03.12.10, 10:41
Dziewczyny pomóżcie! Potrzebny mi jest śpiwór dla córki czteroletniej. Patrzyłam na allegro, ale albo dla maluchów, albo z materacem (?) i nic sensownego nie mogę znaleźć. Chciałam taki normalny do spania w łóżku, a nie turystyczny.
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: Śpiwór. 03.12.10, 10:51
      Ja widziałam w Decatlonie cune dziecięce śpiworki, niby turystyczne, ale z mięciutkiego materiału, miłego, i na pewno nadają sie do łóżka. Chciałam sobie kupic, ale one są jakoś do 1,4m, a ja mam aż 1,6m big_grin.
      Ale po co Ci spiwór do łóżka? Jest coś takiego jak kołdra i świetnie się sprawdza smile A jeśli dziecko sie rozkopuje to widac mu za ciepło. Mój jak mu chłodno to zawsze po uszy zakryty, a jak gorąco to rozkopany, ja nie interweniuje. A przeciez duzo młodszy od Twojej córeczki.
      • sonrisa06 Re: Śpiwór. 03.12.10, 11:03
        Dziękuję za odpowiedź. Niestety do najbliższego Decatlonu mam ponad 150 km sad Śpiwór jest mi niezbędnie i szybko potrzebny najlepiej już, wiec tylko allegro zostaje.
        Córka się w nocy odkrywa, śpi bez przykrycia i nawet jeśli jest jej zimno to się nie przykryje. Wczoraj spałam z nią (czego bardzo nie lubię) i przykrywałam co 5 minut. Dziś z nią nie spałam, zajrzałam do niej przed piątą - leżała na kołdrze, nogawki od piżamy podciągnięte, na nogach gęsia skóra. Cała była lodowata, nie mówię o rękach, nogach, ale plecy, brzuch, głowa, no wszystko po prostu jak sopel lodu i w gęsiej skórze. Przestraszyłam się do tego stopnia, że sprawdzałam czy oddycha. W nocy mamy w domu 17 stopni, a jak przyjdą mrozy większe (jak w zeszłym roku) to będzie 16.
        • k_masny Re: Śpiwór. 17.08.15, 11:09
          No przecież możesz zamówić na stronie Decathlonu. Szybko wysyłają.
      • mgd3 Re: Śpiwór. 03.12.10, 11:05
        Nie wiem skąd się bierze teoria, że jak dziecko zrzuca kołdrę to mu za ciepło. Ja w wieku dorosłym bardzo często budzę się z kołdrą na ziemi mając dreszcze i szczękając zębami z zimna. Więc tym bardziej dziecko które się wije jak piskorz - ono ma dużo więcej "emocji" w dzień, które sprawiają, że się miota w nocy.
    • aihnoa Re: Śpiwór. 03.12.10, 11:09
      Chodzi np. o coś takiego?
      allegro.pl/spiworek-spiwor-do-spania-116-122-nowy-i1348968312.html
      Trochę tego na allegro jest.
      Nie wiem, ile wzrostu ma Twoja córka, ale dla mojej taki na 116 na pewno by wystarczył.
      Mamy podobną temperaturę w domu i nam taki śpiwór dobrze ocieplony (plus czasem na to cienka kołdra) wystarcza.
      • sonrisa06 Re: Śpiwór. 03.12.10, 11:15
        No właśnie nie wiem czy coś takiego się sprawdzi. Ja mam takie wrażenie, może mylne, ze w czymś takim to trzeba się nauczyć spać, przekręcać się z boku na bok itp. Córka ma ok metr wzrostu, ale może lepszy byłby taki normalny śpiwór? Jak myślicie? Takie coś znalazłam, ale niezbyt mi się podoba uncertain takie sztuczne
        allegro.pl/disney-spiwor-piraci-simba-ksiezniczki-i1336599522.html
      • ancymon123 Re: Śpiwór. 03.12.10, 11:18
        Nie mam gromady dzieci, a tylko jedno i jedynie z obserwacji mojego malucha widzę, że jak mu zimno to sam się przykrywa (albo krasnoludki). I jakoś nie wydaje mi sie możliwe, żeby dziecko totalnie zmarznięte spokojnie sobie spało. Ale może się nie znam smile No i ja wogóle w nocy do syna nie zagladam, tylko śpie- może biedak zamarza, a potem jakimś cudem zawija sie w kołdre i rano jest już ciepły wink
        • sonrisa06 Re: Śpiwór. 03.12.10, 11:30
          Dla mnie tez jest to dziwne - jak ona może spać jak jej zimno? Ale tak jest i koniec. Jeśli jej nad ranem nie przykryję, to budzi się szczękając zębami i wtedy to się przykrywa pod sam nos smile
          Wymyśliłam ten śpiwór, bo przecież nie mogę (i nie chcę) spać z nią co noc i w kółko przykrywać.
          • sonrisa06 ancymon123 03.12.10, 11:40
            Możesz mi wkleić link do tych śpiworów z decatlonu? Tam jest dużo na stronie i w różnych cenach. O którym pisałaś?
            • ancymon123 Re: ancymon123 03.12.10, 12:26
              Ten mi sie podobał: www.decathlon.com.pl/PL/s10-junior-print-116977014/, ale do domu kupiłabym ten: www.decathlon.com.pl/PL/s20-junior-niebiesko-zielony-116977753/
              Te też sliczne i pewnie duuuzo cieplejsze: www.decathlon.com.pl/PL/sleepin-bed-camp-junior-116976691/
              Jednak w domu, gdzie jest zdecydowanie na plusie taki cieńszy wystarczy.
              • aihnoa Re: ancymon123 03.12.10, 13:05
                My mamy ten ostatni z decathlonowych - on jest z materacem, do spania na podłodze/w namiocie. Jest fajny, umiarkowanie ciepły, ale moje dziecko spada z tego materaca. I jakimś cudem wychodzi ze śpiwora. Do łóżka kupiłabym ten najtańszy, jest szerszy od mumii, będzie się wygodniej obracać.
                Choć dla mnie najwygodniejsze są te śpiworki, kt. podlinkowałam z allegro. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale moje dzieciaki w nich biegają, wchodzą na łóżka, obracają się bez problemu i śpią w dziwnych pozycjach. Wydaje mi się, że mniej krępują niż zapinany śpiwór, bo obracają się z dzieckiem. Pozdrawiam
                • sonrisa06 Dzięki! 03.12.10, 13:15
                  Dziękuję Wam! Już dzwoniłam do rodziny w Łodzi, kupią mi ten najtańszy śpiwór z decatlonu. Nie będę miała go co prawda z dnia na dzień, ale przecież jeszcze długa zima przed nami wink Myślę, że ten śpiwór jest dużo lepszy od tych, które są na allegro i ładniejszy smile Mam nadzieję, że się sprawdzi. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
          • stypkaa Re: Śpiwór. 03.12.10, 13:11
            Dla mnie tez jest to dziwne - jak ona może spać jak jej zimno? Ale tak jest i k
            > oniec. Jeśli jej nad ranem nie przykryję, to budzi się szczękając zębami i wted
            > y to się przykrywa pod sam nos smile

A ja mam pytanie - czy jak usypia to w jej pokoju też jest 17 stopni czy cieplej? Czy dopiero daleko w nocy robi się te 17 stopni?
            • sonrisa06 Re: Śpiwór. 03.12.10, 13:18
              Zasypia w temperaturze 21 - 20 stopni. W nocy nie ma kto podkładać do pieca wink więc mieszkanie się wychładza.
              • stypkaa Re: Śpiwór. 03.12.10, 13:31
                > Zasypia w temperaturze 21 - 20 stopni. W nocy nie ma kto podkładać do pieca wink
                > więc mieszkanie się wychładza.

Tak myślałam. Więc jeśli zasypia przy takiej temperaturze to jej się nie dziwię, że się odkrywa smile Bo pewnie ubrana jest też w piżamkę. A w nocy mało które dziecko samo się przykryje.

Spróbuj, jeśli chcesz oczywiście, tak jej przewietrzyć pokój i zakręcić grzejnik, żeby w momencie zasypiania miała te 17 stopni. I zobacz czy wtedy też się będzie odkrywała smile Śmiem wątpić. Chociaż oczywiście wyjątki się zdarzają smile
                Moi synowie zasypiają mając w pokoju ok. 18 stopni (my w ciągu dnia mamy w domu nie więcej niż 19, przed spaniem wietrzę i zakręcam grzejnik, chociaż w ten mrozy to biorę na 1, bo całkiem jak jest zakręcony to jest za zimno rano), nie ma problemu z odkrywaniem. A jak bywało tak, że było za ciepło w pokoju to od razu się odkrywali.
    • ulik80 Może to 03.12.10, 13:10
      allegro.pl/spiworek-spiworki-spiwor-becik-posciel-lozeczko-i1313822592.html
      • sonrisa06 Re: Może to 03.12.10, 13:17
        Fajny, widziałam go, ale troszkę drogi.
        • ancymon123 Re: Może to 03.12.10, 14:05
          Kurcze, jak możecie spać w takim zimnie, toż to jak w oborze, brrrr. Ja nie dopuszczam, żeby w mieszkaniu było ponizej 20 st. inaczej nos by mi odpadł smile No ale mieszkam w bloku i sobie grzejniki mogę odkręcić na maxa, jak mi zimno.
          • stypkaa Re: Może to 03.12.10, 14:31
            > Kurcze, jak możecie spać w takim zimnie, toż to jak w oborze,

Chyba nie byłaś w oborze nigdy big_grin Zapewniam Cię, że w takie mrozy jest tam o wieeele zimniej.

A ja sobie nie wyobrażam spać w temp. 20 st. i więcej. Nie ma czym oddychać jak dla mnie.
            A jak mi jest zimno to się ubieram grubiej, nie odkręcam grzejników na maksa. No ale co kto lubi i na co kogo stać wink My grzejemy dom gazem, więc zbankrutowalibyśmy grzejąc go do temp. 20 kilku stopni w takie mrozy.
            • ancymon123 Re: Może to 03.12.10, 15:07
              Wiem, że nie w temacie, ale mnie zdziwiłaś tym, że ogrzewanie gazowe jest takie drogie. Niedawno zmieniałam lokum i jak to bywa oglżdałam rózne miejsca, mieszkania itd. I w jednym domu wielorodzinnym było indywidualne ogrzewanie gazowe właśne i pośredniczka bardzo polecała jakoby było to bardzo ekonomiczne rozwiązanie, max. 200 zł miesiecznie zimą, a latem wiadomo, tyle co do ogrzania wody czyli z 50 zł/m-c. Koleżanka mi potwierdziła, że za swój kawałek bliźniaka 140 m takie mniej wiecej są opłaty. Więc to tanio wg mnie. Biorąc pod uwage, że nie ma czynszu... Ja płace teraz 760 zł czynszu (bez prądu jasna rzecz), bo zdecydowalismy sie jednak na mieszkanie w bloku (za to blisko wszystkiego), więc to ogrzewanie gazowe wydawało mi sie super oszczędnościowe. Hmmm...
          • leneczkaz Re: Może to 03.12.10, 15:08
            Też o tym pomyślałam. W 17 C to ja bym spała w kombinezonie narciarskim a potem w śpiworze tongue_out
    • jamamasynka Re: Śpiwór. 03.12.10, 14:51
      Mozne sama cos uszyjesz. Jak ja bylam mala i sie rozkopywalam to mama mi uszyla spiworek z kolderki.
      • sonrisa06 Do wszystkich 03.12.10, 15:58
        Dziewczyny, może to nie na temat mojego wątku, ale Wam odpowiem.
        W bloku mieszkałam pierwsze 4 lata swojego życia, niewiele pamiętam. Póżniej przeprowadziliśmy się i aż do ślubu mieszkałam z rodzicami w domu. Było tam ogrzewanie gazowe. Wygodne super, tylko sobie ustawiałam temperaturę na czujce w pokoju i tyle. Ale za wygodę się płaci. Miesięczny koszt ogrzania 80 m w domu moich rodziców wynosił (zimą) nawet 1500 zł. Masakra nie? No, ale wygoda była. Dwa lata temu rodzice zrezygnowali z ogrzewania gazowego (po prostu już ich nie było stać), założyli kominek z płaszczem wodnym. Jest taniej, ale narobić się trzeba (kupić drewno, porąbać, poukładać, a potem donosić do kominka, palić, popiół wybierać).
        Ja mieszkam teraz w miejscowości, gdzie gazu ziemnego nie ma, mamy piec taki na miał. To jest chyba najtańsze ogrzewnie, ale też bardzo pracochłonne. I niestety w domu jest ciepło tylko wtedy gdy się pali. Gdy wygaśnie to temperatura szybko spada. Dom mamy ocieplony, ale dach do wymiany. Może jak się ten dach wymieni i ociepli to nie będzie tak szybko to ciepło uciekać. Myślimy o tym, ale to ogromny wydatek, na razie tego nie przeskoczymy. I nie wierzcie, że ogrzewanie gazem ziemnym jest tanie - jest najdroższe zaraz po olejowym.
        • arnika_2 Re: Do wszystkich 03.12.10, 20:22
          a ja wrocę do tematu śpiworka, ponieważ u mnie z ogrzewaniem tak, jak u Ciebie i mój maluch (3,5) śpi w takim allegro.pl/spiworek-spiwor-do-spania-116-122-nowy-i1348968312.html a jak się w nim zaplącze,to woła, że się przekręcił hi hi hi, śpiworek znalazłam w sklepie kolorino/drewex i kosztował ok 90zł
    • marabut84 Re: Śpiwór. 17.08.15, 10:36
      Ja mam taki papillon-shop.pl/spiworek-do-spania-krateczka.html, wiem że robia też inne na wymiar.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka