iwonagos 07.08.12, 10:31 Które kupić dla pierszoklasiostki? kulkowe, czy wieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_wp Re: pelikan graffix 07.08.12, 10:57 Na początek to chyba raczej ołówek, dzieci rzadko kiedy zaczynają pisanie od pióra, potem wybrałabym wieczne.Syn miał i ołówek i pióro wieczne, sprawdziły się bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina266 Re: pelikan graffix 07.08.12, 11:09 W pierwszej klasie zdecydowanie ołówek. Jak dla mnie to ono za grubo pisze. Syn wolał zwykłe ołówki. Odpowiedz Link Zgłoś
beautywomen Re: pelikan graffix 07.08.12, 11:33 U nas dzieciaki piszą piórem, tylko w ćwiczeniach ołówkiem, ale zeszyty czy to z matematyki czy j.polskiego tylko pióro wieczne, nie kulkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: pelikan graffix 07.08.12, 12:31 Kupić to, czego wymaga nauczycielka Syn używał na początku samego ołówka, dopiero chyba po pierwszym półroczu zaczęli używać pióra wiecznego. Miał griffixa, ale średnio mu podeszło. Teraz pisze zwykłym piórem Zenith lub Bic Easy clic. Odpowiedz Link Zgłoś
natalek79 Re: pelikan graffix 07.08.12, 18:11 Napewno na początek ołówek - z nową podstawą to conajmniej 3-5 mies. pisania olówkiem. Później wedle uznania lub propozycji nauczyciela, bo jedni wymagają pióro wieczne, a inni nie narzucają rodzicom. Ja zdecydowanie polecam pióro wieczne - wyrabia rękę, a pismo jest naprawdę dużo ładniejsze niż długopisem czy kulkowym (z obserwacji córki). Sam wybór pióra, gdy przyjdzie co do czego to też dałabym dziecku popróbować różne - mojej córce pisało się dobrze, ale jednym razem zapragnęła jakieś z HM w markecie i to było świetne, odpowiednia stalówka i dobrze jej "leżało" w dłoni. Była nim zachwycona i gdy wreszcie pękło przy skręcaniu (nie wymagajmy cudów za 11 zł z mazikiem ) biegłam do marketu po kolejne. Nie wiem jaka to była firma, może Majewski, bo od nich właśnie po marketach te na licencjach są artykuły... Odpowiedz Link Zgłoś
dammma Re: pelikan graffix 07.08.12, 23:51 Natalek- a skąd takie wnioski? "Napewno na początek ołówek - z nową podstawą to conajmniej 3-5 mies. pisania olówkiem." U nas dzieci nigdy nie pisały ołówkiem- od początku piórem wiecznym lub kulkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
natalek79 Re: pelikan graffix 08.08.12, 12:29 Z mojego miejsca pracy czyli szkoły oraz z doświadczeń dwójki własnych dzieci... Nie wiem czy to dobrze czy nie, że dzieci które dopiero uczą się pisać literki od razu dostają pióro, widać co kraj to obyczaj i nie ma co komentować i drążyć tematu. Odpowiedz Link Zgłoś