Dodaj do ulubionych

gofrownica

25.11.16, 14:17
nie wiem dlaczego nie działa mi wyszukiwarka, jest napisane, że nie mogę wyszukiwać na tym forum....
A chciałam Was zapytać o dobrą gofrownicę. Mam teraz jakąś eldom i nie wiem czy coś robię nieumiejętnie ale wogóle mi się gofry nei pieką. Kiedys szukając tego przyczyny wyczytałam, że gofrownica powinna mieć dużą moc...
Czy możecie podzielić sie opiniami. Być może robię złe ciasto... chociaz zwykle z jakiegos przepisu nie z glowy..
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: gofrownica 25.11.16, 14:22
      gofrownica powinna mieć moc co namniej 1000 W. Jeszcze lepiej 1200 watów.
      Nie polecę współczesnych modelów, bo uzywam "starożytnej"
    • katkago Re: gofrownica 25.11.16, 14:46
      Ja mam gofrownicę MPM, moc 1400W. Gofry wychodzą pyszne i chrupiące.
      • misoune Re: gofrownica 26.11.16, 21:15
        Ja też, jesy fantastycNa, z regulowaną mocą.
    • verika Re: gofrownica 25.11.16, 21:01
      Jedyne sensowne gofrownice w domowym użyciu, z których wychodzą pyszne gofry, chrupiące, upieczone a nie ugotowane ma firma DEZAL, sporo tego na allegro, ceny różne, modele różne, ale z każdej to prawdziwe gofry smile
      • biala_ladecka Re: gofrownica 25.11.16, 21:44
        Potwierdzam, tylko dezal.
        • puenta1 Re: gofrownica 26.11.16, 08:22
          Tak tez mam Dezal kilka lat i polecam bardzo.
          A do gofrow dobrze dodac rozpuszczone maslo i wtedy sa jeszcze smaczniejsze.
          • verika Re: gofrownica 26.11.16, 09:21
            Dokładnie - MASŁO, nie olej, jak to często w przepisach, nie jakieś tam margarynowate, tylko pełne masło.
          • mai-ra3 Re: gofrownica 13.02.18, 14:33
            Potwierdzam - trzeba dac masło, bez tego gofry nie wyjdą. Tyle że ja daję normalne, lekko miękkie masło, nie rozpuszczam.
            • saszanasza Re: gofrownica 13.02.18, 19:28
              mai-ra3 napisała:

> Potwierdzam - trzeba dac masło, bez tego gofry nie wyjdą. Tyle że ja daję norma
              > lne, lekko miękkie masło, nie rozpuszczam.

ZAWSZE robię na oleju i są wyrośnięte i chrupiące. Raz zrobiłam na maśle, nie zauważyłam różnicy, żadnej! gofry wyrosły tak samo jak na oleju, więc robię na oleju, bo tak wygodniej.
              Również posiadam i polecam Dezala.
      • afro.ninja Re: gofrownica 26.11.16, 14:51
        W dezalu wychodza super gofry belgijskie. Lepsze niz na miescie.
        • mkgc Re: gofrownica 26.11.16, 20:40
          tylko Dezal - najlepsze gofry i maszyna na lata!
    • ktosco Re: gofrownica 26.11.16, 22:08
      To podzielcie sie przepisemsmile
      • aniam123 Re: gofrownica 26.11.16, 22:15
        Właśnie jemy smile. Upieczone oczywiście w gofrownicy DEZAL. Przepis poniżej, mleko zastąpiłam kokosowym, a mąkę pszenną orkiszową bio - są przepyszne. Niestety forum nie pozwala wstawić linka sad. Podobno "wykryto spam". Wpisz w google: "moje wypieki" i "gofry pyszne i chrupiące".
        • kinia117 Re: gofrownica 26.11.16, 22:24
          a który model macie? ten najgrubsze oczka"? w sensie 3 na 5 czy trochę mniejsze?
          • aniam123 Re: gofrownica 26.11.16, 22:40
            Ja mam mniejsze, tradycyjne.
            • tomczynskam Re: gofrownica 26.11.16, 23:39
              DEZAL, CHYBA Z 1800 WAT, dodaję do ciasta wodę jajka, mleko, sól,cukier, rozpuszczony tłuszcz-margaryna masło, cukier waniliowy, ciasto gęste wypiekam i kładę na kratkę coby odparowało.
              U nas hit gofry z dżemem i bita śmietaną, mniam....
              • tomczynskam Re: gofrownica 26.11.16, 23:40
                zapomniałam oczywiście o mące, czasem proszek do pieczenia....
                Jesteśmy rodziną gofrowców, więcsmile
      • mkgc Re: gofrownica 28.11.16, 21:29
        Gofry
        (składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej)

I) 2 jajka
        1 szklanka mleka
        1 szklanka wody gazowanej
        1/3 szklanki oleju lub 1/4 kostki roztopionego masła (wystudzonego)
        2 łyżki cukru pudru
        2 szklanki mąki pszennej
        1 łyżeczka proszku do pieczenia

II)
        2 szklanki mąki pszennej
        2 szklanki mleka
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        szczypta soli
        1/3 szklanki oleju
        2 jajka (żółtka oddzielone od białek-piana)

Rozgrzać gofrownicę.
        Wszystkie składniki, poza białkami wrzucić do głębokiego naczynia. Zmiksować na gładką masę.
        Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
        Piec w suchej gofrownicy do zarumienienia. Studzić na kratce.
    • magia Re: gofrownica 28.11.16, 23:19
      Mam 15-letniego Philipsa Cucina 3w1 z wyciaganymi wkładami, które po użyciu wrzucamy do zmywarki. Niezniszczalna jest. Gofry wychodzą ideLne. Robię tylko drożdżowe (mój żołądek nie toleruje wody) wg przepisu PascalA, czasem belgijskie.
      Mniam.
    • gaga-sie Re: gofrownica 29.11.16, 11:03
      Ja też mam Dezal i jest ok. Kiedyś w Lidlu widziałam, że ich gofrownice mają dużą moc, ok.1800, ale nie znam nikogo, kto jej używa.
      • mai-ra3 Re: gofrownica 13.02.18, 14:34
        Mam z Lidla, jest bardzo dobra. Mogę polecić z czystym sumieniem wink
    • przyjaciolkaa Re: gofrownica 15.01.17, 12:57
      Nie wiem co jest przyczyną tego, że gofry Ci nie wychodzą. Podobnie jak koleżnaka wyżej używam dezala, gofrownica szybko się nagrzewa i w kilka minut mozna jeść gofry. Nie wiem jaki masz przepis na ciasto, może faktycznie tu lezy problem. Na wszelki wypadek podaje mój sprawdzony przepis.
      3 szklanki mąki
      1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
      2 szczypty soli
      1/2 szklanki cukru
      4 jajka, żółtka oddzielone od białek
      1 3/4 szklanki wody
      1/2 szklanki oleju
    • afroddytta Re: gofrownica 15.01.17, 13:41
      A ja od ponad 10 lat nie mogłam się zebrać do zakupu, bp własnie nie chciałam badziewia za kilkadziesiąt zł co to i tak gofry nie wyjdą, ani drogiej czy wielkiej profesjonalnej maszynerii wink
      Na szkolnej imprezie jedna z mam robiła gofry, okazało się, że koleżanka jej tę gofrownicę poleciła, bo tez jej ktoś polecił i wszyscy zadowoleni. Kupiłam na gwiazdke, już gofry robione kilka razy, z przepisów różnych bo tez bez jajka robię, teraz planuje takie z mąki owsiane, gryczanej itp. Gofry piecze rewelacyjnie, po 4 całkiem spore sztuki na raz. Ja polecam, cena ok 100 zł.
      www.ceneo.pl/35692434;pla?se=GbURRsztAQDXkx1mDC9cw6U3m_HZ5_bB&gclid=CJ-ShI-WxNECFYWRGwodfOQMKw#tab=spec
    • smg5 Re: gofrownica 17.01.17, 13:05
      To ja też się pochwalę, że w końcu spełniłam swoje "marzenie smile" i piekę bezproblemowo gofry, problemy skończyły się odkąd nabyłam gofrownicę Dezala; szybko się nagrzewa, gofry bardzo szybko się pieką i są chrupiące smile
      Wcześniej skusiłam się na tańszą MPM i porażka, nie dało się używać, przywierały, a dzieci nie mogły się doczekać kiedy w końcu pojawi się zjadliwy pierwszy egzemplarz.

• edziulk_a Re: gofrownica 16.05.17, 08:27
      Gofrownica powinna mieć dużą moc, bo inaczej nie każdy rodzaj ciasta na gofry będziesz mogła stosować. Mam gofrownice profi i ona ma 1300 W i radzi sobie bardzo dobrze. Gofry wychodzą idealne, nie są przede wszystkim gumowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka