Dodaj do ulubionych

co kupić?

27.05.10, 21:36
na chrzest dzieci siostry? Nie jestem mega bogata a sądząc po ostatnich
doniesieniach na temat prezentów komunijnych mam dreszcze wyobrażając sobie co
powinnam kupić... dzieci w wieku 2 i 4 lata. Podpowiecie co teraz się
praktykuje?
Obserwuj wątek
    • majka003 Re: co kupić? 27.05.10, 21:46
      Ja dostałam Pismo Święte ale nie takie dla dzieci z dedykacją i medaliki złote.A
      chrześniaczce dwa lata temu dałam po prostu pieniądze i Pismo Święte.
      • mamakevina1 Re: co kupić? 27.05.10, 22:08
        ok, ale jeśli pieniądze to ile? A z prezentów to bardziej ratują mnie te
        świeckie, ja nie kościelna jestem i pismo z rąk moich to jakimś fałszem
        poleci. Wypada zabawki? Może po złotym łańcuszku (płci obojga więc nie jestem
        pewna czy wypada)?
        Co Wasze dzieciaki dostały od tych nie rodziców chrzestnych?
        • freederike Re: co kupić? 27.05.10, 22:31
          jeżeli siostra nic ci nie sugeruje, to pieniędzy nie dawaj.
          Jak to ma być prezent-pamiątka możesz im sprawić zwieszki np.
          pierwsze litery imion w złocie lub srebrze i zabawki. Tak, żeby
          teraz miały radość z zabawek, a na pamiątkę zawieszki.
          To wersja full wypas, jakbym miała ograniczone fundusze postawiłabym
          tylko na zabawki, a pamiątkami i srebrnymi łyżeczkami niech się
          chrzestni martwią wink
      • ira_07 Re: co kupić? 27.05.10, 22:19
        A mnie zastanawia, po co takim dzieciom pieniądze? Ja bym kupiła krzyżyki albo Biblie.
        • majka003 Re: co kupić? 27.05.10, 22:41
          Bo mama najlepiej wie co dziecko potrzebuje.Akurat wtedy siostra chciała kupic
          fotelik samochodowy.
    • zazou1980 Re: co kupić? 28.05.10, 06:50
      ja miałam podobny problem w listopadzie - synowie mojego brata 3 i 5 lat dostali
      po dużym pudle lego (różne zestawy, ale pudła koniecznie w tym samym rozmiarze,
      żeby płaczów nie było). obaj zadowoleni, ale jeden mniej, bo akurat bardziej
      podobał mu się zestaw, który dostał brat...
      • zonkastonka Re: co kupić? 28.05.10, 08:25
        Myśle, że zabawki uzgodnione z rodziną. A co do prezentów to mnie skręca jak
        słyszę, że się teraz na komunie kupuje dzieciom laptopy i quady sad Ja mam to w
        głębokim poważaniu - swojemu CHRZEŚNIAKOWI na komunię 3 lata temu dałam 200 zł i
        Pismo Św. Fakt, że mało, ale budowaliśmy się wtedy i byłam bez kasy. W tej
        chwili dałabym pewnie z 500 zł i żadnych laptopów smile Uważam, że to gruba
        przesada i społeczne nakręcanie koniunktury. Potem jest tak, że ludzie pod byle
        pretekstem odmawiają przyjścia np. na komunię czy wesele, bo zwyczajnie nie stać
        ich na prezent za (zasłyszane) 1000 zł wzwyż.
    • mamakevina1 Re: co kupić? 28.05.10, 22:36
      Dziękuję za odzew, zarówno zawieszki jak i lego wydają się ok, zobaczę jak
      finansowo dam radę smile cieszę się że nie popełnię faux-pas kupując zabawki czy
      inne nie kościelne rzeczysmile
      Pozdrawiam.
      • annvangier Re: co kupić? 29.05.10, 12:02
        nie wiem co lubia te dzieciaki ale zestaw np biblia dzieciom plus bardziej
        laickie basnie - latne całe tekturowe(2latek)sa w matrasie i do tego moze jakis
        ładny ciuch, czy piłak tak zeby bylo i stosownie do sytuacji i do wieku, dla
        malych dzieci czesto najawznaiejsze jest bylo kolorowe

aha a rpopo klocków na allegro swego czasu wyczailismy takie drewniane, faceta
        jest stolarzem - moze cos w taki deseń jak lubią klocki - takie drewniane - w
        odroznienu do lego z jedna najczesciej opcją ukladania moga starczyc na dluzej i
        kazdy dzieciak zaleznie od wieku wykorzysta jak chce wink

a koszty dla dzieci sie nie liczą najlpeij umiec utrafić w gust , czasem
        naparwde bardziej ucieszy je zestaw do robienia baniek za 2 zlote niz hipermega
        cacko za 200
        • abdullah_abdullah Re: co kupić? 29.05.10, 14:45
          tylko sie nie pomyl i nie kup Tory w obrazkach albo Koranu + zesatw małego
          terrorysty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka