Dodaj do ulubionych

Ubranka dla niemowląt - ankietka:)

14.08.06, 00:32
Kochane forumpowiczki!

Jestem mamą 2-letniego Maksia, z wykształcenia projektantką odzieży i właśnie
dostałam ciekawą posadę w firmie produkującej odzież dla dzieci i niemowląt.
Chciałabym poznac Wasze opinie na temat dostępnych na rynku ubranek dla
naszych maluchów.
Jeżeli któraś z Was chcialaby się wypowiedzieć na ten temat będę wdzieczna -
licze, ze wywiaze sie ciekawa dyskusja. Ja sama mam doswiadczenie w
projektowaniu głównie na rynek szwedzki, więc wszelkie uwagi beda dla mnie
bardzo cenne, a i chetnie podziele sie swoimi doswiadczeniami.
Chciałabym też zorientować się, czy moje subiektywne spostrzezenia ad.
polskich ubranek zostaną potwierdzone przez inne mamysmile
1. Czy kupujecie wyłącznie ubranka poslkich producentów, czy również
zagraniczne? Jeżeli jedne i drugie, to jakie istotne różnice w nich zauważacie
(tkanina, wzornictwo, funkcjonwalność itd)?
2. Czego ostatnio szukałyście w sklepach i nie mogłyście znaleźć?
3. Jak wkładane ubranka preferujecie lub preferowałyście? Chodzi mi o zapięcie
ubranek dla niemowląt.
3. Czy ubranka są z reguły "udane rozmiarowo i konstrukcyjnie"? Tzn. czy np:
zdarza wam się kupić ubranko gdzie jest zbyt mało miejsca na pieluszke, albo
np: nogawki są zdecydowanie za długie? Jakie problemy wystepuja najczesciej?
4. Jeżeli chodzi o wzornictwo to jakie ubranka, w jakim stylu preferujecie? Co
kupujecie najchętniej (czego wybieranie sprawia wam największą przyjemność)? W
co głównie ubieracie swoje dzieci?

Dziekuje Wam bardzo uwage. Jezeli tylko bedziecie zainteresowane z
przyjemnoscia pokaze Wam swoja pierwsza kolekcje stworzona dla maluchów.

Pozdrawiam serdecznie,
Madzia

Obserwuj wątek
    • agusmichal Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 14.08.06, 09:02

I jedne i drugie. Istotną różnicą jest jakość. Różnice: jakość bawełny
      (kupowałam sporo Polskich ubranek do czasu otwarcia nieopodal sklepu H&M. Teraz
      widze ogromną różnicę w jakości. A ceny niewiele wyższe), wzornictwo
      zdecydowanie na plus dla zagranicznych, funkcjonalność również.

Białe body z kołnieżykiem dla maluszka na 62. Takie odświętne na chrzest.
      Widziałam z tup-tup ale niestety granatowe.

ubranek dla niemowląt.
      Jak dzieci były malutkie to body zapinane kopertowo i pajacyki zapinane na
      całej długości. Oraz body i półśpioszki wkładane jak spodenki na nieuciskającym
      ściągaczu (idealne ma h&m) i takie same półśpioszki z nogawkami (też h&m)

raz miałam taki przypadek w bodziakach firmy UVA. Body jeszcze sporo za długie
      w kroku a rękawy już po łokiećsmile

Uwielbiam dresiki bawełniane dla maluszkówsmile dla starszych dzieci już nie ma
      takich fajnych jak do roczku. Idealnie dopracowane znów w h&msmile
      dla synka bojówki i koszulesmile dla córci spudniczki i sukieneczki w stylu
      bojówkowym. Kolory też są istotne - lubie kolory ziemi oraz połączenia z
      pomarańczem i khaki.
    • monikke Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 14.08.06, 10:27
      Witaj Madziu,
      Chętnię zobaczę Twoją pierwszą kolekcję. Jeśli możesz prześlij mi na mojego
      maila moni_niznik@tlen.pl Ja poszukuję dobrego producenta ubranek. Nie chce
      mieć u siebie w sklepie tej całej Chińszczyzny czy Turcji, która po kilku
      praniach nadaje sie do wyrzucenia. Prośba dziewczyny jeśli znacie dobrych i
      solidnych producentów to piszcie!
      A tak a propos ubranek dla niemowląt to zgadzam się z przedmówczynią:
      - bawełenka musi być bardzo mięciutka i przyjemna w dotyku,
      - dla niemowlaczków kaftaniki zapinane kopertowo. Tak małe dzieciaczki nie
      cierpią mieć wciskane coś przez głowę. Jeśli już trzeba, to otwór na główkę
      musi być odpowiednio duży (na ramionkach po bokach również kopertowe
      nachodzenie na siebie materiału)
      -śpioszki i pajacyki zapinane na całej długości, ułatwia to ubieranie maluszka
      a także przy zmianie pieluszki nie trzeba bobasa całego rozbierać
      - ja osobiście dla niemowlaczków preferuję piękne pastelowe kolory. Ubranka
      takie musżą być dla mnie przede wszystkim funkcjonalne i żeby dzidziuś się w
      nich swobodnie i wygodnie czuł.
      Dopiero od jakiegoś 6 m-ca preferuję wszelkie "udziwnienia" w ubiorze typu
      bojówki, małe "męskie" koszule, słodziutkie spódniczki i sukienusie.
      A jeszcze mi się przypomniało - W Danii w H&M kupiłam swojej córci UWAGA!!!
      body wełniane na zimę. Uwierzcie body bardzo cieplutkie i wogóle niedrapiące.
      Nie mogłam uwierzyć że jest to wełenka! Moja córcia ma już 5 lat ja dziękuję
      Bogu, że nie wydałam to body komuś innemu bo u nas w HM takiego nie widziałam a
      za 1.5 mieciąca przychodzi na świat nasza druga pociecha i na zimę będzie w sam
      raz!
      Pozdrawiam wszystkie frumowiczki
      • madax28 Do monikke 15.08.06, 22:29
        Dziękuje Ci bardzo za opinie. Przesle Ci zdjęcia swojej kolekcji, jak tylko
        zostanie przeszyta.

Pozdrawiam serdecznie,
        M.

monikke napisała:

> Witaj Madziu,
        > Chętnię zobaczę Twoją pierwszą kolekcję. Jeśli możesz prześlij mi na mojego
        > maila moni_niznik@tlen.pl Ja poszukuję dobrego producenta ubranek. Nie chce
        > mieć u siebie w sklepie tej całej Chińszczyzny czy Turcji, która po kilku
        > praniach nadaje sie do wyrzucenia.
    • agni71 Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 14.08.06, 16:59
      > 1. Czy kupujecie wyłącznie ubranka poslkich producentów, czy również
      > zagraniczne? Jeżeli jedne i drugie, to jakie istotne różnice w nich zauważacie
      > (tkanina, wzornictwo, funkcjonwalność itd)?

dla niemowlaczka mam i polskie i zagraniczne, przy czym te noworodkowe gł.
      polskie. Z zagranicznych firm - pajace z Mothercare. Jeśli chodzi o
      funkcjonalność to różnie z tym bywa - do 6 mies. życia nie zakładam nic przez
      głowę (a bodziaki np. z Mothercare w 7-pakach są właśnie tak zakładane),
      czpeczki tylko zasłaniające uszy (a zagraniczne firmy często mają takie
      kapelusiki, które zakrywają tylko czubek głowy). Dostałam trochę ciuszków od
      przyjaciółki w Stanach i wielu w ogóle nie zakładałam, bo np. pajace nie były
      rozpinane na całej długości (skądinąd swietne firmy Gap, Carter's, the
      Children's Place, Old Navy).

Tkaniny zazwyczaj lepsze zagraniczne, ale nie jest to absolutną regułą.
      Wzornictwo zagranicznych też zazwyczaj ładniejsze, ale np. pastelowe body
      Sofija z dziurkowanej bawełny bardzo dobrze się nam sprawują.

> 2. Czego ostatnio szukałyście w sklepach i nie mogłyście znaleźć?

Spodnie dresowe na szczupłą 4-latkę. Teraz królują takie spodnie na szerokiej
      gumie, całe przyszyte, nawet nie da się tego zwęzić. A przecież takie spodnie
      to podstawa w przedszkolu, zresztą mojej 2-latce uczącej się korzystać z
      nocnika też by się takie przydały. Albo powinny być robione z regulacją
      szerokości w pasie (jak w ciuchach ciążowych) albo chociaż na cienkiej,
      wpuszczonej gumce, żeby mozna sie było do niej dobrać i zwęzić spodenki.

> 3. Jak wkładane ubranka preferujecie lub preferowałyście? Chodzi mi o zapięcie
      > ubranek dla niemowląt.

Body kopertowe lub zapinane na całej długości z przodu, pajace rozpinane na
      całej długości, ale, uwaga, nogawki do połowy długości (tak jak w pajacach z
      Mothercare).

> 3. Czy ubranka są z reguły "udane rozmiarowo i konstrukcyjnie"? Tzn. czy np:
      > zdarza wam się kupić ubranko gdzie jest zbyt mało miejsca na pieluszke, albo
      > np: nogawki są zdecydowanie za długie? Jakie problemy wystepuja najczesciej?

Dla mnie problemem bywają za krótkie w tułowiu, a za to bardzo szerokie
      ciuszki. Ale zdaje sobie sprawę, że są różne dzieci i te szerokie ciuszki
      pewnie się przydadzą tęższym dzieciom. Sama takich nie kupuję, ale zdaża mi sie
      dostać w prezencie... Dość długo problemem były dla nas za długie rękawy w
      bluzeczkach - ostatnio chyba ręce córce bardziej urosły, bo problem sie
      zmniejszył. Czasem otwory na głowę są za małe lub za mało elastyczne - takie
      problemy miewałam i z polskimi produktami i z zagranicznymi (np. body Old Navy,
      bluzeczki Zara).

> 4. Jeżeli chodzi o wzornictwo to jakie ubranka, w jakim stylu preferujecie?

Dla niemowlaczka pastele.

Dla córek starszych - no nie wiem, różne. Zazwyczaj wybierając się na większe
      zakupy obieram jakąś strategie kolorystyczną (np. na tegoroczną wiosne i lato -
      zieleń z różem) i takich ciuszków szukam. Kupuje i takie bardziej zdobione
      (bluzeczki), bo córki lubią jak się błyszczy czy jest jakaś fajna aplikacja i
      ja im tej radości nie chcę odbierać. Kupuje też prostsze rzeczy - przede
      wszystkim te bazowe - spódniczki, spodnie, rajstopek nie lubie we wzorki...

Co
      > kupujecie najchętniej (czego wybieranie sprawia wam największą przyjemność)? W
      > co głównie ubieracie swoje dzieci?

Niemowlaka do ok. 6. mies. ubieram głównie w body i pajace. Ubranka bardziej
      dorosłe co najmniej jak juz dziecko w miarę siedzi - dla leżącego sukienki,
      spodnie to moim zdaniem nieporozumienie. Bardzo lubie kupować sukienki dla
      moich córek....duzo im kupuje bluzeczek, bo to się najbardziej brudzi np.
      podczas jedzenia

aga
    • dominika8 Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 14.08.06, 19:23
      ad. 1 w sumie nie ma znaczenia, ale większośc mam zagranicznych-głównie Cubus i
      Mothercare. Super jakośc i ładne wzornictwo.
      ad.2 właściwie wszystko jest, choc kiedyś szukałam malutkich rajstopek i było
      mi ciężko znaleśc.
      ad.3 na początku chciałam miec większośc body rozpinanych na całej długości,
      podobnie z innymi ubrankami. Na pewno fatalne u noworodków i początkujących Mam
      są wszelkie rzeczy zapinane z tyłu.
      jeżeli chodzi o kity ubrankowe-to czasem body mają przyciasne rękawki ( a moje
      dziecko jest raczej z tych chudych), albo dekolcik się rozciąga. Lubię miec
      rozeznanie w rozmiarówce danego sklepu, np w Cubusie w rozmiarze 62 dziecko się
      topiło, a w innym 62 z innego sklepu było w sam raz.
      ad. 4 mam córeczkę i trudno dostac dla niemowlaka-dziewczynki coś nie różowego
      lub białego. Przecież dziewczynki mogą też nosic inne kolory, a takie jak
      granat, zielony trudno dostac.
      To co mnie śmieszy to sukienki dla noworodków i niemowlaków, które jeszcze nie
      siedzą. Mam wrażenie że rodzice ubierają dla własnych doznań estetycznych, bo
      dziecku pewno jest średnio wygodnie. Dostaliśmy kilka w prezencie i nigdy nie
      były użyte.
      Poza tym czasem trudno znaleśc bluzę dresową bez kaptura. Czasem kaptur jest
      niepotrzebny, gdy np bluzę wkładamy pod kurtkę, która też ma kaptur. Ostatnio z
      trudem znalazłam w Cubusie 2 wzory.
      Ja uwielbiam body, i już się martwię, że na rozmiar mojej córki niedługo nie
      będzie ( jedynie mothercare robi body do 36 mc)
    • magdek2 Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 14.08.06, 20:37

z polskich Sofija i Drewex bo nie rozpadaja się po praniu i są uszyte z czystej
      bawełny - ubranka na początek, teraz raczej firm zachodnich, cenowo wychodzi
      podobnie z niektórymi rzeczami a gatunek lepszy, np.Mothercare, KappAhl

miękkiego spiworka do spania ale z rekawkami dla dziecka 9-12 miesięcy, w końcu
      znajoma przywiozła z Anglii

ubranek dla niemowląt.

całkowicie rozpinane - na całej długości + nogawki, nie kupuję zapinanych na
      plecach, dla maluszka body zapinane kopertowo

body np drewex mają w/g mnie za płytkie wycięcie na nózki przy zapięciu, tzn sa
      za mało podciete w pachwinach,
      niektóre body za szerokie, moja mała jest szczupła i w niektórych ramiona
      wychodziły po prostu, fajne sa body z marszczeniami na pupie - na pieluchę
      takie jak H&M

głęwnie kupuję body + spodnie (Asia ma 16 miesięcy) nie ubieram jej w sukienki
      bo kolana byłyby pozdzierane w tej chwili, bardzo lubię ogrodniczki i body
      wyglądajace jak bluzeczka, lubie komplety spodenki + bluza itp, podobaja mi się
      ubranka kappAhl i Wójcik, jesli akurat na te firmy mnie stac to kupuję smile, na
      głowę kapelusiki z duzym rondkiem
    • gan33 Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 15.08.06, 10:08
      Ja odniosę się do jednego tylko problemu.Mam bardzo szczupłego synka i niestety
      wiele firm ( tu głównie zagranicznych) nie uwzględnia tego faktu w swoich
      projektach- spodnie szerokie w pasie, długie i szerokie w pupie, koszulki jeśli
      kupuję na 110 (a tyle dziecko ma wzrostu), to rękawy krótkie spadają mu aż do
      łokcia. Najgorzej wypada tu firma H&M. Polskie firmy pod tym względem są lepsze
      ale gorszy materiał gatunkowo (w miarę dobre są ciuszki CC ze Smyka). Poza tym
      moje dziecko nie znosi dużych zgrzewanych naklejek na bluzach czy koszulkach a
      większość fajnych wzorów ma takie naklejki- koszmar, te "potwory" albo cyfry na
      cały przód bluzki wyglądają koszmarnie. Ostatnio poszukuję dresików niezbyt
      grubych po przedszkolu na dodatek takich ze ściągaczem na dole- ale dałam za
      wygraną ,chyba nigdy nie znajdę. Dziewczynki mają różnego rodzaju leginsy a w
      czym mają chodzić chłopcy, może więć zaprojektuj wygodną i ładną serię odzieży
      do chodzenia po przedszkolu? Zyczę powodzenia.
    • pyza_uk Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 15.08.06, 11:20
      Hej,
      Jestem mama nie miejszkajaca w Polsce, wiec nie odpowiem na twoje zapytania.
      Moja corka (14 mies.) 'ubiera' sie w Next, Pumpkin Patch i Gap (glownie, choc
      nie tylko) i musze powiedziec, ze za kazdym razem gdzy jestsmy w Polsce jej
      garderoba wzbudza zachwyt. Ubranka sa super jakosciowo, swietne projekty i
      kolorystyka, moze cos cie zainspiruje:
      www.pumpkinpatch.co.uk
      www.next.co.uk
      www.gap.com
      Pozdrawiam i zycze udanych projektow.
    • madax28 Dziękuje 15.08.06, 22:26
      Dziewczyny,

dziękuje Wam za opinie i pomoc. Z pewnością pochwalę się Wam swoją najnowszą
      kolekcją, pozwolę sobie też zapamietac Wasze maile - przesle Wam zaproszenia na
      otwarcie salonu firmowego firmy dla której pracuje (planowane otwarcie -
      grudzien 2006).

Pozdrawiam serdecznie,
      M.
    • agamamaoli Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 16.08.06, 10:22
      > zagraniczne? Jeżeli jedne i drugie, to jakie istotne różnice w nich zauważacie

Mam dwójkę dzieci; córka 3 lata i syn 6 tyg. Kupuję ubrania polskich i
      zagranicznych producentów. Zaopatruję się głównie w Smyku, Cubusie, C&A,
      KappAhl, H&M. Zagraniczni producenci przeważnie mają trwalsze tkaniny, ale
      najgorzej jak trafi się nam coś z bazarku np tureckie, przeważnie się kurczy.

Ładnej koszulki nocnej dla córki (tak jej się zamarzyła)- w końcu kupiłam w
      KappAhl, ale koszmarnie drogą jak dla mnie.

> 3. Jak wkładane ubranka preferujecie lub preferowałyście? Chodzi mi o zapięcie
      > ubranek dla niemowląt.

Raczej rozpinane po całości lub kopertowo, ostatecznie z rozpięciem na
      ramionach, wykluczam zapinki na plecach i otwory bez rozpięcia.

Zdarza się że różne firmy mają różną rozmiarówkę; przeważnie te zagraniczne są
      większe od polskicb; dużym felerem są za ciasne bluzki przy szyi np. dla mojej
      trzylatki trafiłam na takie w Smyku i KappAhl - teraz porządnie sprawdzam;

> 4. Jeżeli chodzi o wzornictwo to jakie ubranka, w jakim stylu preferujecie? Co
      > kupujecie najchętniej (czego wybieranie sprawia wam największą przyjemność)? W

Nie podobają mi się takie aplikacje na ubrankach dla dziewczynek w stylu LOVE,
      Sweet Baby etc. ani naprasowanki sztywne gumowe, raczej wolę aby wyglądała jak
      dziecko niż stara malutka; za dużo różu dla dziewczynek; co do chłopców nie mam
      wyrobionego zdania bo Michałek jest za malutki. aha, najbardziej lubię kupować
      Oli sukienki - ma ogromną frajdę, chociaż wiem że częściej chodzi w spodniach i
      spodenkach wygodniej na plac zabaw.
      Aga

• abosa Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 16.08.06, 12:08

I takie i takie, w krajowych wyrobach brakuje mi najczęściej polotu, a więc
      jesli kolorystyka to "majtkowa" (na szczęście coraz rzadziej ograniczona do
      różu i błękitu) albo w drugą stronę: niesamowicie pstrokata, często
      przekombinowane w wykończeniu, genialnej prostoty ze świecą szukać sad
      z funkcjonalnością jest już trochę lepiej, choć, paradoksalnie, tu obserwuję
      tendencję "do przesady", czyli jedno ubranko na wszelkie okazje, czyli,
      wiadomo, do niczego; Aha, i jeszcze jedna ważna kwestia: niby ciuchy są
      szyte "kolekcjami", ale po pierwsze, te kolekcje nie są na tyle rozbudowane, by
      w ramach jednej tworzyć kilka ciekawych, RÓŻNORODNYCH kompozycji (bo często z
      założenia jest to grupa różnych fasonów z tego samego materiału!), a poza tym,
      nie bardzo do siebie pasują rzeczy z różnych kolekcji, jakoś ciężko to
      połączyć sad

Mój problem to "szczupłe" ubranka. Zwykle, gdy moje dziecko doroście do
      szekrokości, z długości robi się krótkość wink, parę razy nawet jak fason wydawał
      się ok., pranie robiło swoje: ubranko zyskiwało na szerokości, treacac na
      długości, czyli szmata;
      Szlafroka z frotte wink, ale w końcu znalazłam smile
      Ładnych, gustownych (byle nie "śliczniusich", "słodziutkich", brrr wink)
      ubranek "na wyjście", niekoniecznie z dzianiny i niekoniecznie
      udających "dorosłe";
      Ale ... w tym miejscu pochwalę UVA, kupiłam tam bluzkę z któtkim rękawkiem i
      spodnie z serii Lawenda (jasna), pasuje idealnie na moją chudzinę i świetnie
      wygląda smile

> ubranek dla niemowląt.
      Jakoś sobie radziłam wink, jedna ważna sugestia: w "zakładanych" (na wysokości
      ramion materiał zachodzi na siebie) dekoldach powinny być jakieś zatrzaski,
      strasznie się to rozwleka, w rezultacie dekold jest o wiele dłuższy niż by się
      chciało, szczególnie to dotyczy bodziaków (nawet z H&M);

Reguły nie ma, bywa różnie, jak już pisałam, zasadniczo brakuje długości smile (no
      i często ciuchy się dodatkowo skracają po praniu), rękawy też powinny być w
      wielu przypadkach wszywane głębiej, często też trafia mi się całkiem ciekawa
      bluzka, nie wiedzieć dlaczego wkładana przez głowę, szkoda że bez zapięcia np.
      na ramieniu albo z tyłu sad, w rezultacie dziecko mi się wścieka przy
      zakładaniu, fryzura psuje (kto ma wiercącą się dwulatkę z kucykami, wie, że to
      duuuży problem wink)

> 4. Jeżeli chodzi o wzornictwo to jakie ubranka, w jakim stylu preferujecie? Co
      Lubię ubanka o zdecydowanym stylu (jak sportowe to bez haftów, kwiatuszków),
      nie przeładowane, przekombinowane, łatwe w użyciu (zanim połączy się dwie różne
      faktury tkanin/ dzianin, kolory, warto sprawdzić, co się z tym stanie po
      praniu) nieprtzytłaczające, lekkie, kolorowe (ale niekoniecznie wielobarwne smile);
      Kupując kieruję się: jakością materiału i wykonania, funkcjonalnością i
      estetyką, przy czym wszystkie te cechy są dla mnie równie ważne;
      Aha, no i cena, musi być adekwatna do jakości;
    • sandra1301 Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 16.08.06, 12:23

Kupuję przeważnie polskich producentów: Agmes, COCCODRILLO, Coccobello, Tup Tup
      tzw. Rampersa, czyli pajacyka z krótkimi nogawkami i rękawkami. Znalazłam, ale
      co się trzeba było nachodzić...
      > ubranek dla niemowląt.
      Napy obowiązkowe, zwłaszcza przy bluzeczkach wkładanych przez główkę. Np.
      wczoraj zrezygnowałam z ubrania Małgosi w dresik (który dostała od mojej
      teściowej). Nie dało się do wcisnąć przez główkę. Teściowej musiałam sie
      tłumaczyć.
      Myslę, że raczej rozmiary są adekwatne, ale np. TupTp są za duże
      lubię kompleciki ubrań,styl zalezy od okazji, przeważnie luźno.
    • lolita27 Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 16.08.06, 14:08
      Ja zaczelam od kupowania ubranek w hurtowniach polskich... a niedawno zaczełam
      poprostu dreptac po różnych wyprzedażach i tam kupowac lepsze zagraniczne,
      firmowe ciuszki po podobnych cenach.
      Raczej teraz z tym nie ma problemu, wszystko mozna znalezc.
      ubranek dla niemowląt.
      Przez pierwsze trzy miesiące zwracalam uwage na to aby ubranka byly maxymalnie
      rozpinane, praktyczne czyli body i pajace po calości. Pozniej tylko rozpinan
      przy szyjce.
      Oj mnie denerwuje tylko ze firmy nei trzymaj sie rozmiarówki....
      Ja absolutnie nie chce wiecej widziec spioszkow, kaftaników i koszulek - w
      zamian bodziak + pajacyk, rampers to dla niemowlaczka. Natomiast pozniej tak od
      pol roczku body + dresik, rampers, sukieneczka. Wszystko lubie w spokojnych
      kolorach... mam dziewczynke wiec i tak rozowego mamy duzo, ale wole jak te
      ubranka sa delikatne i nei nackane. Lubie aby mala wygladala schludnie i nie
      jak dziecko z odpustu.

Powodzenia w pracy.
    • milka1974 Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 17.08.06, 08:33
      My używamy głównie ciuszków z Nexta i H&M z prostego względu - są dobre
      gatunkowo i wypadają "duże" a moje dziecko choć ma dopiero 11 miesięcy nosi już
      rozmiar 92-98. Bardzo wysocy rodzice więc i dziecko niemałe. Problem w tym, że
      ciuszki dla małych dzieci są głownie w rozmiarze do 86. Szczególnie chodzi mi o
      dobre body (także takie, które są same w sobie bluzeczką) i pajace do spania.
      Brak mi też fajnych spodenek - nie sztywnych a takich i do raczkowania i do
      zabawy na placu zabaw.
      Kolory - khaki, brązy, granaty... Generalnie lubię ciuszki, które są zbliżone do
      kolorystyki, w której jest odziany tata (i mama).
    • agnieszkaela Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 17.08.06, 09:54
      1. Na producenta zwykle nie zwracam uwagi, a jesli juz to nie zastanawiam sie z
      jakiego kraju dana marka pochodzi.
      2. znajdowalam co bylo potrzebne
      3. dla najmniejszych rozpianane na calej dlugosci spiochy, dla starszych
      normalne
      3 b. w Polsce wystepuje zbyt duza rozbieznosc w rozmiarowce pomiedzy firmami.
      Przy czym rozmiar zazwyczaj jest wyzszy od rzeczywistego rozmiaru dziecka.
      Mocno utrudnia to robienie zakupow. Zdarza sie, ze komplety sa zle dobrane
      rozmiarowo-spodnie robia sie za male przed bluza.
      4. mam syna 10 miesiecznego i od dawna nie ubieram go w niemowlece sposzki,
      szerokie spodnie, rozpinane na calej dlugosci. Spoichy nosi jedynie czasem do
      spania. Wole aby wygladal jak maly mezczyzna. Szczegolna przyjemnosc sprawia mi
      kupowanie mu nakryc glowy.
    • reqc Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 17.08.06, 19:17
      Jestem mamą Anastazji (1.5 roku).
      1. Kupuję ubranka przeważnie w H&M i C&A, poza tym w Chicco, Jackpot Daughter,
      Tesco i Cherokee, pojedyńcze rzeczy w Mothercare, Uva, Cubus. Skarpetki i
      rajstopki kupuję z reguły w Calzedonia. Kupuję bardzo mało polskich ubranek,
      ale sporo dostałam po siostrzeńcu, więc mam porównanie. Istotne różnice są w
      jakości tkanin - generalnie polskie rzeczy szybciej się wyciągają, blakną i
      mechacą. Poza tym jak zostało powiedziane, metka znacznie zawyża rozmiar.
      2. Mało jest kompletów sukienka + spodenki/legginsy. Moim zdaniem dziewczynka
      raczkująca lub wspinająca się na drabinki w samej sukience wygląda nieelegancko,
      poza tym uwaga na obtarte kolana! Takie komplety są zarówno ładne jaki i praktyczne.
      3. Dla niemowlaka dobre są zapięcia kopertowe na zatrzaski koszulek jerseyowych,
      nie chodzi o staromodne kaftaniki płócienne z troczkami. Dobre są też spodenki z
      regulowaną gumką w pasie oraz możliwością podwinięcia nogowek (i rękawów bluzy)
      gdy to dobrze wygląda, np. podszewka jest kontrastowa lub wzorzysta - dzięki
      temu ubranko dłużej pasuje. Zwracam dużą uwagę na jakość zapięć: preferowane
      suwaki YKK i solidne zatrzaski (miałam już śpiochy-pajace gdzie połowa
      zatrzasków natychmiast sama się rozpinała - a to było Mothercare!).
      4. Ważne jest żeby wykończenie szyi było miękkie i rozpinane, i to nie tylko dla
      niemowlaka. Dotyczy to też sweterków. Mamy koszulki Cherokee, sama bawełna na
      koszulki nic specjalnego, ale są obszyte fantastycznie miękką taśmą jerseyową z
      grubej bawełny, z "łezką" na guzik: i jestem bardzo z nich zadowolona. Metki
      powinny być wszyte tak żeby nie drażniły skóry na karku, ewentualnie tylko z
      zewnątrz - na karku albo ramieniu / nogawce. Dla niemowlaka ubranko powinno
      pomieścić pieluchę bawełnianą, co nie jest regułą.
      5. Zwracam uwagę na jakość materiałów - powinny nadawać się do prania w 60
      stopniach (dla niemowlaka - koniecznie!, potem też chętnie). Ważne są detale:
      jakość podszewki, zestawienia kolorystyczne. Najbardziej podoba mi się design
      ubranek Chicco, Jackpot Daughter i wykrojów fińskiego Ottobre, które czasem
      szyję. Dzieci szybko wyrastają z ubranek, ale ja patrzę przyszłościowo,
      planujemy więcej dzieci, a może część rzeczy oddamy innym, więc ważne jest dla
      mnie, żeby były wysokiej jakości i miały ponadczasowe wzornictwo. Nie kupuję
      ubrań które są trendy tylko w tym sezonie ani dla siebie, ani dla dziecka.
      Życzę ślicznej kolekcji i żeby odniosła sukces rynkowy!
      Pozdrawiam. brigid_reqc
    • carminam Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 17.08.06, 22:32
      1. Na poczatku kupowalam i polskie i zagraniczne teraz tylko te drugie (na
      polskie mnie nie stacwink rozpadaja sie albo wygladaja okropnie zanim corka 2,5
      roku - wyrosnie, a u nas stale w uzyciu odplamiacze, wybielacze i inne)
      czasami siostra kupuje mi w Anglii lub ja poluje w ciucholandzie lub na allegro.
      Kupuje H&M (czapki, szaliki, sukienki w sumie sporo rzeczy), KappAhl
      (kombinezony, kurtki), Mothercare (bielizna, bluzeczki, spiochy, body),
      Marks&spencer (bardzo lubie za jakosc),Zara (super welniane sukienki eleganckie)
      Early Days (bielizna, rajstopki, skarpetki, polarki), Next (bluzeczki, bluzy
      bawelniane z aplikacjami), George i cherokee (bluzeczki, spodnice, spodnie) Gap
      i Old Navy (super sa serie w paseczki teczowe) z polskich kombinezony Wójcik
      (choc czasami kolekcje sa jak dla mnie strasznie przeslodzonesad, Coccodrillo,
      Marquita i polskie buty.
      Istotne roznice to jakosc (polska bawelna jest w wiekszosci fatalna i prana w
      60st.(alergik) wyglada fatalnie) kolory tez jakies inne, jak by brudne, czesto
      brzydkie zestawienia i kiczowate wzorki, nadruki, jak wspomniala wyzej
      kolezanka ze swieca szukac prostego ciekawego wzornictwa. Jak ciemne ubranka to
      ponure jak kolorowe to kiczowate. sa oczywiscie wyjatki ale mowie ogolniesmile
      2. dzis szukalam kaloszy nie znalazlam zadnych w rozm.25-26 wink a z ubranek
      fajnych legginsow spodenek dresowych cienkich ktore by pasowaly do roznych
      bluzeczek ale nadal wygladaly jak spodenki a nie pizamka czy rajstopki -
      bryndzasad
      3. dla niemowlat zapiane z przodu na calej długosci, body i koszulki bez
      guziczkow i nap (na ramionach) a na takie zakladki na ramionach (ale musi byc
      dobra bawelna)
      dla starszych takie zeby dziecko samo mogło sie ubrac (przedszkole), napy,
      rzepy, gumki i koniecznie regulacje w spodniach w pasie (tez mam problem
      spadajacych portek)w kurtkach i kombinezonach sciagacze od wewnatrz w rekawach
      i nogawkach, szelki w ogrodniczkach i kombinezonach dwuczesciowych koniecznie
      regulowane (na poczatku zimy zawsze sa przeciez troche za duze pod koniec w sam
      raz lub przymale wink.
      3. zdazalo sie w spiochach polskich za dlugie lub za krotkie korpusy w
      stosunku do nog - roznie w roznych fimach, dla starszego dziecka czasami ciasne
      otwory na głowy ale sporadycznie, w polskich spuiochach i body jeszcze zle
      wszywane napy w kroku tzn. cienkie to zgrubienie/zawiniecie materialu na ktory
      jest nabijany nap i czesto tuz obok w materiale robia sie dziory, wrecz
      nagminniesad
      Zauwazylam tez pewien fenomen smile) jakos te zachodnie ubranka sa tak
      projektowane ze starczaja na dluzej...body, pajace Mothercare, ale i inne.
      4. Preferuje styl prosty, kolorowy dzieciecy, jak dziewczynka to lubie typowo
      dziewczece, kwiatki, falbanki, roż, nawet brokat wink ale z umiarem i bez kiczu
      stosowane pojedynczo do prostych w formie rzeczy (to jest to co nie bardzo
      wychodzi Wójcikowi a niezle wychodzi H&M) bardzo lubie paseczki kolorowe np.
      polaczenia brazu, rózu, bezu,oliwkowej zieleni lub turkusu z brazami, ale i
      pastelowe (nie majtkowe). Nie lubie nadrukow wole haftowane lub naszywane
      (cudne aplikacje Next-a), lubie naszywane aksamitne/atlasowe tasiemki, koraliki
      (dla starszych rzecz jasna) i jesli dla niemowlat to nadruki ale subtelne,
      pastelowe, jak postacie to nie w kolko disneya (ladne nadruki ma Mothercare i
      Marks&Spencer na spioszkach i body).
      Lubie ciuszki po za zwyklymi bawelnianymi welurowe, polar podszyty bawelna (np.
      w kwiatki, paski), dzins lekko rozciagliwy i dzins na bawelnianych kolorowych
      podszewkach, na lato polaczenie lnu i bawelny, len...
      a najwieksza przyjemnosc sprawia mi wybieranie cudnych sukienek np. Monsoon w
      szmateksach za 5złwink))

pozdrawiam
      • carminam Re: Ubranka dla niemowląt - ankietka:) 17.08.06, 22:37
        hmmmmm....dziurysmile)) rzecz jasna!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka