04.01.07, 07:54
Kochane, jakie smoczki dajecie swoim maluszkom? ja daję silikonowy Aventa ale
słyszałam, że polecany przez logopedę jest ten cały kauczukowy chicco. czy
coś wiecie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • magia Re: smoczek 04.01.07, 09:14
      2 pedodontow zalecalo tylko i wylacznie ANATOMICZNE, bo tylko one w minimalnym
      stopniu wplywaja na zgryz. Reszta zwlasza okragle powopduje, ze szczekja ze
      smoczkiem w nienaturalny posob sie uklada co moze skutkowac pozniejszymi
      problemami ze zgryzem.
      • twarz2 Re: smoczek 04.01.07, 11:42
        Jest jeszcze opcja - nie dawac i z niej skorzystałama.
        • alojw Re: smoczek 04.01.07, 12:45
          Ale ta opcja nie przy każdym dziecku możliwa. Używamy Avntu silikonowego.
        • bluestarfish Re: smoczek 04.01.07, 12:50
          Wiele dzieci, zwłaszcza tych karmionych w pierwszych miesiącach tylko piersią,
          nie akceptuje żadnych smoczków (jak moja mała - wszystkie natychmiast
          wypluwała). W sumie super sprawa, odpada całe zawracanie głowy, nie ma
          problemów ze zgryzem, a potem nie trzeba odzwyczajać od smoczka. Naprawdę
          dziecko bez problemu może wychować się bez smoczka.
          • paproszek57 Re: smoczek 04.01.07, 15:11
            nie każde da się wychować bez smoczka, córka owszem obyła sie bez, ale jeśli
            chodzi o syna to mając do wyboru karmić bez chwili przerwy a dac
            smoczka.....silikonowy aventu
    • ag112 Re: smoczek 04.01.07, 13:02
      silikonowy NUK - kształt anatomiczny
    • koma.edziecko Re: smoczek 04.01.07, 16:28
      Nuk najlepsze wg mnie.
    • maczkama Re: smoczek 04.01.07, 18:25
      Syn kauczukowy anatomiczny. Ssał do 2 lat dość intensywnie. Teraz ma 12 lat i nie mieliśmy żadnych problemów ze zgryzem, mówieniem, gryzieniem itd.
      Córka akceptowała tylko Nuby silikonowy ale nie była maniaczką. Zrezygnowała ok roku i też żadnych problemów nie było. Dzieci karmione sztucznie. Do wszystkich wyroczni ortopedycznych, pediatrycznych, ortodontycznych i wszystkich innych trzeba podchodzić z dystansem.
    • mariejo Re: smoczek 04.01.07, 19:30
      Czasem potrzeba smoczka, ... niestety. Saama dawalam ale sukcesywnie coaraz
      mniej i ok 9-10 mies mala zrezygnowala. Uzywalam dentistar z babynova, podobno
      najlepszy, os niedawna w Polsce sama importowalam z Niemiec tam nazywa sie
      dentimaxx i sa dwa rozmiary dla dzieci z zabkami i bez zabkow koszt cos kolo 12
      zl.
      • nunik Re: smoczek 04.01.07, 19:44
        Można dawać i nie dawać a jak dziecko ma genetycznie zgryz po mamusi lub tatusi
        to smoczki tu nie mają wpływu.
        • zlosnica80 Re: smoczek 04.01.07, 21:09
          nunik zgadzam się z Tobą całkowicie... Ja ssałam smoczek do 3 roku życia i nie mam i nie miałam problemu ze zgryzem: mam równe i mocne zęby. Teraz mój 5-cio miesięczny synek też nie może obejść się bez smoka... lepsze to niż siedzenie 24h z cycem na wierzchu...
          • kera111 Re: smoczek 04.01.07, 22:45
            moja mała początkowo też nie chciała smoka, ale nie mogłam ciąle trzymać ją
            przy cycu bo w ten sposób nieustannie jadła a ja nie mogłam nic innego robić [a
            mam jeszcze synka 4 letniego]. Dzisiaj kupiłam nuka silikonowego - anatomiczny,
            ten z różową pszczółką. Mam nadzieję, że dokonałam dobrego wyboru, zarówno w
            kwestii rodzaju smoczka jak i decyzji o jego podaniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka