Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 23:04 babsee napisała: > Rzyg.To caly kometarz. > Moje pytanie jest takie:po co?czy Matka ma tylko taki sposób realizacji w > macierzyństwie? > Nie rozumiem po co karmic 5-latka????? Jakby 5-latek juz nie potrzebowal, to by zrezygnowal. Dzieci ktore juz nie potrzebuja tego rodzaju kontaktu, same rezygnuja z piersi. Ten 5-latek najwyrazniej dalej potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Hie,hie...ale argument!!! 04.04.07, 01:47 Jakby 5-latek juz nie potrzebowal, to by zrezygnowal. Dzieci ktore juz nie > potrzebuja tego rodzaju kontaktu, same rezygnuja z piersi. Ten 5-latek > najwyrazniej dalej potrzebuje. Znaczy,ze jakby 18-latek odczuwalby potrzebe possania kobiecego sutka,to mamusia ma mu go "udostepnic"? Buaaahhhaaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Hie,hie...ale argument!!! 04.04.07, 01:49 gacusia1 napisała: > > Znaczy,ze jakby 18-latek odczuwalby potrzebe possania kobiecego sutka,to > mamusia ma mu go "udostepnic"? Buaaahhhaaa!!! 18-latek moze sobie possac innego sutka. Buaahaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Moze siostrzynego? 04.04.07, 02:54 W koncu to w rodzinie-radosnej i szczesliwej-pozostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 sympatyczne 03.04.07, 23:10 Rodzina najwyrazniej nie sluchajaca sie tepo tego co sobie otoczenie akurat w tym momencie wymyslilo, tylko robiaca to co uwazaja za stosowne. Gdyby dzieci piersi nie chcialy to by z niej zrezygnowaly, jeszcze nikt na sile nikomu piersi do buzi nie wcisnal. Wiele kultur karmi 5 i 7-latki i nie widzi w tym nic dziwnego... Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: sympatyczne 04.04.07, 00:23 Czasem pewne decyzje nalezy podjac za dziecko. Wiele dzieci, gdyby im w tym nie pomoc - sikaloby w pampersa do 10 roku zycia. Wiele dzieci zasypialoby z butla tez do tego wieku zapewne - albo dluzej. Ale czy one naprawde tego potrzebuja? Jest to im do czegos niezbedne? Daje im jakies korzysci? Co ma na celu karmienie dziecka do 7 roku zycia? Poza zaspokojeniem tak naprawde jakichs - moim zdaniem dziwnych, potrzeb mamusi. Przeciwciala sie trawia, skladniki odzywcze maja z normalnego pozywienia. Potrzebe vbliskosci mozna zaspakajac na milion innych sposobow. Kiedys, dawno temu - karmienie dziecka bylo jedyna metoda antykoncepcji - w innym wypadku kobieta rodzilaby co dwa lata i nie byla w stanie opiekowac sie potomstwem - a sama by padla po kilku porodach zostawiajac dzieci. A tak byla szansa na wydluzenie okresow miedzy kolejnymi ciazami. Wiec wtedy dlugie karmienie mialo sens - tym bardziej ze dostepnosc pokarmu byla znacznie gorsza - wiec mleko matki zwiekszalo szanse na przezycie dziecka. A teraz? Co jest argumentem za? Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: sympatyczne 04.04.07, 00:36 > Kiedys, dawno temu /.../ > /.../ > A teraz? > Co jest argumentem za? Np. to, ze "kiedys" trwalo duze tysiace lat, a "teraz" trwa 150 lat. Kod genetyczny czlowieka nie ma nic przeciwko temu zeby byc karmionym piersia tak dlugo jak sie da. Z punktu widzenia istnienia ludzkosci to co dzieje sie teraz (np. odzwyczajanie od piersi w momencie urodzenia sie dziecka) jest wynaturzeniem i zaspokajaniem "dziwnych potrzeb mamusi". Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc pieluchy 04.04.07, 00:54 blueluna napisała: > Czasem pewne decyzje nalezy podjac za dziecko. > Wiele dzieci, gdyby im w tym nie pomoc - sikaloby w pampersa do 10 roku > zycia. Tak jeszcze co do pieluch - decyzje o tym zeby wsadzic dzieckow pampersa podjela mamusia, wiec rzeczywiscie do mamusi nalezy tez decyzja kiedy to dziecko z pampersa wyjac. Kiedys (jak rowniez i teraz, w roznych czesciach swiata - ba, nawet w nader rozwinietej hameryce) dzieci wychowywano bez pieluch, nie tylko bez pampersow, ale w ogole bez pieluch. Wtedy mamusia nie musi podejmowac ciezkiej decyzji kiedy dziecko robienia w majty trzeba zaczac oduczac, bo nigdy w majty nie robilo. Jesli znasz angielski poczytaj sobie o wersji hamerykanskiej (czyli dostosowanej do tzw. cywilizowanych warunkow): www.natural-wisdom.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: sympatyczne 04.04.07, 11:01 > A tak byla szansa na wydluzenie okresow miedzy kolejnymi ciazami. > Wiec wtedy dlugie karmienie mialo sens - tym bardziej ze dostepnosc pokarmu > byla znacznie gorsza - wiec mleko matki zwiekszalo szanse na przezycie dziecka. > A teraz? Teraz mamy alergie. Żadne zmodyfikowane i przerobione mleko krowie nie będzie lepsze od mleka matki. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: zobaczcie!!! 03.04.07, 23:26 blee fuj fuj fuj, w ujeciu z basenu widac sutek - jest wielkosci mego kciuka Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 01:53 Tak się oburzacie, więc powiedzcie DOKłADNIE gdzie jest granica końca karmienia piersią tak + - kilka dni ? Kto wyznaczył te granice ? Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 02:56 Zdrowy rozsadek,przyzwoitosc,poczucie przyzwoitosci i intymnosci czlowieka...Wiek 5 i wiecej lat na ssanie mleka z piersi jest ponad ta granice- zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 03:22 Od jakiego wieku dziecka powinno nas w takim razie obowiązywać poczucie przyzwoitości i intymności ? Nie robię z mojego ciała tematu tabu, nie kryję się przed dziećmi w czasie kąpieli, nie wyrabiam w dzieciach poczucia wstydu co do własnego ciała w domu. Wpajam dzieciom, że pewnych rzeczy nie robi się poza domem - nie chodzi z gołym tyłkiem, nie załatwia pod ścianą itp. . Nadal jednak nie wiem, w jakim wieku przekracza się granice karmienia piersią dziecka. Całą trójkę karmiłam do lat trzech - dzieci więc chodzące i mówiące. Roczniaki [ponoć roczniaki można nadal karmić piersią] zwykle też już są chodzące i często także mówiące. W którym miejscu jest ta granica ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 04:04 Dla mnie granica jest roczne dziecko.Dla Ciebie 3-letnie jest norma.Dla mnie 3- latek przy piersi to kazirodztwo-DLA MNIE!Brzydzi mnie to i odraza. Nie wstydze sie wlasnego ciala i nie robie z niego tematu tabu.Jednak ssanie i dotykanie moich piersi przez 3-letnie(a tym bardziej przez 7-letnie)dziecko jest nie do przyjecia.Sorry,ale w tym momencie moje piersi moge dotykac ja,moj maz i lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 06:46 gacusia1 napisała: > moje piersi moge dotykac ja,moj > maz i lekarz. Ale wszyscy jednocześnie? Czy może Twój mąż jest lekarzem? Odnośnie wątku- karmiłam swoją córkę do 2 lat, nie wyobrażam sobie karmić jej teraz gdy ma 4,5 roku. Kobieta ma może niezaspokojony instynkt macierzyński i przydałoby się jeszcze ze dwoje dzieci w tej rodzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
polla10 [...] 04.04.07, 08:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 08:19 polla10 napisała: > Całą > > trójkę karmiłam do lat trzech > > wspólczuje twojemu mężowi ze na takie obwisłości patrzy, bo chyba mi nie > powiesz ze po trojce dzieci czyli 9 lat karmienia masz jędrne piersi. ja mam w > domu tzylatka nie karmiony w ogole od urodzenia (siła wyższa) nie wyobrazam > sobie jednak jak podlatuje do mnie i bluzke zadziera do góry bo chce cyca, > wstyd!!! nie wyobrazasz, bo nie karmilas a piersi sa tez do karmienia, nie tylko erotyczną zabwką czy ozdobą do patrzenia mozna powiedziec, bez obciachu ze sie wspolczuje mezowi dlugo karmiacej jak powiem, ze wspolczuje twojemu dziecku, ze mu matka cyca zalowala zostane okrzyknieta laktacyjna terrorystką ;P ech przewrotnosc laktacyjna ;DDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
bunny.tsukino Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 08:39 Dla każdego chyba granica przebiega gdzie indziej. Kiedyś nie było antybiotyków, nie ratowano wcześniaków, do ssania dawano kawałek cukru zawinięty w pieluchę, przeżywalność niemowląt była bardzo niska, i raczej nie przejmowano się tym, na zasadzie "Bóg dał, Bóg zabrał". Aha, kiedyś nie było elektryczności, klozetów i bieżącej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
polla10 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 08:55 > jak powiem, ze wspolczuje twojemu dziecku, ze mu matka cyca zalowala zostane > okrzyknieta laktacyjna terrorystką ;P radze czytac dokładnie wypowiedzi, napisalam ze nie karmilam dlatego ze nie chcialam tylko dlatego ze nie moglam ot co! gdybym mogla karmilabym ale najdłużej 5 m-cy chce dobrze czuć się w swoim ciele a z powyciąganymi piersiami tak bym sie nie czula. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:04 polla10 napisała: > > radze czytac dokładnie wypowiedzi, napisalam ze nie karmilam dlatego ze nie > chcialam tylko dlatego ze nie moglam ot co! gdybym mogla karmilabym ale > najdłużej 5 m-cy chce dobrze czuć się w swoim ciele a z powyciąganymi piersiami > > tak bym sie nie czula. nie wiesz, bo nie karmilas po co wiec madrzyc sie w temacie hipotetycznie ona mogla trzy lata i tyle karmila przeszkadza ci to? i skad ta niebywala troska o malzonka? widocznie nie ma nic strasznego w piersiach po trzech latach karmienia, skoro jeszcze dwojke potem zmajstrowali Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 polla10 04.04.07, 09:58 Nie masz pojęcia o czym piszesz.Piersiom bardziej szkodzi ciąża niż karmienie,więc to ty możesz mieć brzydsze niż niejedna mama długokarmiąca,jesli się rozciągnęły,a skóra była mało elastyczna.Jesli chodzi o zakonczenie laktacji,nie ma znaczenia kiedy nastąpi, ważne żeby było stopniowe,z powolna redukcją poszczególnych karmień.A w ten sposób konczy się zazwyczaj dłuższe karmienie.Mam za sobą w sumie ponad 6 lat karmienia(mam czwórkę dzieci),zamieniłam rozmiar B na D,z wyglądu moich piersi jestem zadowolona.Współczuję twojemu mężowi złośliwej żony z kompleksami. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Agnieszko 05.04.07, 04:18 Zlosliwosc,to jedna z cech ludzi inteligentnych,nie slyszalas? .-) Odpowiedz Link Zgłoś
mkolaczynska [...] 05.04.07, 07:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polla10 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 08:57 a piersi sa tez do karmienia, nie tylko erotyczną zabwką czy ozdobą do patrzenia oczywiście że tak nie twierdze że tak nie jest, jednakże męzczyźnie muszą się one podobać bo zacznie szukać innej towarzyszki życia, w pozwie rozwodowym pisząc iż całkiem poświęciła się życiu dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:00 polla10 napisała: > > > oczywiście że tak nie twierdze że tak nie jest, jednakże męzczyźnie muszą się > one podobać bo zacznie szukać innej towarzyszki życia, w pozwie rozwodowym > pisząc iż całkiem poświęciła się życiu dzieci mowimy o mezczyznie czy o osiemnastoletnim szczylu onaniscie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaivcia Re: no właśnie nikt tych granic nie wyznaczył ... 04.04.07, 09:12 A to chyba matka, ojciec takie granice dziecku wyznaczają? -nie ruszaj tego bo to kontakt ... -nie jedz ziemi bo to be ... -nie wylewaj herbaty na głowę bo będzie mokra ... itp. To jeden z elementów zdrowego wychowania. W moim odczuciu ta kobieta nie potrafi tego zrobić sama i scedowała to na dziewczynki. Zastanawia mnie jeszcze jedno z kim lub czym są bardziej emocjonalnie związane ... z matką czy jej piersiami. Te rysunki i nadawanie imion piersiom mamy nie są dla mnie ani naturalne, ani fajne Emocjonalna więź dziecka z matką musi ewoluować. Pierś to początek, później dziecko uczy się zastępować tę bliskość w innym sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:04 Ło matkoP Mój czasami mnie straszy, że w pozwie napisze, że nie gotuje obiadów...no ale tymi cyckami to też sie chyba zacznę martwić.......P Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:09 monia145 napisała: > Ło matkoP > Mój czasami mnie straszy, że w pozwie napisze, że nie gotuje obiadów...no ale > tymi cyckami to też sie chyba zacznę martwić.......P ty sobie monia lepiej jaj nie rob problem jest powazny ale mezu zle nie jest, pewnie juz sie rozglada, a jak sama widzisz współczujacych dobrych cioc o piersiach nieskazonych karmieniem nie brak Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:12 Monika nie pisz "cuckami" bo zaraz dostaniesz po uszach tak jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:08 polla10 napisała: > oczywiście że tak nie twierdze że tak nie jest, jednakże męzczyźnie muszą się > one podobać bo zacznie szukać innej towarzyszki życia, w pozwie rozwodowym > pisząc iż całkiem poświęciła się życiu dzieci Niekiedy nie da sie napisać nic nnego,niż współczuje tobie:.Żyć pod presją,że mąż odejdzie bo piersi stracą jędrność,pojawi się zmarszczka....Współczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
polla10 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:15 > Niekiedy nie da sie napisać nic nnego,niż współczuje tobie:.Żyć pod presją,że m > ąż odejdzie bo piersi stracą jędrność,pojawi się zmarszczka....Współczuje. nie o sobie pisałam ale ogólnie znam wiele treści pozwów dlatego to napisałam a dlaczego faceci oglądają się za młodszymi np. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:17 polla10 napisała: > nie o sobie pisałam ale ogólnie znam wiele treści pozwów dlatego to napisałam a > > dlaczego faceci oglądają się za młodszymi np. stawiasz tez, ze karmienie dziecka starszego niz 5 miesiecy jest bezposrednia przyczyna rozpadu malzenstw wielu? Odpowiedz Link Zgłoś
polla10 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:20 > stawiasz tez, ze karmienie dziecka starszego niz 5 miesiecy jest bezposrednia > przyczyna rozpadu malzenstw wielu? nie wiem gdzie to przeczytałaś bo na pewno nie w moim wątku, dla mnie możecie karmić nawet do 10 roku życia mało mnie to interesuje tylko nie chwalcie się tym bo to obrzydliwe (tylko i wyłacznie moje zdanie) uważam temat za zakończony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:24 polla10 napisała: > nie wiem gdzie to przeczytałaś bo na pewno nie w moim wątku, dla mnie możecie > karmić nawet do 10 roku życia do 10 to chyba przesadzilas, ty napadlas na firgut, a ta przyznala sie do zaledwie trzyletniego karmienia >mało mnie to interesuje tylko nie chwalcie się > tym bo to obrzydliwe (tylko i wyłacznie moje zdanie) uważam temat za > zakończony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polla10 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:27 moofka nie pisałam o firgut czy jakoś tam i wcale na nią nie napadłam (jak to określiłaś) ja po prostu nie wyobrażam sobie zeby ktoś wisiał na moim cycku przez 9lat, ale to jej sprawa tylko i wyłacznie a to Wyzej to tylko i wyłacznie moje zdanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:34 polla10 napisała: > moofka nie pisałam o firgut czy jakoś tam i wcale na nią nie napadłam (jak to > określiłaś) napisalas, ze wspolczujesz jej mezowi obwislych piersi chociaz nigdy w zyciu na oczy jej nie widzialas ja po prostu nie wyobrażam sobie zeby ktoś wisiał na moim cycku > przez 9lat, ale to jej sprawa tylko i wyłacznie a to Wyzej to tylko i wyłacznie > > moje zdanie!!! nie ktos tylko trzy ktosie filmik jest ekstremalny, a ja jestem przeciwna wrzucaniu do jednego wora karmienia dwu czy nawet trzy latka a podrosnietej siedmiolatki nie chcialas, nie karmilas ale badz laskawa nie krytykowac w tak napastliwy sposob tych, ktorym sie chcialo i wyrokowac o wiarolomnych mezach z obrzydzeniem patrzacych na piersi swoich karmiacych zon nawet tatus w filmiku wygladal na calkiem zadowolonego ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
polla10 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:43 moofka nie napisalam ze mężowie patrza z obrzydzeniem na swoje karmiące dzieci fajnie ze moga i chca(co ważne)karmic ale ja po prostu nie rozumiem dlaczego tak długo. wiec prosze Cie nie dokładaj mi tego czego nie napisalam Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:22 polla10 napisała: > dlaczego faceci oglądają się za młodszymi np. Bo ich żony karmiły piersią? Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:29 Polla trochę przesadzasz z tymi obwisłymi piersiami, niedaleko mnie mieszka kobieta, która ma czwórkę dzieci, wszystkie długo karmiła i ty wiesz jaką ona ma figure i cyce? gdybyś ja po raz pierwszy zobaczyła, to powidziałabyś, że to matka najwyżej jednego dziecka! Wygląd piersi żony, dla męża napewno ma jakieś znaczenie, no ale co powiedzą np. kobiety które przeszły amputację piersi? czy ich mężowie od razu złożą pozew rozwodowy bo ich żony bez piersi to już nie kobiety? Jak chłop ma pusto w głowie to nawet źle umalowana twarz może być pretekstem do poszukania innej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
polla10 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:33 renia1807 masz całkowita racje zgadzam sie z Tobą w stu procentach. po prostu nie każdy potarafi czytać moje watki i bierze wszystko na zbyt poważnie. Trzeba umieć czytac miedzy wierszami Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:37 polla10 napisała: Trzeba umieć czytac miedzy wierszami Szkoda,ze nie umiesz jasno wyrazać myśli,tylko między wierszami.... Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 15:10 polla10 napisała: > oczywiście że tak nie twierdze że tak nie jest, jednakże męzczyźnie muszą się > one podobać bo zacznie szukać innej towarzyszki życia, w pozwie rozwodowym > pisząc iż całkiem poświęciła się życiu dzieci Napisalam to juz gdzies w tym watku, ale powtorze - serdecznie wspolczuje ze tak uwazasz. Ciekawe czy sama tak sobie wymyslilas (mocno smutne) czy tak rzeczywiscie uwaza maz (hm, czy ma wiecej niz 19 lat?). Tak czy inaczej, serdecznie Ci wspolczuje ze zyjesz w ciaglym strachu ze jesli Ci sie cos gdzies wyciagnie, to maz Cie zostawi. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Piersi 04.04.07, 09:18 > wspólczuje twojemu mężowi ze na takie obwisłości patrzy, Piękne , jędrne piersi nie muszą być dla wszystkich priorytetem. I dla kochającego męża nie powinny mieć kluczowego znaczenia. Są kobiety których piersi deformują się po kilku miesiącach karmienia (czyli kolejne ileś lat karmienia już na nic by nie wpłynęło) - i żyją. Kobieta nie musi być dekoracją. Natomiast karmienie DUŻYCH dzieci jest po prostu mamy i dziecka przyjemnością (lub tylko mamy - a dziecka przyzwyczajeniem). Do niczego nie jest dzieciom Z NASZEGO świata potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 09:21 Mojemu niemężowi współczuć nie musisz )) Gdybym nie była dla niego atrakcyjna, to nie byłby codziennie taki na mnie napalony. Moje piersi też nie budzą w nim żadnego wstrętu a wręcz przeciwnie, chciałby mnie nagą bez przerwy uwieczniać na zdjęciach bo twierdzi, że bardzo seksowna jestem. O ile na inne rzeczy mogłabym narzekać, to akurat na moją atrakcyjność dla niego z pewnością nie. Inaczej patrzy się na cudze dzieci przy piersi, inaczej na swoje własne. Nie wszystko w życiu wygląda tak, jak ktoś to na filmach uwiecznia. Przyjmij proszę do wiadomości, że im dziecko starsze, tym zwykle częstotliwość karmień jest dużo mniejsza. Niespełna trzylatek nie "wisi na cycu" kilka razy dziennie, a zwykle raz dziennie w czasie zasypiania w domowym zaciszu bez publiczności głównie po to, aby się przytulić. To, w jaki sposób trzylatek będzie traktował mamine piersi, zależy od tego na ile mu matka pozwoli. Współczuję kobietom które muszą być doskonałe, aby być atrakcyjnymi dla swoich partnerów. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 15:00 polla10 napisała: > wspólczuje twojemu mężowi ze na takie obwisłości patrzy, bo chyba mi nie > powiesz ze po trojce dzieci czyli 9 lat karmienia masz jędrne piersi. ja mam > w domu tzylatka nie karmiony w ogole od urodzenia A ja serdecznie wspolczuje Twojemu dziecku. > nie wyobrazam > sobie jednak jak podlatuje do mnie i bluzke zadziera do góry bo chce cyca, > wstyd!!! Nie wyobrazasz sobie, bo nie karmilas, nie masz odpowiedniego kontekstu. Wspolczuje nie tylko Twojemu dziecku, ale i Tobie, bo duuuuzo straciliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 15:04 polla10 napisała: > wspólczuje twojemu mężowi ze na takie obwisłości patrzy, bo chyba mi nie > powiesz ze po trojce dzieci czyli 9 lat karmienia masz jędrne piersi. Wspolczuje kobietom, ktore uwazaja, ze zeby byc atrakcyjne dla meza, musza miec odpowiednie piersi. Wpolczuje mezczyznom, dla ktorych rzeczywiscie to jest wazne. Wspolczuje obu stronom w takim zwiazku. > ja mam w > domu tzylatka nie karmiony w ogole od urodzenia Bardzo, bardzo wspolczuje Twojemu dziecku... > (siła wyższa) nie wyobrazam > sobie jednak jak podlatuje do mnie i bluzke zadziera do góry bo chce cyca, > wstyd!!! Oraz Tobie, ze masz na tyle wypaczone spojrzenie na karmienie wlasnego dziecka. Smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
polla10 Re: Kto wyznaczyl granice? 04.04.07, 18:25 > Oraz Tobie, ze masz na tyle wypaczone spojrzenie na karmienie wlasnego dziecka. ik-ecc na początek proponuje doczytać wszystko do końca a dopiero póżniej wysuwać takie stwierdzenia powtarzam po raz enty nie karmiłam bo nie mogłam (a chetnie bym karmiła). poza tym dla mnie osobiście max karmienia do roku, choć sama karmiłabym nie dłużej niż 5-6 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Granice wyznacza rozsądek i natura 04.04.07, 09:12 W sytuacji głodu, w tzw. III świecie, w nędzy teraz i dawniej (chłopi na przednówku jedzący zupkę z pokrzyw czy inne przysmaki) - mleko matki i długie karmienie jest i było przez wieki JEDYNYM sposobem zapewnienia dziecku wapnia i innych duperelek. Dlatego karmiące duże dzieci Somalijki nikogo nie dziwią i nie oburzają. One, kosztem swojego zdrowia, zapewniają swoim dzieciom niezbędne MINIMUM. Natomiast mleko kobiety z NASZEGO świata w porównaniu z innymi łatwo dostępnymi produktami, które może spożywać DUŻE dziecko - to już żadna rewelacja. W NICZYM tym dzieciom nie pomaga, nie jest żadnym magicznym eliksirem. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Granice wyznacza rozsądek i natura 04.04.07, 15:07 sir.vimes napisała: > Natomiast mleko kobiety z NASZEGO świata w porównaniu z innymi łatwo > dostępnym i > produktami, które może spożywać DUŻE dziecko - to już żadna rewelacja. W > NICZYM > tym dzieciom nie pomaga, nie jest żadnym magicznym eliksirem. Najwyrazniej jest, skoro nawet niektore starsze dzieci caly czas je lubia. Twierdzenie "w NICZYM nie pomaga" jest po prostu zabawne w zestawieniu z wszlkeimi badaniami nt karmienia piersia - i tych dotyczacych spraw zywieniowych i emocjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Granice wyznacza rozsądek i natura 04.04.07, 15:13 "Najwyrazniej jest, skoro nawet niektore starsze dzieci caly czas je lubia. Twierdzenie "w NICZYM nie pomaga" jest po prostu zabawne w zestawieniu z wszlkeimi badaniami nt karmienia piersia - i tych dotyczacych spraw zywieniowych i emocjonalnych. " Lubią? Świetnie. Tylko co z tego? Co do reszty - najlepiej skonsultować z RÓŻNYMI lekarzami , naukowcami , nie czytać i nie słuchać jedynie tego co nam się podoba. Swoją drogą nie spotkałam się z ŻADNĄ publikacją dot. pozytywnego wpływu karmienia piersią tak dużych dzieci. Jeżeli znasz taką - bardzo chętnie się zapoznam. Mleko matki jest odpowiednim pokarmem dla osoby, która NIE MOŻE przyjmować różnych wartości w inny sposób. Pięciolatka z dostatniego kraju może. A emocjonalnie - ssanie piersi matki niedługo przed pokwitaniem moim zdaniem wpływa fatalnie na psychikę dziecka. Co widać na załączonym obrazku - nadawanie imion piersiom matki... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 10:40 Dla mnie granicą karmienia piersią jest czas,w którym po prostu trzeba inaczej zaspokajac jego potrzeby fizyczne i psychiczne.Moja ulubiona książka o karmieniu nazywa towprowadzeniem "relacji twarzą w twarz z dzieckiem".Tak więc można uspokoić niemowlę przystawiając do piersi,starszemu dziecku należy się już ze strony matki inna reakcja.Trzeba podac wszystkie normalne posiłki.Warto usypiac w bardziej dorosły sposób itd.Granicą można nazwać mniej więcej między drugim i trzecim rokiem życia,ale tak naprawdę pożegnanie z piersią-bezstresowe powinno się zacząć dużo wcześniej.Żadne z moich dzieci nie dotrwało do 2 urodzin na piersi rezygnowały dość krótko po 18 miesiącu,powoli,spokojnie,bez odstawiania z mojej strony. Nie słyszałam o kulturach,w których normą jest karmienie powyżej 4 roku zycia,naprawdę.Ale nie wykluczam,że to moja niewiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmama Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 11:54 Dla każdej mamy wiek JEJ dziecka, kiedy to pożegnało się z piersią jest idealny. Tak samo jest z nocnikiem. Dlatego nie można się porozumieć. Mama odstawiająca noworodka ma za mały móżdżek, żeby zrozumieć karmienie dwulatka. Ja mam za mały móżdżek, żeby zrozumieć jak można nie karmić i motywować to troską o biust dla męża Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 12:55 Cóż, nie żyjemy w trzecim świecie i nie widzę uzasadnienia dla tak długiego karmienia piersią. Może niewiele w życiu widziałam, ale dla mnie to nie jest normalne. Ta pani ma jakieś dziwne, niezaspokojone potrzeby. Odetchnęłam z ulgą, kiedy powiedziała, że nie będzie ich już karmić, gdy pójdą do college'u i wyjdą za mąż. Ufff.... Odpowiedz Link Zgłoś
adkam77 Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 13:40 Karmienie trzy latka jak któraś ładnie napisała w zaciszu domowym przed zaśnieciem to chyba troche co innego niż 7 latki przed kamera telewizyjną. Sama karmiłam bardzo krótko bo dla mnie to był koszmar (ze względu na zwężone i zrośniete kanaliki a nie ze ztrachu o biust). Jednak widok nawet dwulatka który podbiega do mamy ściaga jej bluzke i wyciąga piers na wierzch i to przy obiedzie jest dlamnie nie apetyczny. W domu niech karmi. Ale 7 letnia dziewczynka która ssa piers to juz chyba zabużona relacja matki z córką przecież miłośc i czułość mozna okazać poprzez przytulenie i buziaki. Po prostu tak jak niektóre wspomniały że dziewczynki utorzsamiaja matke z piersia a nie osoba, bezpieczeństwo daje mi pierś a nie osoba. Ale nie jestem psychologiem i może się myle. Dla mnie jest to widok i sytuacja dziwna i nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
maniusza Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 14:27 niedobrze mi się zrobiło. żeby nie było mam dwóch synow obydwóch karmiłam więc wiem o czym mówię. jeden wielki rzyg jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 16:11 Rzyg. Szukam prostych wyjaśnień i wydaje mi się, że pani ma zwyczajnie niesatysfakcjonujące życie seksualne (albo zerowe) i w ten sposób nadrabia brak czułości i dotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 16:15 Może nawet nie chodzi o brak dotyku erotycznego, tylko dotyku w ogóle. Znam jedną panią, która , jako osoba nie nauczona przytulania , pieszczenia dzieci (i kogokolwiek) dotykała rodziny w kontekście : seksu, karmienia piersią(i okołoniemowlęcych czynności) i mycia w czasie choroby. Strasznie smutne i pewnie tez mogło doprowadzić do dziwactw. Odpowiedz Link Zgłoś
cappucino3 Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 18:10 to okropne!!! Z tą kobietą jest coś nie tak. Dziecko w wieku 5 czy 7 lat nie ma odruchu i potrzeby ssania jak niemowlę. Wydaje mi się, że takim działaniem szkodzi dzieciom. Chodzi tu o psychikę tych dziewczynek. Ciekawe jak długo będzie je karmiła??? I później taka 20 latka nie będzie wstanie oderwać się od matczynej pępowiny (w sumie to od cycka).Nie jestem psychologiem, ale może być to przyczyną jakiś chorych więzi emocjonalnych w przyszłości.( nie wiem czy to dobre porównanie, ale kojarzy mi się z taką chorobliwą więzią matki i syna) A może się mylę.....? Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 18:14 cappucino3 napisała: > A > może się mylę.....? Mylisz sie, mylisz, mozesz spac spokojnie, dzieciom nic nie bedzie. Kiedys caly swiat tyle karmil (tendencja byla im dluzej tym lepiej, wiec dochodzilo do 9 lat, 5-7 to byla normalka) i ludzkosc jakos przetrwala. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Jeszcze raz proszę o tytuły 04.04.07, 18:20 Nie słyszałam o karmieniu 5-9 lat jako normie. Gdziekolwiek i kiedykolwiek. Jeszcze raz serdecznie proszę o tytuły odpowiednich publikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 20:40 Od "kiedyś" zmieniły się realia. I w obecnych realiach można by uznać coś takiego jako dziwactwo, delikatnie mówiąc. I uważam, że ta matka wyrządza szkodę dziewczynkom. WYorbaź sobie reakcję ich koleżanek. Odpowiedz Link Zgłoś
joan2705 Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 22:59 >Mylisz sie, mylisz, mozesz spac spokojnie, dzieciom nic nie bedzie. Kiedys caly swiat tyle karmil (tendencja byla im dluzej tym lepiej, wiec dochodzilo do 9 lat, 5-7 to byla normalka) i ludzkosc jakos przetrwala.< Ale sie uczepilas tego KIEDYS. I co z tego. Zreszta powinnas dodac, ze KIEDYS srednia dlugosc zycia byla o wiele krotsza. Jesli wiec przyjmiemy,ze umierano okolo czterdziestki, a karmiono piersia nawet do 9 lat to jakby nie patrzec jedna czwarta zycia. Skora uwazasz, ze to co bylo kiedys ma odniesienie do tego co jest dzis, matki powinny karmic do 18 roku zycia. Po czym niech nastapi uroczyste odstawienie od cyca jako symbol osiagniecia dojrzalosci i pelnoletnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: zobaczcie!!! 05.04.07, 01:53 www.wiadomosci24.pl/artykul/dziecko_w_starozytnosci_rozmowa_z_naukowcem_1 4866.html "Jak wyglądała pielęgnacja niemowląt? - Dziecko było karmione piersią przez dwa-trzy lata, a w niektórych przypadkach okres ten był przedłużony nawet do pięciu lat. " www.kongresruchow.pl/dzieci/modules/artykuly/article.php?articleid=427 "Trudne warunki życiowe starożytnych rodzin izraelskich powodowały, iż dzieci były karmione piersią stosunkowo długo, nawet do trzech lat. " Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: zobaczcie!!! 05.04.07, 02:25 > "Trudne warunki życiowe starożytnych rodzin izraelskich powodowały, iż dzieci > były karmione piersią stosunkowo długo, nawet do trzech lat. " Czy wiesz do jakiego wieku zaleca się karmienie dzieci mlekiem modyfikowanym ? Właśnie do trzech lat. Starożytni i bez badań naukowych doceniali długie karmienie piersią, bo chyba coś dobrego musiało ono ze sobą nieść. Moja 17 letnia już córka była karmiiona piersią do lat trzech i dziś mówi, że jeśli będzie miała kiedyś dzieci, to stawia na długie karmienie. Na początku roku szkolnego w ramach jakiegoś projektu "jak widzą siebie uczniowie w roli przyszłych rodziców" moja córka napisała między innymi, że swoje dzieci będzie karmiła piersią tak długo, jak ona była karmiona, czyli do trzech lat. Dziewczyna nastoletnia, wydawałoby się, że spali się ze wstydu przed swoimi rówieśnikami, ale jak widać nie uważa, że to wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 A mnie to po co wiedziec? 05.04.07, 03:17 Przeciez nie pisalam nic o wstydzie. Moja 12-letnia corka po obejrzeniu filmu na smogu powiedziala,ze "nigdy w zyciu!" i ze "to obrzydliwe". Tak wiec na projekcie w szkole na pewno nie napisalaby,ze bedzie karmic piersia swoje 3-letnie dzieci.Po co Ci to pisze?Z tego samego powodu,co Ty mnie,Figrut. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: zobaczcie!!! 05.04.07, 05:48 figrut napisała: > Czy wiesz do jakiego wieku zaleca się karmienie dzieci mlekiem > modyfikowanym ? Właśnie do trzech lat. a to dopiero nowosc formula karmi sie do roku, po czym zaleca sie juz zaczac podawac zwykle mleko. Owszem sa mieszanki do trzeciego roku zycia ale dla dzieci ktorym zwykle mleko szkodzi, a tych jest stosunkowo niewiele. >Starożytni i bez badań naukowych > doceniali długie karmienie piersią, i wierzyli ze Ziemia jest plaska >Moja 17 letnia już córka była karmiiona piersią do lat trzech i dziś > mówi, że jeśli będzie miała kiedyś dzieci, to stawia na długie karmienie. taaa, ja tez stawialam ale jak przyszlo co do czego to mi sie odmienilo Odpowiedz Link Zgłoś
polla10 Re: zobaczcie!!! 05.04.07, 09:20 figrut masz zamiar dawać za przykład córce życie starożytnych rodzin izraelskich?? Cytuje: ....Jeśli nie było innej możliwości zapewnienia odpowiedniego pokarmu w pierwszych tygodniach życia niemowlę karmione było przez mamkę, zazwyczaj niewolnicę nie zapomnij wspomnieć swojej córce o obrzezaniu chłopców w 8dniu jego życia... Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: zobaczcie!!! 05.04.07, 09:25 polla10 napisała: >> > nie zapomnij wspomnieć swojej córce o obrzezaniu chłopców w 8dniu jego życia... wcale nieglupie, chociaz rozumiem, ze chcialas sie wyzlosliwic w spoleczenstwach, gdzie obrzezanie jest powszechne rak szyjki macicy jest bardzo rzadko wystepujaca choroba tam gdzie chlopy nosza luzna skore na penisie jest na drugim miejscu jako przyczyna umieralnosci kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: zobaczcie!!! 05.04.07, 14:48 > figrut masz zamiar dawać za przykład córce życie starożytnych rodzin > izraelskich?? Nie, chciałam tylko pokazać, że podejście do karmienia czy czegokolwiek innego jest kształtowane przez rodziców lub też przez nas samych, o ile mogłyśmy czegoś doświadczyć na własnej skórze. Gdybym ja miała podejście do karmienia na zasadzie "chodzące dziecko i na piersi, a feee", to moja córka na 99% podejście miałaby takie samo. Jeśli jednak sama była karmiona do trzeciego roku życia, to ma już swoje własne wspomnienia i wyrobione na ten temat zdanie [w tym wieku dzieci już bardzo dużo pamiętają]. Najwidoczniej długie karmienie kojarzy jej się miło i uznała je za właściwe na swoim przykładzie. Analogicznie - kiedy byłam niemowlakiem czasem zajmowała się mną sąsiadka i podobno była dla mnie bardzo dobra, ale ja jej nie pamiętam, bo zmarła gdy miałam około roku i wypowiedzi innych sąsiadów o tej kobiecie narysowały mi obraz złego i upierdliwego człowieka - nie czuję do tej kobiety sympatii, bo taki obraz mnóstwo ludzi mi przedstawiło i tak ją też zaczęłam "widzieć". Pamiętam jednak moją Babcię i same miłe rzeczy z nią związane. Mojego dobrego zdania o niej nie są w stanie zmienić żadni sąsiedzi "miastowa, w pole nie chodziła bo rączki sobie zniszczy itp.", bo ja ją pamiętam i mam wyrobione zdanie na jej temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mkolaczynska Re: zobaczcie!!! 05.04.07, 15:41 o żesz Czyli spokojnie do 2 roku życia nasze doświadczenia w żaden lub tylko niewielki sposób sposób nas kształtują? No moim zdaniem kształtują jednak bardzo solidnie i to własnie w taki sposób na który z racji niepamięci nie jesteśmy w stanie wpływać. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: zobaczcie!!! 05.04.07, 16:22 Na postrzeganie świata przez dzieci największy wpływ mają rodzice. Jeśli coś jako rodzice będziemy krytykować, to i dzieciom się to udzieli. Jeśli będziemy coś chwalić, chwalić będą też dzieci i tak w zdecydowanej większości przypadków funkcjonujemy na zasadzie "niedaleko pada jabłko od jabłoni". Przejmujemy wzorce od rodziców. Jeśli matka będzie przy dzieciach komentować, że długie karmienie jest obrzydliwe, to dzieci będą je tak samo postrzegać [oczywiście są wyjątki] i córka mając już swoje dzieci będzie je karmić do jakiegoś tam określonego momentu niemowlęctwa. Jeśli matka będzie wogóle czuła wstręt do karmienia piersią i będzie takie karmienie komentowała jako obrzydliwe, to i córka prawdopodobnie karmić nie będzie, bo ma wpojone, że karmienie piersią jest obrzydliwe. Jeśli w rodzinie karmienie przyjmuje się jako coś naturalnego, to i większe prawdopodobieństwo, że dzieci takie karmienie będą w przyszłości traktowały jako coś zupełnie normalnego. Jeśli dziecko było karmione długo, to karmienie pamięta i kojarzy je z czymś miłym, to już samo sobie wyrabia pogląd na długie karmienie - często pozytywny - i nie widzi w tym nic, czego powinno się wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: zobaczcie!!! 04.04.07, 21:25 Obrzydlistwo. Matka ma widac ze soba jakis problem, na sile stara sie chyba te dzieci przy sobie na maksa uwiazac, zamiast produkowac sobie nowe dziecko ma namiastke niemowlaka w starszych. To chore. Odpowiedz Link Zgłoś
palolinkaa rany boskie!Jakas ninormalna ta kobieta!! 04.04.07, 21:29 sa jakies granice...ona przekroczyla je w 500 procentach nie obejrzalam tego do kocna bo penwie bym sie zrzygala Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: zobaczcie!!! 05.04.07, 00:36 Paw chlustajacy. Pominawszy aspekt estetyczny, tej pani powinien przyjrzec sie psycholog. Lepiej psycholog niz prokurator na sali sadowej, bo to cos podsmierduje klimatami pedofilsko-kazirodczymi i molestowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: zobaczcie!!! 05.04.07, 17:58 Do roli rodzica nalezy tez umiec powiedziec "STOP" dla dobra dziecka. Tego wymaga prawidlowy rozwoj dziecka. Zwierzeta doskonale wiedza iz nadchodzi dzien, kiedy mlode musza radzic sobie bez cycka! To zupelnie normalne, naturalne i zdrowe. Uwazam ze przyzwalanie aby tak duze dziecko, jak dzieci tej pani, ssalo piers godzi w jego prawidlowy rozwoj. Ta kobieta ma problem. Sama karmilam 17 i pol miesiaca, pokarmilabym dluzej, gdyby nie kolejna ciaza, ktora dosc brutalnie nakazala mi odstawic starszego od piersi z dnia na dzien. Ale mysle ze nie karmilabym dluzej niz 24 mce, aby moje dziecko moglo stac sie bardziej samodzielne : uczenie samodzielnego jedzenia "doroslych" pokarmow jest waznym etapem w zyciu dziecka. Zreszta natura sama podpowiada nam najczesciej jak sie zachowac w pewnych sytuacjach, dlatego tak niewiele z nas karmi dzieci powyzej 2.5 roczne... Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka106 Re: zobaczcie!!! 07.04.07, 14:56 a ja mysle ze to specjalnie zmontowane Odpowiedz Link Zgłoś