Dodaj do ulubionych

jaki fotelik samochodowy 9-18/25?

08.09.10, 12:39
zaczynamy się z mężem rozglądać za fotelikami samochodowymi od 9kg dla naszych bliźniaków, przeglądam różne strony i głupieje a rozbieżność cenowa też jest powalająca, napiszcie jakie foteliki wy kupiłyście lub o jakich macie dobrą opinię, nie da się ukryć, że cena ma dla nas znaczenie bo wszystko mnożymy razy dwa..
Obserwuj wątek
    • ponponka1 Re: jaki fotelik samochodowy 9-18/25? 08.09.10, 14:20
      belle_amie napisała:

> zaczynamy się z mężem rozglądać za fotelikami samochodowymi od 9kg dla naszych
      > bliźniaków, przeglądam różne strony i głupieje a rozbieżność cenowa też jest po
      > walająca, napiszcie jakie foteliki wy kupiłyście lub o jakich macie dobrą opini
      > ę, nie da się ukryć, że cena ma dla nas znaczenie bo wszystko mnożymy razy dwa.
      > .
      >
      Tylem do kierunku jazdy
      tu watki
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,116041912,116041912,Fotelik_od_9_kg_tylem_do_kierunku_jazdy.html
      forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe_.html
      • belle_amie Re: jaki fotelik samochodowy 9-18/25? 08.09.10, 14:47
        przeglądałam te wątki ale nie znajduje tam odpowiedzi, zależy mi na dowiedzeniu się jaki kto faktycznie kupił fotelik i jak się sprawdził w praktyce a nie tylko z opisu
        • ponponka1 Re: jaki fotelik samochodowy 9-18/25? 08.09.10, 15:37
          Ja mam Izi Combi izofix (montowanie na izofix) w moim samochodzie, Britax High Way montowany na pasy w samochodzie M

Izi jest w klasie 9-18 kg - dziecko siedzi wysoko, ma bardzo dobra widocznosc. Wszytskie Izi w tej klasie wagowej maja takie same siedziska - Kid jest montowany tylko tylem, Combi i tylem i przodem, Comfort tylko przodem. Wszystkie te typy sa w wersji montowania na pasy lub izofix. Izi jest lekko odchylony wiec najmniejszym dzieciom (tym od 9 kg) wygodniej. Nie jest to jednak kolyska wiec nie polecam dzieciom, ktore jeszcze same nie siadaja (nie mylic z siedzeniem). Bardzo stabilna kontrukcja przy montowaniu tylem, czy to na izofix, czy na pasy (macalam w samochodzie sasiadki). Dzieki stopie dociskowej jest miejsce na nogi (o co tak czesto sie martwia rodzice zamiast o glowe).

Britax jest w klasie 9-25 kg.I to widac i czuc jak wsadzisz tak dziecko wazace tylko 9 kg (dziecko w nim plywa). Fotelik jest typowo siedziacy. Fajny dla troche wiekszych dzieci - IMHO tak od co najmniej roku. Jest to u nas drugi fotelik - mala 19 miesiecy, jezdzi w nim tylko po miescie (nieduzym) i do przedszkola. W trasy jezdzimy moim samochodem, gdzie jest zamontowany Izi.

Najlepiej jakbys mogla pomacac i sprobowac zamontowac fotelik, posadzic dzieci. Na fotum chusty.info znajdziesz na pewno mamy z Twojej okolicy z fotelikami montowanymi tylem, ktore pozwola ci pomaca foteliki. Pisze to, bo foteliki w klasie 9kg + montowane tylem to nadal egzotyka w Polsce (niestety) i trudno zobaczyc je w sklepach. A zamowic i potem zwracac, bo sie nie miesci, nie pasuje dziecku, to strata czasu.

Jeszcze raz polecam te montowane tylem.

Zastanow sie czy juz musicie zmieniac fotelik? Jesli glowa dziecka nie wystaje i nie wazy wiecej niz zalecane w kolysce to mozna jezdzic. Moja mala jezdzila w kolysce jeszcze w lipcu (miala 17 miesiecy, 80 cm i 12 kg). Britaxa kupilismy na wyjazd do Polski....
          • belle_amie Re: jaki fotelik samochodowy 9-18/25? 08.09.10, 15:49
            no właśnie się ostatnio przyglądałam i tą główkę to mają tak na styk, na pewno jeszcze chwila minie zanim im zacznie wystawać ale nam też chwilę zajmie uzbieranie pieniędzy i znalezienie czegoś odpowiedniego, ostatnio jak ich mierzyłam to mieli 75cm, miesiąc temu Filip ważył 8,5kg a Mikołaj 8kg
            • ponponka1 linki do fotelikow 08.09.10, 16:12
              Britax (na moim jest napis High Way) ale to ten Multi-tech
              www.britax.se/bilbarnstol/multi-tech
              Gdzies slyszalam, ze Britax to brytyjska odmiana Romera (ja mieszkam w Norwegii i tu sa tylko Britaxy) i widze, ze Britaxa nie ma w Polsce ale moze jest ten sam tylko Rømer - wazne- montowany tylem?
              Izi Combi (tanszy niz Kid a tez montowany tylem) tu link do sklepow
              www.skapiec.pl/site/cat/2107/comp/421756
              • ponponka1 Re: linki do fotelikow 08.09.10, 16:14
                Juz wiem co pomieszalam w nazwachsmile
                Fotelik Britaxa to model Multi-Tech ale z pokryciem High-Line (taki plusz) wink
                • belle_amie Re: linki do fotelikow 08.09.10, 16:26
                  dzięki za te linki bo właśnie miałam problem ze znalezieniemsmile trochę są drogie te foteliki, które mi podesłałaś..zastanawiam się czy jest coś tańszego a godnego polecenia,
                  najchętniej kupiłabym montowany tyłem ale z tego co widzę to są te z górnej półki, nie chce wyjść na taką co oszczędza na bezpieczeństwie dzieci ale tak szczerze to na takie po tysiąc kilkadziesiąt złotych to mnie niestety nie stać..
                  • ruda_henryka Re: linki do fotelikow 08.09.10, 16:45
                    Ja w swoim aucie mam maxi cosi priori, odkupiłam używany od koleżanki. A ostatnio dostaliśmy od znajomych z holandii do drugiego auta taki sam fotelik i dowiedzieliśmy się, że to są tam bardzo popularne foteliki ze względu na jakość i bezpieczeństwo. nie wiem ile kosztują nowe, ale ja jestem bardzo zadowolona, ale najważniejsze, że młody też. dodam jeszcze ze młody jest duży, ale jest mu bardzo wygodnie.
                    • belle_amie Re: linki do fotelikow 08.09.10, 19:38
                      moja ciocia właśnie też poleca mi maxi cosi priori, cena nie jest tak powalająca jak tych innych, nowy kosztuje ok600zł a może udało by się znaleźć coś używanegosmile dzięki za informacje!
                      • ponponka1 Re: linki do fotelikow 08.09.10, 21:25
                        Priori jest montowany przodem. Mobi (albo tobi, nie pamietam nazwy) jest do montowania Tylem. Sprawdz cene. Bo moze niewiele drozszy a na pewno bezpieczniejszy.
                        • ponponka1 MC mobi 08.09.10, 21:30
                          MC mobi
                          www.maxi-cosi.com/no-no/bilseter/toddler/mobi
                          www.ceneo.pl/4434028
                          Warto dolozyc i miec cos naprawde bezpiecznego
                        • joshima Re: linki do fotelikow 08.09.10, 21:31
                          ponponka1 napisała:

> Priori jest montowany przodem. Mobi (albo tobi, nie pamietam nazwy) jest do mon
                          > towania Tylem.
                          Mobi tyłem... Ale Mobi IMO nie starczy do 25 kg, bo ma za krótkie oparcie, więc ja uznałam, że jednak szkoda pieniędzy.
                      • ponponka1 tu linki do filikow pokazujacych jak sie zachowuje 08.09.10, 21:48
                        dzeciko w foteliku montowanym przodem i tylem
                        www.youtube.com/watch?v=qqdtdHmW338&feature=related
                        www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA&feature=related
                        www.youtube.com/watch?v=K62Ea8Fs4ng&feature=related
                        www.youtube.com/watch?v=NMFPSStXfqE&feature=related
                        Warto tez sie zastanowic czy kupowac uzywany....bo moze byc to zbyt niebezpieczne. Foteliki starzeja sie - tzn. materialy jak plastik i styropian. Po 5-6 latach juz nie beda takie mocne jak nowe.
                        Uzywany fotelik mogl byc w wypadku....itd. Oszczednosc oszczednoscia ale warto zainwestowac w bezpieczenstwo dzieci....
              • joshima Wprowadzasz ludzi w błąd 08.09.10, 20:48
                ponponka1 napisała:

> Britax (na moim jest napis High Way) ale to ten Multi-tech
                > www.britax.se/bilbarnstol/multi-tech
                > Gdzies slyszalam, ze Britax to brytyjska odmiana Romera (ja mieszkam w Norwegii
                > i tu sa tylko Britaxy) i widze, ze Britaxa nie ma w Polsce
                Britax jest w Polsce. W każdym razie Britax Multitech można kupić zarówno przez sieć jak i w sklepie stacjonarnym.
                • ponponka1 Re: Wprowadzasz ludzi w błąd 08.09.10, 21:33
                  Daj linka zamiast mnie poprawiac. Ja szukalam przez ceneo i nic sad Tylko Izi i MC Mobi
                  • joshima Re: Wprowadzasz ludzi w błąd 08.09.10, 22:25
                    O mamo.

Osobiście kupowałam w Tym sklepie: swiat dziecka stacjonarnie bo chciałam pomacać.
    • joshima Re: jaki fotelik samochodowy 9-18/25? 08.09.10, 19:42
      belle_amie napisała:

> zaczynamy się z mężem rozglądać za fotelikami samochodowymi od 9kg dla naszych
      > bliźniaków, przeglądam różne strony i głupieje a rozbieżność cenowa też jest po
      > walająca, napiszcie jakie foteliki wy kupiłyście lub o jakich macie dobrą opini
      > ę, nie da się ukryć, że cena ma dla nas znaczenie bo wszystko mnożymy razy dwa.

Kupiłam Britax MultiTech 9-25 bo jest montowany tyłem do kierunku jazdy w całym przedziale wagowym.
      • joshima PS w praktyce 08.09.10, 20:44
        Bardzo stabilnie zamontowany. Bardzo wygodny (dziecko w nim smacznie śpi mimo że w tej klasie wagowej foteliki się już nie odchylają. Z resztą jechał w nim również siedmiolatek i też było OK.
    • magdeczka77 [...] 08.09.10, 21:44
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ponponka1 Re: jaki fotelik samochodowy 9-18/25? 08.09.10, 21:54
        magdeczka77 napisała:

> my używamy polskiego fotelika Ramatti Formula. Fotelik ma krzyżowe pasy bezpieczeństwa (5-punktowe), znacznie bardziej bezpieczne od zwykłych 3-punktowych. Jest wykonany z dobrego, elastycznego plastiku. Przekonał mnie do zakupu filmik - crashtest fotelika, o tu: www.motocaina.pl/Crash_test_fotelika_Ramatti,1,909,1682,1.html
        > Fotelik nie jest bardzo znany, bo firma jest polska, więc budżety na reklamę ma
        > w zł, a nie EUR;-/
        > m
        > ---
        > www.BananaTree.pl - oryginalne rzeczy dla Dzieci
        > W Warszawie dostawa gratis!

Rewlecja.W razie wypadku nie zgniota sie jajka....ale co z glowa? Poza tym testy wykonane przez firme. Widac jak niedokladnie dociagnal pieciopunktowe pasy i lalka po uderzeniu sie przechylila. W dobrze dociagnietych pasach dziecko nie ma prawa sie przechylic. W przypadku fotelika przodem to glowa jest najbardziej zagrozona i ZADNE pasy jej nie ochronie, ani pieciopunktowe ani skosnokrzyzowe. Jedynie ustawienie tylem do uderzenia (zderzenia przodem do kierunku jazy to 66% ) daje ochronew glowie, a jajk niech sie tluka.
        Czy ten producent wie, ze gra zyeicme dzieci?
        • ponponka1 Re: jaki fotelik samochodowy 9-18/25? 08.09.10, 21:57
          no i ten komentarz mamy pod

tapicerka jest rewelacyjna - mała o wiele mniej sie poci niż w innych fotelikach no i na koniec ważna informacja dla mam - te pasy nie łamią paznokci smile))

Zanada. Pot i paznkocie sa wazniejsze niz glowa
        • ponponka1 Re: jaki fotelik samochodowy 9-18/25? 08.09.10, 22:07
          ponponka1 napisała:

> magdeczka77 napisała:
          >
          > > my używamy polskiego fotelika Ramatti Formula. Fotelik ma krzyżowe pasy bezpieczeństwa (5-punktowe), znacznie bardziej bezpieczne od zwykłych 3-punktowych.

Aha - fotelika z trzypunktowymi pasami juz nie znajdziesz w klasie 0 - 18 kg. Wszystkie szanujace sie firmy montuja pieciopunktowe.....
    • semi-dolce Re: jaki fotelik samochodowy 9-18/25? 08.09.10, 21:51
      Podstawowym naszym fotelikiem jest mc tobi i jest bardzo ok. Drugim, używanym doraźnie (w drugim samochodzie) jest mc priori i tez jest ok, oba się rozkładaja do spania.
      • ponponka1 Re: jaki fotelik samochodowy 9-18/25? 08.09.10, 22:03
        semi-dolce napisała:

> Podstawowym naszym fotelikiem jest mc tobi i jest bardzo ok. Drugim, używanym d
        > oraźnie (w drugim samochodzie) jest mc priori i tez jest ok, oba się rozkładaja
        > do spania.

Oba sa montowane przodem a cena nie wiele mniejsza niz mobi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka