Dodaj do ulubionych

bidony SIGG

30.09.11, 15:07
Witam,
Jakiś czas temu po przeczytaniu pozytywnych opinii na temat bidonów SIGG postanowiłam zakupić takowy mojemu maluszkowi. Generalnie bidon jest super, młody uwielbia go, ale jest jedno ale. Mianowicie jak szukałam opinii to znalazłam (również w opisie bidonów), że są powleczone jakąś żywicą, która zapobiega przenikaniu zapachów. No i guzik, strasznie mnie irytuje to, że choćbym nie wiem jak go wymyła to i tak czuję wymieszane zapachy z picia, a w ostateczności zapach mydła, którym myłam (chwilowo, bo ostatecznie wracamy do punktu wyjścia). Podpowiedzcie użytkowniczki tych bidonów, jak Wy je myjecie, co można zrobić, żeby pozbyć się tego niezbyt przyjemnego zapachu?
Obserwuj wątek
    • donkaczka Re: bidony SIGG 30.09.11, 15:32
      wrzucam do zmywarki, czego podobno sie nie powinno robic
      co do zapachow - u nas tylko woda do picia, wiec nie mam doswiadczen
      • aloen Re: bidony SIGG 30.09.11, 15:55
        ze zmywarką muszę spróbować, bo jakoś nigdy nie było okazji, bo zawsze w użyciu (młody niechętny do picia z czegoś innego ech:/, kocha bidonsmile), ja rozcieńczam sok wodą (1:3), gdyby była w nim sama woda to nie byłoby problemu
        • jagaa Re: bidony SIGG 30.09.11, 16:08
          Ja raz na jakiś czas przelewam wrzątkiem, zero zapachów. Poza tym myję szczotką do butelek.
          W bidonie syn nosi soki różne, wody smakowe itp.
          • jagaa szczotka do czyszczenia 30.09.11, 16:12
            Taką oryginalną znalazłam na allegro: allegro.pl/szczotka-do-czyszczenia-butelki-sigg-i1835614908.html ale oczywiście nadaje się kazda inna smile

• silje78 Re: bidony SIGG 30.09.11, 16:12
      też przelewałam wrzątkiem. to powinno pomóc. zwłaszcza, że wlewasz rozcieńczony sok.
      • aloen Re: bidony SIGG 30.09.11, 17:31
        szczotkę mam, zakupiłam w nadziei, że może pomoże, bo nie jestem w stanie inaczej domyć, ale nic z tego... Wrzątku nie próbowałam, bo wydaję mi, że na etykiecie po zakupie widniał napis, że nie można wlewać płynów o temperaturze powyżej 40 stopni... W takim razie pozostaje poszukać wiadomości na ten temat i przetestować jeszcze wrzątek. Strasznie mnie to wkurza, bo jak chcę młodemu dać samej wody to mam poczucie, że ona po prostu śmierdzi...no więc pozostaje rozcieńczony sok.
        • jagaa Re: bidony SIGG 30.09.11, 21:56
          Wrzątek wielokrotnie wlewałam do bidonu i gwarantuję, że nic się nie dzieje. A moim zdaniem to jedyna skuteczna metoda.
          • aloen Re: bidony SIGG 30.09.11, 23:16
            Faktycznie wrzątek rozwiązał sprawęsmile. Tak sobie myślę, że albo coś źle przeczytałam, albo może dotyczy do wyłącznie tego, żeby nie trzymać w nim napojów w wyższych temperaturach, no bo fakt faktem nagrzewa się strasznie szybko i może poparzyć. Poza tym skoro można myć w zmywarkach, to ten zapis o temp. wyższej niż 40 stopni nie miałby sensu, bo w zmywarce temp. jest wyższa.
            Dzięki za rady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka