Dodaj do ulubionych

pieluszki wielorazowe

22.10.12, 19:44
Witam!

Czy używanie pieluszek wielorazowych? Jeśli tak, to któych? Gubię się w tych kieszonkach, formowanych, otulaczach, wkładach jedno i wielorazowych... masakra jakas.

Chciałabym ukierunkować się na któreś... ale nie wiem:

a) które są wygodniejsze w użytkowaniu,
b) tańsze,
c) uniwersalne,
d) ile sztuk kupić aby móc prać na spokojnie powiedzmy co 3 dni... ??

Jeśli macie jakieś doświadczenia... BARDZO PROSZĘ o porady ! smile
Pozdrawiam
Gorzata

Obserwuj wątek
    • markoco29 Re: pieluszki wielorazowe 22.10.12, 20:43
      forum.gazeta.pl/forum/f,61482,pieluszki_wielorazowe.html
    • panizalewska Re: pieluszki wielorazowe 22.10.12, 20:57
      Hej hoooo smile
      Jest całe osobne forum o pieluchach wielorazowych.

My używamy chyba "kieszonek". To takie majtasy 2-warstwowe, wewnętrzna to polarkopodobne coś, zewnętrzna to PUL, czyli ceratopodobne coś, co przepuszcza powietrze, a niemowlęcych "skarbów" nie wink

Nie próbowaliśmy żadnych innych rodzajów, te wydały nam się najwygodniejsze.

Co do tego, że tańsze, to znalazłam najtańsze na Allegro, firmy Bobo Lider. Ich jakość jest dyskutowana, nam zupełnie wystarczają, jesteśmy usatysfakcjonowani. Z wkładem bambusowym kosztują bodajże trochę ponad 20 zł/szt. Są też kieszonki i po 80 i 150 zł/szt. Jak sobie stryjenka życzy. Możesz kupić po jednej używanej na Allegro z jakiś wypasionych firm i różnych systemów montażu i posprawdzać który Wam najbardziej pasi.

Wygoda kieszonek - tak smile Jak się upierze i wyschną to za jednym zamachem wkładasz wkłady do wszystkich i jak przewijasz dziecko to już nic nie kombinujesz ze składaniem, tylko zmieniasz majtasy jak zwykłe pieluszki 1-razowe. Trochę zabawy z nimi jest tak na raz, ale ja to robię razem z Kluską, tj ona leży na podłodze, a ja z nią rozmawiam i pokazuję jak składam te kolorowe pieluchy, Kluska zafascynowana bo kolorowe i się rusza wink

Ile sztuk? Trochę ciężko prać raz na 3 dni, tak szczerze, chyba, że masz naprawdę hermetyczny pojemnik. Ale serio - tak czy siak kupy trzeba spłukiwać od razu, siku płukać, bo materiał stęchnie szybciej. U nas mąż odwala większość brudnej roboty wink Pierzemy codziennie. Mamy jakieś 25 sztuk kieszonek i prawie 2 x więcej wkładów, większość bambusowych, niektóre takie frote z mikrofibry. Kieszonki schną kilka godzin w lecie i sezonie grzewczym, w okresach przejściowych prawie cały dzień, zależy gdzie mieszkasz (my blisko lasu, większa wilgotność).

Wkłady z bambusa schną dobę, z mikrofibry sporo szybciej. Bambus jest mega chłonny a cieńszy, a mikrofibra grubsza a mniej chłonna. Tak czy siak potrzeba sporej szuflady w komodzie, żeby pomieścić same pieluchy wink

Są różne kieszonki - na rzepy i na napy, my używamy na napy, generalnie ok. Czasami przeciekają. Może to zależy od jakości wkładów bambusowych, albo od tego, że nasza Kluska sika hektolitrami wink Śpi z nami, więc żeby nie masakrować materaca na wszelki wypadek śpi jeszcze na złożonym na 4 prześcieradle i git.

Tak czy inaczej, dobrze jak pieluszki mają regulowany obwód nie tylko w pasie, ale i w udkach.

A, jeszcze o wkładkach takich bibułkowych do pieluch. Dla mnie generalnie o kant d**y potłuc. Bo ich zadaniem ma być niby trzymanie kupska z dala od pieluchy, żeby się lepiej prała. Przy niemowlęciu na samym mleku - sens absolutnie żaden, bo sra musztardowymi papkami, które przelecą przez wszystko wink a starsze dziecko, no cóż, jak kupa jest dalej od pieluchy to lepiej się trzyma skóry dziecka. Dla mnie dalej bez sensu. Nie po to kupuję "oddychające" pieluchy, żeby zaklajstrować pupę dziecka kupą na amen wink A niech się nie dopierze. Jak nie za pierwszym razem, to za drugim. No i wkładać tą bibułkę za każdym razem, pilnować przy przewijaniu, żeby była na swoim miejscu, nieeee no po co?

Mam nadzieję że coś Ci pomoże to co napisałam smile
      Pozdrawiam!
    • joshima Re: pieluszki wielorazowe 22.10.12, 22:43
      ammasiago napisała:

> Czy używanie pieluszek wielorazowych?
      Ja używam. Niemal od samych narodzin mojej córki. Na początku używałam tylko bawełnianych formowanek, prefoldów i dobrej jakościowo tetry w komplecie z otulaczami PUL. Teraz, kiedy moja córka podrosła używam kieszonek PUL one-size z wkładami chłonnymi. sporadycznie formowank i prefoldy z otulaczami PUL lub wełnianymi.

> Chciałabym ukierunkować się na któreś... ale nie wiem:
      > a) które są wygodniejsze w użytkowaniu,
      > b) tańsze,
      > c) uniwersalne,
      > d) ile sztuk kupić aby móc prać na spokojnie powiedzmy co 3 dni... ??
      a) Najwygodniejsze to są chyba AIO (tj wszystko w jednym) zdejmujesz, pierzesz suszysz i zakładasz ponownie. Niestety mają wady. Długo schną i są drogie.
      b) najtańsze są pieluchy tetrowe i prefoldy w połączeniu z otulaczem, poza tym schną szybko więc nie potrzeba ich tak dużo jak AIO. Pieluchy tetrowe są też najbardziej uniwersalne chyba, tj można ich używać od noworodka do kilkulatka. Tylko otulacze trzeba zmieniać na kolejne rozmiary.
      d) co trzy dni to nie polecam. Chyba lepiej co dwa. Ale jak się uprzesz, że co trzy dni, to musisz mieć zapas na 5-6 dni. Trzy dni używasz i zbierasz do wyprania a ze dwa dni Ci schną. W zależności od dziecka i pieluch na dzień potrzeba od 8 do 12 sztuk.

Ja się przekonałam do kieszonek PUL. Można je kupić stosunkowo niedrogo. Sama kieszonka schnie szybko, wkład znacznie dłużej. Można mieć więc mniej kieszonek a dużo więcej wkładów (od biedy jak wkłady nie wyschną to można włożyć tetrę czy prefold).
      • ponponka1 temat rzeka :) 23.10.12, 10:22
        Bo rodzajow pieluszek od groma. Dlatego musisz postawic priorytet - tanio czy najwygodniej (pisze najwygodniej, bo wielorozwoki sa wygodne wszystkie smile )

a) które są wygodniejsze w użytkowaniu,
        b) tańsze,
        c) uniwersalne,
        d) ile sztuk kupić aby móc prać na spokojnie powiedzmy co 3 dni... ??

A) Wszystko w jednym. Jedne z najdrozszych
        b) najtansze - kupujesz biale reczniki w Ikei i tniesz na paski, ktore zszywasz warstwami (trzy lub cztery), na drutach dziergasz z WELNY 100% majtasy i kapiesz je w lanolinie. Wiecje dowiesz sie na forum wielorazowek smile
        c) najbardziej uniwersalne sa otulacze (PUL lub welniane) plus wklad (frotte, polar, bambus)
        d) Wszytsko zalezy od dziecka. jak sika malo a czesto - wiecej. Jak duzo a rzadko - mniej.

Idz na forum smile
        • tytanowamalpa Re: temat rzeka :) 26.10.12, 22:25
          Tego jest tyle, ze nikt tutaj gotowca nie wysmaruje. Na odpowiednie forum wio i czytać wink

Ps. No da się co trzy dni prać... Ja piorę smile, bo i tak mam problem żeby uzbierac całą pralkę. ALE nie mam zakupanych pieluch to sobie mogę siuśki trzymać tongue_out Pojemnik tez mam ok. Więcej jak trzy dni bym nie trzymała. Mam jakąś taką schizę, że "coŚ' się stanie. Tylko jeszcze nie wiem co. Nie sprawdzałam... indifferent
          • joshima Re: temat rzeka :) 26.10.12, 22:51
            tytanowamalpa napisała:

> Mam jakąś taką schiz
            > ę, że "coŚ' się stanie. Tylko jeszcze nie wiem co. Nie sprawdzałam... indifferent
            Pieluchy Ci spleśnieją smile
    • syswia Re: pieluszki wielorazowe 27.10.12, 03:18
      ja uzywalam przy pierwszym synu i bede uzywac przy drugim

przez pierwsze tygodnie uzywalam prefolds z malymi (rozmiarowo) otulaczami, a nastepnie kieszonki one-size - niecale dwa lata (syn mi sie dosc wczesnie odpieluchowal i za dnia i w nocy)

kieszonki one-size sa bardzo ekonomiczne, ale moim zdaniem troszke za duze dla noworodka (stad prefoldy na poczatku, ktore sa tanie)

kieszonki musza miec zewnetrza warstwe z PULa
      napy sa lepsze niz rzepy (rzepy sie mechaca w praniu)
      jesli uzywasz otulaczy z wkladami, to zwroc uwage, czy otulacze maja dodatkowe zabezpieczenie wokol nozek (np marka Thirsties) - unikasz w ten sposob przemokniecia bokiem
    • ammasiago Re: pieluszki wielorazowe 27.10.12, 12:34
      dzięki dziewczyny!

właśnie takie praktyczne info było mi potrzebne

po napisaniu posta znalazłam wątek wielorazowych pieluszek i nawet myślałam, że usunęłam to pytanie - ale jak widać nie wink i bardzo się cieszę, że mi pomogłyście

ps założyłam wczoraj na fejsie grupę dla mam z Poznania aby umawiać się na wspólne spacery albo zabawy z dzieckiem -> coś na kształt www.youtube.com/watch?v=Q_R4kx5gg48
      niestety grupy zabawowe to koszt 42zl za spotkanie więc wymyśłiłam,że czemu by nie organizować tego samemu?smile

moja grupa na facebooku to Mamy z Poznania - wpadnijcie, podyskutujemy trochę wink

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka