Dodaj do ulubionych

zwolnienie lekarskie - problem

03.03.10, 08:47
witam,

Dziewczyny mam do was pytanie. Otóż od 2 m-cy jestem na zwolnieniu lekarskim. W tym tygodniu miałam planową wizytę, jednak zostala odwołana z powodu nieobecnośći lekarza. Kończy mi sie zwolnienie i nie wiem co teraz zrobić . Lekarz prowadzący bedzie dopiero za 2 tyg.
Czy mogę wziać zwolnienie od innego lekarza np. od internisty lub innego ginekologa podczas nieobecności mojego lekarza? Nie bedzie problemów z ZUSem?
Obserwuj wątek
    • ruda-anka Re: zwolnienie lekarskie - problem 03.03.10, 08:56
      Myślę, że możesz iść do lekarza rodzinnego i opowiedzieć mu jak wyszło z ginem, na pewno powinien ci pomóc. A jeśli chodzi o ZUS to nie wiem, nie mam doświadczenia, ale w razie gdyby ktoś się przyczepił, że zwolnienia są od różnych lekarzy (w co wątpię) to wyjaśnisz, że gin był nieobecny przez dwa tygodnie... Myślę, że powinno być ok.
      • sabeena Re: zwolnienie lekarskie - problem 03.03.10, 09:31
        Miałam podobnie. Zwolnienie przedłużył mi internista, ale tu akurat nie było
        wątpliwości, czy ma być przedłużone, czy nie, bo przyczyna dla której jestem na
        zwolnieniu tylko po części ma związek z ciążą (choroba mogłaby być leczona,
        gdybym nie była w ciąży, póki nie jest leczona albo sama nie przejdzie nie mogę
        chodzić do pracy). Jeśli jesteś na zwolnieniu z powodów ginekologicznych, to
        może idź do innego ginekologa prywatnie? Jeśli zwolnienie nie jest "lewe" to nie
        będzie problemów z wystawieniem, a i ZUS się nie przyczepi. Moich zwolnień od
        różnych lekarzy się nie czepiał.
    • 312madzia312 Re: zwolnienie lekarskie - problem 03.03.10, 13:56
      Ja byłam w identycznej sytuacji. Mój lekarz prowadzący był na urlopie, więc
      wysłał mnie do innego lekarza ginekologa który bez problemu mi je wystawił,
      tylko od razu po wystawieniu tego zwolnienia miałam kontrolę z ZUSu, nie wiem
      czy miało to z tym związek czy nie, ale akurat była to jedyna kontrola po
      wystawieniu L4 przez innego lekarza, a na zwolnieniu byłam przez calutką ciążę.
      • kotkowa Re: zwolnienie lekarskie - problem 03.03.10, 13:59
        Wazne jest zeby byla ciaglosc, czyli kolejne musi byc zaraz od nastepnego dnia,
        nawet gdyby to byla sobota czy niedziela. Nie powinno miec znaczenia od jakiego
        lekarza jest zwolnienie. Od innego gina to juz na pewno nie bedzie problemu,
        przeciez masz prawo zmienic lekarza na kazdym etapie ciazy.
      • zielonakoniczynka Re: zwolnienie lekarskie - problem 03.03.10, 14:45
        ja mam wystawiane zwolnienia prawie za każdym razem przez innego gina, bo chodzę
        do różnych - kontroli jak do tej pory nie miałam. najważniejsza jest ciągłość
        zwolnienia, na pewno internista Ci pomoże.
        • paniluna Re: zwolnienie lekarskie - problem 03.03.10, 15:00
          ja bym poszła do lekarza rodzinnego. Pozdrawiam.
          • anciarek2010 Re: zwolnienie lekarskie - problem 03.03.10, 16:02
            Może być od internisty (najprościej) tylko pamiętaj, żeby sprawdzić czy na pewno wpisał Ci kod B (ciąża) na zwolnieniu, bo będziesz miała płatne 80% a oni nie zawsze na to zwracają uwagę tak jak ginekolog. (spotkałam się z sytuacją, gdy koleżanka wychodziła ze szpitala i miała zwolnienie od kardiologa bez kodu i musiała potem dostarczać zaświadzczenia do zakładu pracy, że jest w ciąży)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka