Dodaj do ulubionych

Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K.

02.06.11, 12:17
Dawno mnie książka tak nie zakręciła...a tym bardziej mojego dziecka
z racji tego polecam wszystkim osobom ogarniętym szaleństwem nowoczesnej architektury-niebanalnej i oryginalnej w wydaniu dla dzieciaków
5 latka i 12 latek wydzierali sobie knigęsmile
wydawnictwo :dwie siostry
https://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/tytuly/domek/domek.gif
Aleksandra Machowiak i Daniel Mizieliński
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 02.06.11, 12:30
      D.E.S.I.G.N
      Miasteczko Mamoko
      - do kompleciku też polecamsmile
      https://wydawnictwodwiesiostry.pl/tytuly/design/design.gif
      https://wydawnictwodwiesiostry.pl/tytuly/miasteczko_mamoko/miasteczko_mamoko.gif
      • pasik Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 02.06.11, 12:36
        tak zastanawiałam się jeszcze nad miasteczkiem...chyba na urodziny kupię panniesmile
        Ktoś ma?
        • mmala6 Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 02.06.11, 12:38
          mamy domek, przyjęty bez entuzjazmu. leży i się kurzy. Młody dostał jak miał ok 5 lat.
        • olawka Re: mamy wszystko :) 02.06.11, 12:47
          Moja obecnie 8 latka od 2 lat wielbi DESIGN, nie może się już doczekać na zapowiadaną M.O.D.Ę. (w zeszłym roku byłysmy na spotkaniu z autorką tekstu), DOMEK też często "odwiedza", młodsza 6-latka ma oba Mamoko - i zachwycona poszukuje coraz to nowych szczególików, w podobnym szczególkiowym stylu polecam kolorwego MUKA smile
          Generalnie czego się Dwie siostry nie dotkną to SUKCES !

Ostatnio nabylam Zwierzaki cudaki - wyglądają bosko, ale jeszcze nie wręczyłam
        • kropkaa Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 02.06.11, 12:50
          My mamy. Jest naprawdę ciekawe, dzieci sobie śledzą bohaterów, leżą i wpatrują się w karty. Ale ostrzegam, że trzeba złapać bakcyla - to rodzic musi "ściemniać" i wymyślać akcję na żywo. Mnie to tak średnio idzie, tatusiowi świetnie - sama podsłuchujęwink
          Pierwozworem jest "Gdzie jest tort", kupiłam z ciekawości, ale Momoko lepsze. Przez ten "Tort" bardzo się przy okazji zniechęciłam do wydawnictwa EneDueRabe, już nigdy z ich usług nie skorzystam; właśnie z powodu "Tortu" u nich kupowałam i okazało się, że gra nie warta świeczkiuncertain
        • slonko1335 Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 03.06.11, 12:16
          > tak zastanawiałam się jeszcze nad miasteczkiem...chyba na urodziny kupię panni
          > esmile
          > Ktoś ma?

moje dzieciaki kochają Miasteczko, od tej książki mój syn zaczął przygodę z książkami bo wcześniej nie chciał nawet zajrzeć a Miasteczka z rąk mu wydrzeć nie mogłam....właśnie muszę zakupić nową średniowieczną wersję.
    • manna_poranna Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 02.06.11, 15:20
      mojej kupiłam na Gwiazdkę (miała ponad 4 lata) ale kompletnie jej nie zainteresowała ta książka. Natomiast "Kto kogo zjada" (Wyd. Znak, ale ta sama para autorów) duuużo fajniejsze się okazało.
      • agni71 Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 02.06.11, 18:40
        DOMEK jest super, ale raczej dla ciut starszych dzieci, tak od 6 lat.

• mamachlopca1 Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 02.06.11, 18:46
          moj syn(5,5 lat) domku jakos nie tyka sie.ale za to design jak najbardziej sie przyjalwink
    • donkaczka Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 02.06.11, 20:47
      mam wszystkie, domek i design na razie powoli sa odkrywane - dzieci ponizej 5 lat - ale mamoko super
      kto kogo zjada tez uwielbiaja, gdzie jest tort, gdzie moja siostra, wszelkie wimmelbuchy, dopadlam tez robinsona cruzoe w formie tylko obrazkowej - piekny, tez kochaja - do dostania na francuskim amazonie "ajubel"

i wszelkie ksiazki typu pop-up, w super cenach sa na brytyjskim amazonie
      poki nie potrafia czytac ilustracje to podstawa smile
      • aga_sama Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 03.06.11, 11:37
        Domek od półtora roku jest czytany regularnie. Na design był za mały (dostał go jako niespełna 4-latek), więc rodzice się wyedukowali i książka poszła do 7-latki, która jest nią zachwycona. Ciąga rodziców do domoteki i kawiarni empik oglądać lampy smile

Mamoko to hit od ponad roku. Wyciągane, oglądane, czytane kilka razy w tygodniu. Teraz na dzień dziecka dostał "dawno temu w mamoko" i śpi z tą książką smile

Te książki są świetne z jeszcze jednego, mniej oczywistego powodu. Styl mizielińskich jest specyficzny. W zalewie słodkich księżniczek, postaci z komputera i taniego kiczu w literaturze dla dzieci ich ilustracje to nowa jakość. No trochę brzydkie, realistyczne inaczej, pokazują dziecku zupełnie inną wrażliwość wizualną.
        • iwonka_81 Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 03.06.11, 11:46
          Mój dostał Miasteczko Mamoko na Dzień Dziecka ale zachwytu nie masad obejrzał na szybko i powiedział, że nie lubi tej książki. Liczę, że da się jednak przekonać, codziennie próbuję z nim "czytać" i może mu się spodoba.

A może jest za mały? Ma prawie 3 lata
          • pasik Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 03.06.11, 12:14
            nie każdemu dziecko "podpasi" tak jak z zabawkami.
            Nieraz warto odłożyć na pół roku na półkę książkę potem wrócić.
            Nic na siłę.
            Patrzę ma córkę jak zaśmiewa się z dziwnych domków to aż radość bierze.
            Ze starszym przeszukujemy książkowych projektów w internecie.
            Przy okazji opcje wyszukiwania pozna, angielski podszkoli sporo dyskusji na temat funkcjonalności brył
            przykładowo
            suitcase house
          • mama_pyzuni Re: Książkowo /prezenty/ D.O.M.E.K. 03.06.11, 12:30
            Ale książek w tym stylu (obrazkowych z ogromną ilością szczegółów i wątków na każdej stronie) nie da się dziecku po prostu "dać"... Zwłaszcza tak małemu.
            Duża rola w czytaniu, interpretowaniu i wyobraźni rodziców. Najpierw proponuję obejrzeć okładkę, gdzie większość bohaterów przedstawiona jest z imienia i potem począwszy od pierwszej strony odszukiwać wybraną postać i śledzić ich losy przez kolejne karty (oczywiście rodzic musi dodawać komentarz, tworzyć dramaturgię itp. wink )
            Kolejne czytanie to odnajdywanie większej ilosci postać, śledzenie kilku wątków jednocześnie, w zależności od tego, czy dziecko nadąża.
            Zapewniam Cię, że po kilku takich czytaniach z Tobą dziecko samo weźmie książkę i będzie ją opowiadać na głos po swojemu smile
            Ja osobiście nie przepadam za takim typem literatury, ale poświęcam się, bo moje dzieci w wieku między niespełna 3 a 9 lat je uwielbiaja!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka