06.03.10, 16:10
Mam pytanie odnośnie delegacji, czy jak jadę z koleżanką np jej autem to
dostajemy obydwie delegacje czy nie?
Ona dostaje za zwrot kosztów dojazdu bo jedzie swoim samochodem, mi nie chodzi
o zwrot tych kosztów tylko czy dostaję ten papier?
Była sytuacja, że jechałam właśnie z nią i ja nic nie dostałam bo nie jechałam
swoim autem, no ale jak coś się stanie to jak udowodnić, że byłam na delegacji
skoro nic nie dostałam?
Czy pracodawca ma obowiązek wystawić mi delegacje niezależnie czy jadę sama
czy z kimś?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Delegacja 06.03.10, 16:13
      chodzi Ci o rozliczenie kosztów podróży służbowej? jak nie ponosisz kosztów to
      co chcesz dostać? masz zagwarantowany posiłek i nocleg?
      • ptysiek9876 Re: Delegacja 06.03.10, 16:19
        Nie chodzi mi o koszty przejazdu kiedy jadę z koleżanką bo wiadomo, że ona dostaje.
        Chodzi mi o to czy dostaję jakiś papier, że jadę coś załatwić poza stałe miejsce
        pracy.
        Czyli przychodzę rano do pracy normalnie i muszę coś załatwić w innym mieście,
        jedziemy we dwie i czy dostaję jakieś potwierdzenie, że wychodzę z pracy na
        delegację?
        • slonko1335 Re: Delegacja 06.03.10, 16:51
          czy dostaję jakieś potwierdzenie, że wychodzę z pracy na
          > delegację?

nie
          • annajustyna Re: Delegacja 06.03.10, 17:30
            A co z ubezpieczeniem w takim razie?
            • ptysiek9876 Re: Delegacja 06.03.10, 17:55
              Jeżeli naprawdę nie dostaje się to dla mnie bzdura totalna bo jak jest
              udowodnione, że jestem w delegacji, przecież nie ma mnie w miejscu pracy a w
              pracy jestem.
              • slonko1335 Re: Delegacja 06.03.10, 20:04
                no ale chyba po coś jedziesz w tą delegację? na jakieś szkolenie? na spotkanie?
                jest bilet, zarezerwowany hotel, umówione spotkanie, czy to tylko przejażdżka z
                koleżanką?
                • slonko1335 Re: Delegacja 06.03.10, 20:09
                  Kiedyś było takie coś co nazywało się POlecenie Wyjazdu Służbowego i musiało być
                  sporządzone na piśmie - w niektórych firmach dalej funkcjonuje ale obowiązku
                  sporządzania już nie ma. Było tam określone miejsce docelowe oraz daty
                  rozpoczęcia i przewidywanego końca delegacji, określenie środka transportu, na
                  drugiej stronie było zwykle rozliczenie kosztów takiej podróży. Jeżeli wyjazd
                  nie trawa 8 godzin i dłużej nie jest w ogóle uważany za delegację.
                • ptysiek9876 Re: Delegacja 06.03.10, 20:11
                  Jestem od tygodnia pracownikiem socjalnym w domu dziecka i czasem się zdarza, że
                  muszę jechać zobaczyć warunki mieszkaniowe moich podopiecznych i czasem jedziemy
                  we dwie jednym autem, wiec i ja i ona jest na delegacji ale papier dostaje tylko
                  jedna ta która jedzie swoim autem i prowadzi a ja siedzę obok niej jako pasażer.
                  Więc skoro ona ma papier to jest w delegacji a ja to gdzie jestem na wczasach?
                  • slonko1335 Re: Delegacja 06.03.10, 20:20
                    ona ma papier bo jedzie swoim samochodem i na tej podstawie dostaje zwrot
                    kosztów. Nie wiem pod co podchodzi Dom Dziecka ale na pewno nie pod prywatną
                    firmę, to sfera budzetowa? jeżeli tak to zobacz tutaj, bo na budżetówkę i
                    jednostki samorządowe są rozporządzenia osobne, ja zajmowałam się rozliczaniem
                    delegacji w firmie prywatnej ale chyba nawet dla budżetówek taki wyjazd nie jest
                    delegacją jeżeli nei wyjeżdżasz poza miejscowość w ktorej znajduje się pracodawca:
                    msp.money.pl/wiadomosci/podatki/artykul/jak;rozliczac;krajowa;podroz;sluzbowa,71,0,228679.html
                    • ptysiek9876 Re: Delegacja 06.03.10, 20:26
                      Dzięki zaraz poczytam, a to jest prywatne stowarzyszenie, placówka
                      opiekuńczo-wychowawcza, budżetówka to niestety nie jest.
                      Wiesz, chodzi mi o sam fakt wyjazdu poza miejsce pracy, kicham te zwroty za dojazd.
                      • slonko1335 Re: Delegacja 06.03.10, 20:34
                        ale boisz się, że ktoś może kazać Ci gdzieś jechać a potem się wyprze i
                        stwierdzi, że opuściłaś miejsce pracy? długo trwają takie podróże? bardzo często
                        musiałam opuszczać biuro i załatwiać coś w mieście, banku, urzędzie skarbowym -
                        nie miałam żadnych obaw, nie miałam żadnego papierka, chociaż czasami zaliczkę
                        brałam, więc w sumie coś w ręku było, no i zwykle załatwiałam to po co
                        pojechałam więc też mogłam udowodnić, że nie kawkuję z koleżankami jakby co...
                        • ptysiek9876 Re: Delegacja 06.03.10, 20:47
                          > ale boisz się, że ktoś może kazać Ci gdzieś jechać a potem się wyprze i
                          > stwierdzi, że opuściłaś miejsce pracy?
                          hehe, o tym nie pomyślałamsmile

Być może nie trzeba mieć tej delegacji, tak z czystej ciekawości pytałam bo dla
                          mnie było zrozumiałe, że skoro jadę do sądu czy, zrobić wywiad środowiskowy to
                          muszę mieć( bedę miała ale tylko wtedy jak pojadę swoim autem a jak jedziemy we
                          dwie to tylko ma jedna z nas)

2-3 razy w tygodniu na ok 2-6 h w zależności po co jadę.
                          • ib_k Re: Delegacja 07.03.10, 12:06
                            ptysiek9876 napisała:
                            > Być może nie trzeba mieć tej delegacji, tak z czystej ciekawości pytałam bo dla
                            > mnie było zrozumiałe, że skoro jadę do sądu czy, zrobić wywiad środowiskowy to
                            > muszę mieć( bedę miała ale tylko wtedy jak pojadę swoim autem a jak jedziemy we
                            > dwie to tylko ma jedna z nas)
                            >
                            > 2-3 razy w tygodniu na ok 2-6 h w zależności po co jadę.

ale ty nie jesteś w delegacji, wyjazdy są częścią twojej pracy i robisz to w godzinach pracy, należy ci się ew. zwrot kosztów za środki komunikacji, nic ponadto
                            • ptysiek9876 Re: Delegacja 10.03.10, 13:53
                              Dzięki dziewczyny ale właśnie należy mi się delegacjasmile
                              Zapytałam w pracy i normalnie mi wypisalismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka