Dodaj do ulubionych

operacja, L4, macierzyński

16.11.09, 16:46
Będę miała niedługo operację wycięcia tarczycy. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to w szpitalu będę ze 2-3 doby. Jestem obecnie na macierzyńskim. Czy jest możliwe, żebym przerwała macierzyński i wzięła L4 i znów wróciła na macierzyński? jak to jest? taki normalny urlop pracowniczy można przerwać io wziąć L4, czy podobnie jest z macierzyńskim?
Obserwuj wątek
    • ib_k Re: operacja, L4, macierzyński 16.11.09, 17:22
      § 61.Po wykorzystaniu przez pracownicę po porodzie urlopu macierzyńskiego w wymiarze 8 tygodni, pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko przysługuje prawo do części urlopu macierzyńskiego odpowiadającej okresowi, w którym pracownica uprawniona do urlopu wymaga opieki szpitalnej ze względu na stan zdrowia uniemożliwiający jej sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem.
      § 62.W przypadku, o którym mowa w § 61, urlop macierzyński pracownicy przerywa się na okres, w którym z takiego urlopu korzysta pracownik-ojciec wychowujący dziecko.
      § 63.Łączny wymiar urlopu macierzyńskiego w okolicznościach, o których mowa w § 61 i w § 62, nie może przekroczyć wymiaru określonego w § 1.
      • iwonagos Re: operacja, L4, macierzyński 16.11.09, 18:04
        Jezu, jak ja nie umiem interpretować tych wszystkich przepisów. To znaczy, że JA nie mogę przerwać macierzyńskiego, wziąć L4, a później wrócić na macierzyński?
        • ib_k Re: operacja, L4, macierzyński 16.11.09, 18:16
          to znaczy że jeżeli jesteś co najmniej 8 tyg na macierzyńskim i musisz iść do szpitala możesz przerwać macierzyński, wówczas bierze go ojciec dziecka, a po wyzdrowieniu znowu go kontynuować,
          • iwonagos Re: operacja, L4, macierzyński 16.11.09, 18:32
            eee, glupie to jakies.... a jezeli ktos nie ma meza, to co wtedy? babacia dziecka ma dostac macierzynski za mnie? wiem, ze to przepisy, ktorych nie da sie zmienic, ale dziwne to, ze musze przerwac macierzynski, co nie jest zalezne ode mnie, choroba nie wybiera przeciez.
            • natamaj1 Re: operacja, L4, macierzyński 16.11.09, 20:20
              no meza mozna nie miec, ale ojca to raczej dziecko miec jakiegos musi wink
              Przepisy mowia tylko i wylacznie o ojcu nie o mezu. Babcia nie moze dostac
              urlopu macierzynskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka