cia-cia 21.04.10, 23:37 Które z tych encyklopedii warto kupić na początek, bo jest ich kilka i nie bardzo wiem, czy wszystkie mają taki sam poziom trudności /syn ma 4,5 roku/. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uloni Re: Encyklopedie Larousse 22.04.10, 09:55 Tych encyklopedi larousse jest rzeczywiście sporo, Tobie chodzi zapewne o te "na rzepy", bo one będą chyba najlepsze dla 4,5 latka. Wszystko zależy od tego czym się dziecko interesuje, mój synek, a jest w podobnym wieku,najbardziej lubi encyklopedię dinozaurów, chyba najmniej interesująca dla niego jest encyklopedia świata. Na pewno twój synek za duży jest już na encyklopedię przedszkolaka. Na razie jeszcze czekamy z encyklopedią historii bo ona jeśli dobrze pamiętam jest chyba dla 6 latków, chociaż wie że mam kupioną i powoli się dopytuje. Teraz kupiłam też encyklopedie w pytaniach i odpowiedziach, wydaje mi sie że będa się podobały ale okaże się jak już dostaniemy. Wszystkie sa napisane dość przystępnym językiem, tylko weź pod uwagę ze niektóre rzeczy mogą się powtarzać w poszczególnych tomach. A na później bo od 6 lat są takie mniejsze laroussy, tam też są dinozaury, rycerze, ciało itp. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia_h Re: Encyklopedie Larousse 22.04.10, 10:08 My mamy encyklopedię przedszkolaka, 3-6 lat, i ona zdecydowanie jest bardziej dla 3- niż dla 6-latka Odpowiedz Link Zgłoś
cia-cia Re: Encyklopedie Larousse 22.04.10, 10:17 Prawdę mówiąc właśnie miałam w schowku w empiku Encyklopedię Przedszkolaka, ale rzeczywiście jeżeli jest za prosta to muszę ją wymienić na inną. Tylko jaką? Są tam m.in.: takie: Jak? / Kto? / Co? - Encyklopedia w pytaniach i odpowiedziach. Która z nich byłaby najfajniejsza. A może jeszcze jakaś inna. Odpowiedz Link Zgłoś
asikwikt my mamy moja pierwsza encyklopedia tematyczna 22.04.10, 10:27 Spis treści: CZŁOWIEK Dziewięć miesięcy do narodzin Od stóp do głów Narządy wewnętrzne cztowieka Widzieć, czuć, słyszeć... Zdrowe żywienie Sen to zdrowie Dziecko rośnie każdego dnia! MIASTO Miasto Ulica Dom Domy na świecie Na budowie Zęby w domu wszystko działało Supermarket Na poczcie Szpital Warsztat samochodowy Straż pożarna Komisariat policji Na stadionie Sala gimnastyczna i stadion Klub jeździecki W cyrku Wesołe miasteczko Spektakle W filharmonii Artyści plastycy TRANSPORT Pociągi Lotnisko Statki Pojazdy Tunele PRZYRODA Na wsi Gospodarstwo rolne Wody śródlądowe Jaskinie Nad morzem Pod wodą Las Góry latem Góry zimą CZAS Doba ma 24 godziny Rok ma 12 miesięcy Cztery pory roku Jaka jest pogoda? Chmury i deszcze Wiatry woluminpl spis treści Dinozaury W poszukiwaniu dinozaurów Prehistoryczne ssaki Zwierzęta domowe Zwierzęta z wiejskiego podwórka Zwierzęta zagrodowe Życie owadów Zwierzęta w mieście Zwierzęta leśne Zwierzęta jezior i rzek Zwierzęta sawanny Zwierzęta sawanny Zwierzęta lasów tropikalnych Zwierzęta kręgu polarnego Ssaki wodne Zwierzęta morskie Zwierzęta żyjące na wybrzeżach Dziwne zwierzęta Australii Zagrożone gatunki ROŚLINY Życie drzew Drzewa Życie roślin Rośliny Życie kwiatów Warzywa Owoce Zboża ZIEMIA Świat Kontynenty Wulkany Strefy klimatyczne Życie na pustyni Życie na wyspie tropikalnej Życie na sawannie afrykańskiej Dżungla Rejony polarne Chrońmy Ziemię WSZECHŚWIAT Osiem planet wokół Słońca Słońce i Księżyc Gwiazdy Obserwacje nieba Pojazdy kosmiczne Ludzie w kosmosie Odpowiedz Link Zgłoś
ktosco Encyklopedie Larousse Jak?Kto?Co? 22.04.10, 10:41 Tutaj mozna zajrzec do srodka tych ksiazek, moze cos wybierzesz? My mamy Jak? i Atlas Swiata .Pisalam wczesniej na forum ze mam wrazenie ze w atlasie sa bledy np. flagi zle dopasowane do nr panstw na mapie europy.W Jak? narazie nie znalazlam bledow Jak? siedmiorog.pl/k1739_jak_encyklopedia_w_pytaniach_i_odpowiedziach_ Kto? www.badet.pl/go/_info/?id=36466&idc= Co? www.badet.pl/go/_info/?id=36683&idc= Odpowiedz Link Zgłoś
cia-cia Re: Encyklopedie Larousse Jak?Kto?Co? 22.04.10, 21:39 Dzięki za wszelkie sugestie. Zrezygnowałam z Encyklopedii dla przedszkolaka i zamówiłam jedną z encyklopedii w pytaniach i odpowiedziach. Jak mu się spodoba to zamówię pozostałe. Zamowiłam też Pluka z wieżyczki. Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: Encyklopedie Larousse 23.04.10, 11:18 Może wsadzę kij w mrowisko?, ale po co wam takie encyklopedie dla dzieci? Wszystko dziś można znaleźć w Internecie, i jak moja pięciolatka ma jakieś pytanie na jakie nie znam odpowiedzi, mówię, zobaczymy w necie i już Poza tym na większość odpowiedzi z tych encyklopedii dla maluchów po prostu umiem sama odpowiedzieć... no więc po co? To pytanie tak z ciekawości, bo może mnie przekonacie? Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Encyklopedie Larousse 23.04.10, 11:48 A po co uczy się dzieci pisać, skoro i tak wszystkie pisma pisze sie na komputerze? A poważnie: tu nie chodzi o przekazywanie wiedzy jako takiej i odpowiedzi na konkretne pytania, ale o samodzielne odkrywanie tych odpowiedzi i o kontakt z książką, jako taką. Encyklopedie dla dzieci,m zwłaszcza te larousse'a, są zupełnie inne niż klasyczne, dla dorosłych. Mają dużo obrazków, niespodzianek, tekst napisany jest przystępnie dla maluchów, porównania i przykłady również są bardzo obrazowe i dostowane do wyobraźni i wiedzy dzieci.No i poruszają zupełnie inne problemy, czasami wcale nie naukowe(słynni bohaterowie, mity, rycerze itp) Mój syn uwielbia oglądać te encyklepiedie w łózku, przed snem.Jakoś nie wyobrażam sobie położenia mu zamiast książki na kolanach laptopa Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj21 Re: Encyklopedie Larousse 23.04.10, 12:09 Moje dzieci mają 3 i 5 lat i też bardzo lubią tego typu książki. Dlaczego? Nie są nudne - na każdej stronie coś innego, jest tekst do czytania z dorosłym, są obrazki (możliwe samodzielne 'czytanie'), można opuszczać to co dziecko nie interesuje, skupić sie na tym co je wciąga Pozwalają na odkrywanie nowych tematów - my rozmawiamy z dziećmi o rzeczach które mamy w głowie a encyklpedie pokazują nowe inne kierunki, tematy do odkrycia W internecie to ja mogę wyszukać to co dziecko interesuje (chociaż i tak trudno znaleźć taką esencję w jednym miejscu i to w sposób dostosowany do wieku) ale żeby ono wiedziało co je interesuje warto mu pokazywać szerokie spektrum No i jeszcze jedno - ja akurat wszystkiego nie wiem a jak nawet coś wiem to nie zawsze umiem to przekazać w sposób dostosowany do potrzeb przedszkolaka Odpowiedz Link Zgłoś