Dodaj do ulubionych

Korekta PIT-u

24.06.10, 21:05
Może zdążę, zanim mnie przeniosą wink Otóż w tym roku wcześnie złożyłam PIT i pod koniec kwietnia jeden ze zleceniodawców obudził się i dosłał mi swój. Ile mam ustawowo czasu na złożenie korekty? Czy jest opcja dołączenia tego dochodu do przyszłorocznego zeznania? Prosiłabym o odpowiedzi osoby zorientowane w temacie smile
Obserwuj wątek
    • majka003 Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 21:11
      Nie ma mozliwości przeniesienia na przyszly rok.Korekte jak najszybciej
      zachowując kopertę najlepiej z datą stempla kiedy do ciebie dotarł,aby ci kary
      nie wlepili za spóźnienie.Chyba że pracowałaś u nich w tym roku to wtedy jest
      rozliczony na przyszły rok.Ciekawe kiedy ta firma wysłała rozliczenie do US?
      • echtom Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 21:17
        Ciekawe kiedy ta firma wysłała rozliczenie do US?

Firma płaci podatek za granicą i nie przysłała mi de facto PIT-u, tylko zaświadczenie o uzyskanym przychodzie, bez kosztów uzyskania. Boję się, że US się uczepi, że nie mają takiego PIT-u.
    • slonko1335 Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 21:12
      Korektę możesz złożyć w ciągu 5 lat (ale nie jak już zacznie się postępowanie
      sprawdzające z US-więc możesz teoretycznie za 3 lata to zrobić jeżeli urząd
      wcześniej się nie czepi). Musisz złożyć korektę do zeznania z tego roku którego
      ona dotyczy.
      • slonko1335 Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 21:14
        acha gdyby na skutek złożenia korekty okaże się, ze trzeba dopłacić do podatku
        to niestety trzeba doliczyć odsetki
        • echtom Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 21:19
          Jak wysokie są odsetki w skali roku?
          • slonko1335 Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 21:25
            z tego co pamiętam 10 procent, na sieci sa kalkulatory:
            www.infor.pl/kalkulatory/odsetki_od_zaleglosci.html
            • slonko1335 Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 21:28
              i zapomniałam o zniżce, jeżeli wpłaci się kwotę zaległości podatkowej w ciągu 7
              dni od żlożenia korekty to jest zniżka 25 procent w odsetkach, tak sobie tylko
              myśle, że jakby Ci nawet wyszła ta dopłata to w sumie przecież nie z Twojej
              winy, więc powinni te odsetki darować albo będą kazali sciągnąc od
              zleceniobiorcy....masz jakis dowód że póxno wysłał? cos z jakąs datą?
              • echtom Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 21:38
                Data z połowy kwietnia, dostałam pod koniec, PIT składałam w marcu. Mam prośbę - przeczytaj mój post wyżej, bo tam dokładniej opisałam problem.
                • slonko1335 Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 21:47
                  Nie doczytałam, że pod koniec kwietnia to dostałaś i ubzdurałam sobie że teraz...
                  Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa gdy firma nie płaci podatku w Polsce...kurcze
                  sama bym sobie jako koszty uzyskania te 20 procent odliczyła ale nie mam pojęcia
                  co ze składkami w takim wypadku. może się z tego nie musisz rozliczać?
                  • echtom Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 22:21
                    Wiem, jak odliczyć koszty. Chciałabym uczciwie się rozliczyć (byłam przekonana, że dostałam od nich kwotę netto na konto), ale w tej sytuacji nie wiem, czy narobię sobie większych kłopotów zgłaszając ten dochód czy nie zgłaszając uncertain Kilka lat temu wpisałam do zeznania rocznego dochód, na który nie dostałam PIT-u, i pani w US nakrzyczała na mnie, że nie wolno.
                    • olifra1 Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 23:26
                      slonko napisała dobrze, ze masz 5 lat na złożenie korekty i ze nie możesz
                      zeszłorocznego dochodu zaliczyć do tego roku.
                      są dwie sprawy:
                      1.jeśli us dostanie od firmy informację zanim ty złożysz korektę to na pewno
                      będziesz mieć problem, że zataiłaś dochód
                      2. jeśli wykażesz dochód a us nie będzie miał informacji od firmy to pani w us
                      znowu nakrzyczy, ale głowy z tego tytułu nikt Ci nie urwie.

Ty napisałaś, ze dostałaś jakieś zaświadczenie nie PIT (czy nasz us skarbowy
                      takie coś uznaje?), może najlepiej pójść do biura doradztwa podatkowego,
                      zapłacić 50 zł za poradę i dowiedzieć się wszystkiego. najlepiej na piśmie niech
                      opiszą procedury, bo oni ponoszą odpowiedzialność za udzielanie porad podatkowych.

najlepiej byłoby się dowiedzieć, czy us wie o w/w dochodzie wink ale jak to zrobić?
                      cholera, a może w ogóle napisałam nie na temat smile już sama nie wiem wink
                    • slonko1335 Re: Korekta PIT-u 25.06.10, 08:05
                      Echtom czy praca była wykonywana na terenie Polski? jeżeli tak to musisz się
                      rozliczyć na pewno. Przypomniałam sobie, że mój siostrzeniec też dostał coś
                      takiego od firmy zagranicznej do rozliczenia ale do biura podatkowego z tym
                      poszedł i mu policzyli. Koszty tutaj policzyć nie problem nie mam natomiast
                      pojęcia co ze składkami....
                      • echtom Re: Korekta PIT-u 25.06.10, 09:46
                        Praca na terenie Polski, problemem jest brak PIT-u w moim US.
                        Pytałam o termin, bo po prostu mam problemy z kasą, a musiałabym na
                        ten podatek wyłożyć ok. 300 zł i chciałabym to trochę przewlec. A
                        najbardziej boję się, że zgłaszając się do US wpakuję się w jakieś
                        kłopoty, których w tej chwili nie potrafię przewidzieć. Ale pewnie
                        nie ma co się cykać, tylko zrobić korektę i zdać się na dobrą wolę
                        pani z US wink Dzięki za wszystkie informacje i rady smile
                        • slonko1335 Re: Korekta PIT-u 25.06.10, 10:09
                          Echtom jak złożysz korektę, grzeczne i ładne wyjaśnienie to nie powinno być
                          problemu, no najgorzej z tym wykładaniem kasy niestety. Przy 300 zł, to te
                          odsetki będą śmieszne na szczęście. Jedyny problem może być taki, że powinnaś
                          była po zakończeniu zlecenia i otrzymaniu wynagrodzenia wpłacić zaliczkę na
                          podatek a tu nie dość że tego nie zrobiłaś to jeszcze w rozliczeniu rocznym nie
                          ujęłaś, no ale myślę że znacznie więcej problemów byłoby gdyby się sami
                          doszukali....
                          Ja z tych "bojących dup" i zawsze wszystko grzecznie płacę i z wszystkiego się
                          rozliczam, do autobusu bez biletu nie wsiądę, itd... Mąz wrócił z Angli i
                          wpłaciliśmy 4000 podatku, myślałam że się załamię....a potem oddali po abolicji
                          akurat jak nam najbardziej potrzebne byłysmile
                          • echtom Re: Korekta PIT-u 25.06.10, 10:20
                            > Jedyny problem może być taki, że powinnaś była po zakończeniu
                            zlecenia i otrzymaniu wynagrodzenia wpłacić zaliczkę na podatek

Miałam umowę o dzieło, myślałam, że firma to zrobiła.
                            • slonko1335 Re: Korekta PIT-u 25.06.10, 11:52
                              no i tak właśnie tłumacz się w piśmie, pierwszy raz dla nich robiłaś coś?
                              • echtom Re: Korekta PIT-u 25.06.10, 13:03
                                Tak - inaczej wiedziałabym, jak rozliczają.
              • morekac Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 23:52
                jakby Ci nawet wyszła ta dopłata to w sumie przecież nie z Twojej
                > winy, więc powinni te odsetki darować albo będą kazali sciągnąc od
                > zleceniobiorcy..
                To nie jest do końca tak jak piszesz. Przecież echtom nie osiągnęła
                tego dochodu nieświadomie, tylko zapłacono jej za coś - trudno więc
                twierdzić, że nie wiedziała o dochodzie. Co najwyżej nie była w
                stanie go dokładnie wyliczyć. Odsetki obciążają ją.
                Korektę należałoby złożyć jak najszybciej - nie jest tak, że nie ma
                przepływu informacji pomiędzy urzędami w różnych krajach.
                • slonko1335 Re: Korekta PIT-u 25.06.10, 08:22
                  Morekac ja w ogóle myślałam ze rozliczenie po czasie przyszło, znaczy że teraz
                  dopiero, nie doczytałam że w kweitniu. Jak ma się dużo zleceń i kilka w jednej
                  firmie to mogła przeoczyć że czegoś nie dostała. Kilka razy pisałam tzw. czynny
                  żal i nie raz przechodziło (choć kwoty były niskie a terminy nieco tylko
                  przekroczone) dlatego myślałam żeby tutaj udowodnić że zleceniobiorca przysłał
                  po terminie zaświadczenie ale i tak pewnie kazaliby od zleceniobiorcy sobie
                  odsetki odebrać a w takim wypadku jak przysłała jeszcze przed terminem
                  rozliczenia rocznego to nic nie zdziała.
                  • morekac Re: Korekta PIT-u 25.06.10, 09:37
                    Czynny żal składa się raczej w przypadku przekroczenia terminu.
                    W przypadku korekty składa się po prostu wyjaśnienie typu: Kochany
                    Urzędzie! Ja, podatnik jestem gapa i żem zapomniał o jednym z mych
                    licznych dochodów. wink
                    • slonko1335 Re: Korekta PIT-u 25.06.10, 09:42
                      świetnesmile
                    • olifra1 Re: Korekta PIT-u 25.06.10, 15:56
                      czynny zal w ogóle nie dotyczy takiego typu problemu, takze lepiej nie zaczynać
                      wątku, bo zaczną się nowe spekulacje wink a jeżeli chodzi o składanie korekt to
                      każde pismo zaczynamy od słów: "Zgodnie z Ordynacją Podatkową ...". Ja w tym
                      roku złożyłam najpierw pit z działalności gosp. a potem dostałam PIT z ZUS za
                      macierzyński (zapomniałam o nim na śmierć smile, także korekta u mnie też była
                      grana smile
    • szyszunia11 Re: Korekta PIT-u 24.06.10, 22:52
      własnie dziś składałam korektę, więc łączę się w bóluwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka